KBC Equitas
2020. május 26. 8:36

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Optimista hangulat uralkodott az európai piacokon tegnap, Európában a DAX index 2,8 százalékkal emelkedett és a francia tőzsdeindex is 2 százalék feletti pluszban zárt. A BUX némileg alulteljesítőként fél százalék körül tudott erősödni. A német piacon az egyedi vállalati hírek is befolyásolták az emelkedést például a Lufthansa-nak sikerült megállapodni a német állammal egy 9 milliárd eurós mentőcsomagról, a részvényárfolyam pedig 7,5 százalékos plusszal reagált a bejelentésre. A mai napon már az amerikai és a londoni tőzsde is kinyit, a határidős indexek alapján Európában és Amerikában is 1 százalék feletti pluszok várhatók.

Kínai-amerikai viszony: A kedélyek nem csillapodnak a két fél között, a feszültség középpontjában pedig az utóbbi napokban Hongkong áll. Kína próbálta nyugtatni a világot, hogy az új nemzetbiztonsági törvény megőrzi a hongkongi igazságszolgáltatás függetlenségét, de az aggodalmakat nem sikerült elcsitítani. Az elemzők szerint önmagában a törvénytervezet nem jelentene nagy hatást az üzleti szférára, viszont az emiatt kiújuló, és akár évekig húzódó tüntetéssorozat nagy károkat okozna.

MNB: Mai nap az MNB kamatdöntő ülésére figyelhetünk, amelyen a várakozások szerint a jegybank nem fog jelentős lépéseket tenni. Elsősorban így inkább a kommunikációra helyeződhet a hangsúly. Az MNB az elmúlt időszakban több eszközt is bevezetett a válság kezelésére, amelyekkel heti szinten tudja szabályozni a likviditást, valamint az inflációs jelentés is csak júniusban fog érkezni, emiatt pedig inkább a következő havi kamatdöntő ülés lehet fontosabb.

EURHUF: Az elmúlt hetekben a forint a 348 és 355 között szinteket mozgott az euróval szemben, a múlt hetet pedig egy enyhe gyengüléssel fejezte be a 350-es szint körül. Tegnap és a ma reggeli órákban pedig nem történt nagy mozgás a devizakereszt árfolyamában, így a 350,5-es szintnél várhatja a forint az MNB kamatdöntő ülését.

Novavax: Az amerikai biotechnológiai cég bejelentette, hogy hétfőn elkezdte az első klinikai teszteket a koronavírus elleni vakcinájával. Várhatóan július elejére lehet eredmény a tesztekkel kapcsolatban, azonban a bejelentés szintén táplálhatja az optimizmust a piacokon.

Sanofi: Megválna a Regeneronban levő részesedésétől a Sanofi, amely jelenleg 13 milliárd dollár körüli értéket képvisel. A tranzakció keretein belül a Regeneron 5 milliárd dollár értékű részvényt vásárolna vissza. A Sanofi jelenleg 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Regeneronban, azonban a részvények eladásai után ez a részesedés több mint felére csökkenne. Ettől függetlenül a két cég folytatni fogja az együttműködést például a koronavírus kezelésében és egy vakcina fejlesztésében is.

4iG: 3,7 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el a 4iG, amelynek keretein belül a NÉBIH szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazás támogatási feladatait fogja megvalósítani a cég. Ezen kívül pedig 970 millió forint értékben nyerte el a NISZ Zrt. Által kiírt közbeszerzést is, amelyen belül szintén informatikai fejlesztéseket valósít meg a 4iG.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.