KBC Equitas
2020. július 2. 8:31

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Felemás napot zártak tegnap a részvénypiacok. Európában kisebb mínuszban fejezték be a napot a főbb indexek, Amerikában azonban a Nasdaq 1, az S&P 500 0,5 százalékos pluszban zárt, a Dow Jones és a Russel 2000 azonban csökkent. A Nasdaq ezzel új történelmi csúcson zárt tegnap. Ma reggel az európai határidős indexek a francia és a spanyol tőzsde kivételével pluszban vannak, így többnyire emelkedéssel indulhat a nap. Amerikában ma van a hét utolsó kereskedési napja, holnaptól a függetlenség napja miatt hosszú hétvége lesz náluk.

Koronavírus: Az USA-ban tegnap 50 ezer feletti új esettel újabb napi rekord dőlt. Kalifornia és New York is visszalépett a további újranyitástól az esetszámok aggasztó növekedése miatt. Kalifornia betiltotta a beltéri éttermi étkezést, New York pedig nem engedélyezte az ilyen szolgáltatások újranyitását. Arizonában új rekord esetszámról és új rekord sürgősségi esetről számoltak be, míg Houston környékén már 100 százalék feletti a sürgősségi osztályok kihasználtsága. A halálozások száma továbbra sem emelkedik, bár ez a mutató az esetszámokhoz képest késleltetve változik, így azért nagy nyugalomra ez nem ad okot.

Feldolgozóipari PMI adatok: Jelentősen javuló képet mutatnak a júniusi PMI adatok a korábbiakhoz képest. A J.P. Morgan globális feldolgozóipari indexe 47,8 pontra emelkedett, ami ugyan még mindig összehúzódást jelent az előző hónaphoz képest, ez sokkal kisebb mértékű, mint májusban. Legnagyobb mértékben a jövőbeli növekedési várakozások, és a beszerzési árak alindexe emelkedett, ezek már 50 feletti értékkel bírnak.

Az USA-ban 49,8 pontra nőtt az index a májusi 39,8 pontról, így itt jóformán megállt az összehúzódás a hónapban, az Eurózónában 47,4 ponttal hasonló tendenciák mutatkoznak. A korábbi hónapokban az egyik legnagyobb mértékű összehúzódást mutató Franciaország 52,3 pontos mutatóval már a gazdasági aktivitás javulásáról számolt be, míg Németország 45,2 pontos mutatója továbbra is összehúzódást jelez.

Német munkanélküliség: Júniusban a vártnál kisebb mértékben emelkedett a munkanélküliek száma Németországban, így a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 6,3 százalékról, míg a várakozás 6,5 százalékos volt. A munkaügyi hivatal vezetője szerint a részleges munkaidőben történő foglalkoztatottság, ami állami támogatás segítségével működik, sikeresen stabilizálni tudta a munkaerőpiacot, ugyanis lehetővé teszi, hogy ne elbocsátások történjenek, hanem csak a munkaórák csökkentése.

USA munkanélküiség: Tegnap tette közzé az ADP a nemzeti foglalkoztatottsági riportját, mely szerint 2,4 millió fővel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a magánszektorban. Ez ugyan elmaradt a 3 milliós várakozástól, azonban a májusi számot a korábbi 2,8 milliós csökkenésről 3,1 milliós növekedésre módosította a kutatóintézet. Márciusban 300 ezerrel, áprilisban pedig 19,4 millióval csökkent a foglalkoztatottság, így az elmúlt két hónapban ennek a negyede visszatérhetett a munkaerőpiacra. Ma délután teszik közzé a hivatalos nem-mezőgazdasági foglalkoztatottsági adatokat, valamint az új és folytatódó munkanélküliségi kérelmekről is friss heti adatok érkeznek.

Olaj: Az EIA heti jelentése szerint 7,2 millió hordóval csökkentek a nyersolaj készletek a múlt héten, így jelenleg 534 millió hordóval az 5 éves átlagot 15 százalékkal haladják meg a készletek. A finomítók 74 százalékos kapacitással üzemeltek a múlt héten, ami 1 százalékponttal magasabb az egy héttel korábbinál. Az olaj ára nem sokat mozdult a hírre, az előzetes adatok már ismertek voltak, így a WTI 40 dollárnál stagnál napok óta, a Brent pedig 42 dollárnál.

4iG: Tovább növelte részesedését a 4iG-ben a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó KZF Vagyonkezelő Kft. Tőzsdén kívüli ügyletek keretében az OPUS Global Nyrt. valamint a Konzum PE Magántőkealap részesedését vásárolta meg a KZF Vagyonkezelő, amelynek részesedése 58,49 százalékra növekedett, míg az Opus és a Konzum részesedése nullára csökkent.

Autowallis: A tavaly bejelentett együttműködés következő lépéseként az Autowallis tulajdonába kerül a nyugat-magyarországi régió egyik meghatározó autókereskedőjének, az Iniciál Autóház Kft-nek a 40 százaléka. A cég hét autómárka kereskedésével és szervízelésével foglalkozik, így az Autowallis prémium márkás portfóliója meghatározó flottamárkákkal egészül ki. Az Autowallis tervei között szerepel a tulajdonrészének 40-ről 60 százalékra emelése is, amennyiben a további akvizíciót a GVH engedélyezi. A társaság egyébként a mai nappal 400 ezer darab új C típusú törzsrészvényt vezet be a tőzsdére, korábbi elsőbbségi részvények átalakításával, így 270.661.400 darabra emelkedik a részvényszám.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.