KBC Equitas
2020. szeptember 15. 8:37

6 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Emelkedtek a főbb tőzsdeindexek az USA-ban. Az S&P 500 1,3, a Nasdaq 100 pedig 1,7 százalékkal került feljebb, a Russel 2000 pedig 2,7 százalékos emelkedéssel felülteljesített. Mind a 11 szektor pluszban zárt, az ingatlanszektor vezetett 2,5 százalékkal, a kommunikációs szektor pedig lemaradó volt. Európában inkább stagnáltak a piacok, így pedig a BUX index felülteljesítő volt fél százalékos emelkedésével, amit a Richter húzott leginkább. A DAX határidős indexe kisebb pluszt mutat ma reggel.

Brexit: A tárgyalásokban újabb vitát kiváltó brit belső piaci szabályozást tegnap este többséggel megszavazta az alsóház a brit parlamentben, ezzel pedig a felsőházhoz került a tervezet elfogadása. Az új belső piaci szabályozás részben újraírná bizonyos pontjait az eredeti Brexit megállapodásnak, és Boris Johnson szerint az új szabályozás kulcsfontosságú az Egyesült Királyság gazdasága és politikai integritása miatt. A szabályozás esetleges elfogadása pedig komoly ellenállásba ütközhet az EU részéről, amely növeli a megállapodás nélküli kilépés kockázatát.

Sony: Gyártókapacitási problémák miatt a Sony visszavágta az eredetileg tervezett PS5 konzolok gyártási mennyiségét. A korábbi 15 millió körüli darabszám helyett 11 millióval számol a vállalat. A Sony árfolyama a bejelentésre több mint 2 százalékkal esett vissza. A gyártási kapacitásproblémák mellett pedig a Microsoft agresszívabb árazása is nyomást gyakorolhat a cégre, mivel az új Xbox Series S 299, míg a Seriex X 499 dolláros áron kerülhet piacra, míg a PS5 450 dollár körüli áron a sajtóértesülések szerint.

Fiat-Chrysler-Peugeot: Változások történnek a Fiat-Chrysler és a Peugeot összeolvadásának tervezett részleteiben. A Fiat-Chrysler 5,5 milliárd euróról 2,9 milliárd euróra csökkenti a rendkívüli osztalékot, a Peugeout pedig cserébe nem válik meg a fúzió előtt a Faurecia-ban lévő részesedésétől, hanem majd csak az egyesülés után kerülhet sor arra. A koronajárvány negatív hatásai miatt nagyon fontos megőrizni a pénzügyi stabilitást, a változások célja pedig az, hogy az új cég több készpénzzel indíthassa a működését.

Makroadatok: A németországi szeptemberi ZEW gazdasági hangulatindex alakulása derül ki ma délelőtt.  A Bloomberg konszenzusa szerint a jelenlegi helyzet megítélése mínusz 81,3-ról mínusz 72-re javulhat, míg a várakozásokat mérő index 71,5-ről 69,5-re csökkenhet. Az Egyesült Államokban délután az augusztusi ipari termelési adatra derül fény, amely a várakozás szerint 1 százalékkal emelkedhetett júliushoz képest. A makroadatok mellett az este érkező FedEx és Adobe gyorsjelentésekre is figyelhetnek a befektetők.

Hazai ingatlanpiac: Tegnap tette közzé a Duna House az augusztusi Barométert, a cég becslése szerint pedig az előző hónapban 11923 ingatlan adásvétel bonyolódott le, ez szinte megegyezik a tavalyi adattal. Emellett nagyjából 77 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódhatott. A Duna House becslése szerint amennyiben nem lesznek már szigorú korlátozások az ősszel, akkor várhatóan a következő hónapokban is tudja tartani a tavalyi szintet az ingatlanpiac.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.