KBC Equitas
2020. július 28. 8:30

7 fontos hír ma reggel

    

Piacok: Európában stagnáltak tegnap a részvényindexek, a DAX kereken 0 százalékkal mozdult el, de a francia és az angol indexek is csak 0,3 százalékkal csökkentek a nap folyamán. Az USA-ban ehhez képest jobb volt a hangulat, az S&P 500 0,7, a Nasdaq 100 pedig 1,7 százalékkal került feljebb. A BUX index igazodott európai társaihoz, és 0,4 százalékos mínuszban zárt, amit a Richter 2 százalékos csökkenése húzott lefelé. Ma reggel a DAX index kisebb, fél százalék körüli pluszban nyithat.

EKB: Meghosszabbította az EKB a bankok osztalékfizetésére és részvény-visszavásárlására vonatkozó iránymutatását a korábbi októberig tartó időszakról egészen év végéig. Annak ellenére, hogy több nagy bank is szeretne osztalékot fizetni, az EKB az év végéig 30 milliárd eurót szeretne bent tartani az európai bankrendszerben, ehhez pedig az osztalékok és részvény-visszavásárlások szüneteltetésére lenne szükség.

Nemesfémek, Bitcoin: A nemesfém raliba még a ”digitális arany” is becsatlakozott, és tegnap nagy lendülettel kitört a 2017 óta tartó csökkenő trendvonal alól az árfolyam. A 10 hónapja ellenállásként szolgáló 10400 dolláros szintet is áttörte ezzel a Bitcoin és 11 százalékos pluszban zárta a napot. Az arany 2, az ezüst pedig 8 százalékkal került feljebb tegnap, az előbbi már 1981 dollárnál is megfordult, jelenleg pedig stagnál. Az ezüst az éjszaka folyamán egészen a 26,2 dolláros ellenállásáig elszaladt, ami azonban komolyabb akadály lehet, onnan ugyanis egészen a tegnapi záróárig süllyedt az árfolyam 24,5 dollárig.

Aranybányák: Közel 5 százalékkal került feljebb tegnap a bányarészvényeket tömörítő ETF, a GDX (Európában G2X), és bő 5 százalékkal a junior társaságokat tömörítő GDXJ (Európában G2XJ) ETF. Ezzel az előbbi már 44 dollár környékén, az utóbbi pedig 62 dollár felett tartózkodik az elmúlt hetekben látott nagy erejű kitörések után. A Barrick Gold árfolyama már 30 dollárnál jár, így ha kitart a lendület, akkor hamarosan elérheti a soron következő ellenállásokat 32 és 35 dollárnál.

Newmont Corporation: A csütörtöki piacnyitás előtt teszi közzé a negyedéves eredményeit a Newmont bányatársaság, melynek részvényárfolyama a 69-70 dollár körüli igen fontos ellenállással küzdhet a héten, és aminek a legyőzése esetén célba vehetné a 80 dolláros célszintünket is. Tegnap a részvény 3,5 százalékkal került feljebb és 69 dollár felett zárta a napot. Múlt héten az igazgatótanács jóváhagyta a korábbival megegyező 25 centes részvényenkénti osztalék kifizetését a mostani negyedév után, amit szeptember 24-én fizethetnek ki a tulajdonosoknak.

Louis Vuitton: Tegnap zárás után jelentett a francia luxusipari óriás. A második negyedévben a céget is nagymértékben sújtotta a koronavírus, az üzletek nagy része átmenetileg bezárásra került, a tisztított bevétel 38 százalékkal esett vissza. Kínában azonban számottevő javulást tapasztaltak már a járvány alatti mélypont után, és Európában és Amerikában is már élénkülés mutatkozott júniusra. A menedzsment kiemelte a legnagyobb brandjeiknek a krízis alatti kiemelkedő ellenállóságát, júniusban egy globális áremelést is meg mertek lépni, és bíznak benne, hogy a második féléves gazdasági felépülésből globális vezető pozíciójukat megerősítve tudnak kijönni. A Tiffany akvizíciója jól halad, azonban még több országban is várnak a hatósági engedélyezésekre. Az esetleges évközi osztalékfizetésről októberben dönthet a menedzsment.

Forint: Jól tartja magát a hazai fizetőeszköz a kamatvágás ellenére is, a 357-es szintekről markánsan erősödni kezdett a hónap közepén a forint, jelenleg pedig már 346-nál jár az árfolyam. A nagy dollárgyengülés mellett az USDHUF árfolyam már 295 alá süllyedt, ahol utoljára márciusban járt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.