KBC Equitas
2020. június 9. 8:32

6 fontos hír ma reggel

   

Nemzetközi piacok: Az idei évet tekintve ismét pluszba került az S&P 500 index, amely ledolgozta a koronavírus kirobbanása óta összeszedett tetemes visszaesését. Az index 1,2 százalékos pluszban zárt, és a Dow Jones és a Nasdaq is 1 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. Így a Nasdaq csúcsdöntése után már a Dow Jones és az S&P 500 is közelít történelmi csúcsához. Tegnap az energiaszektor volt a felülteljesítő, amelyet a javuló olajárak hajthattak felfelé. Az IT cégek viszont lemaradóak voltak. Nyugat-Európában még pesszimistább volt a hangulat, a fontosabb indexek mérsékelt mínuszban zártak. Ma reggel azonban emelkednek az ázsiai tőzsdék, és a DAX is fél százalékos pluszban nyithat.

Magyar piac: A budapesti tőzsde a nyugat-európai börzékhez képest felülteljesítő volt, a BUX 0,6 százalékot emelkedett. Az indexet a blue chipek közül felfelé húzta a Mol 2 százalékos javulással, és az OTP is 0,4 százalékkal emelkedett. Utóbbi napközben elérte kereskedési ötletünk célszintjét is, így jelenleg több mint 20 százalékos pluszban tartózkodik. A komponensek közül kiemelkedett az Autowallis, amely közel 7 százalékkal került feljebb. A Rábánál a részvényesek egy csoportja a veszélyhelyzet alatt hozott igazgatósági döntések utólagos jóváhagyásához közgyűlés összehívását kezdeményezte. A társaság a veszélyhelyzet megszűnését követő 45 napon belül közzéteszi a közgyűlési meghívót.

Koronavírus: A részvénypiaci emelkedést a járványellenes korlátozások folyamatos enyhítése hajtja. Kaliforniában a hétvégére újra kinyitnak a mozik, illetve az iskolai oktatás újraindítását is már tervezik. Trump pedig újra kampánygyűléseket tarthat az elnökválasztásra készülve. A vírus azonban tovább terjed, globálisan már átlépte a 7 milliót a regisztrált fertőzések száma, jelenleg a legjobban érintett régió Dél-Amerika.

Infláció: Ma reggel 9-kor teszik közzé a májusi magyar inflációs számokat. Az elemzők további lassulásra számítanak, a konszenzus 2,3 százalékos éves árdrágulást vár az áprilisi 2,4 százalék után. A májusban is nyomott olajár továbbra is lefelé húzhatta az árindexet.

Olaj: A múlt hét elején induló nagy rali megtorpant tegnap délutánra az olajpiacon. A hangulatot javította a gazdaságok újranyitása, illetve az OPEC+ megállapodás meghosszabbítása is. A túlkínálat azonban még mindig fennáll a piacon, amely korlátok közé szoríthatja az emelkedést. Tegnap a líbiai válság rendezése érdekében megállapodott Trump és Erdogan, amely hosszabb távon az ottani kitermelés normalizálódásához vezethet, így ez is inkább csökkenés felé mutató tényező az árfolyamok szempontjából.

Tesla: 7,3 százalékot emelkedett tegnap a Tesla részvénye, ezzel pedig 949,9 dollárral új zárócsúcsot döntött. A márciusi lokális mélypont óta így már 171 százalékot emelkedett az árfolyam. A részvényt segíthette, hogy Kínából kedvező májusi autópiaci adat érkezett, az egész piac bővült, a Tesla járművekből pedig 11095 darabot értékesítettek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.