KBC Equitas
2020. május 15. 8:28

6 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Emelkedéssel zártak az amerikai tőzsdék, bár ezúttal a Nasdaq volt a lemaradó az indexek közül. Úgy tűnik, a munkanélküliségi adatok napján nem tud esni a részvénypiac. Európában még 2-3 százalékos mínuszban zártak az indexek, így a BUX index 1 százalékos csökkenésével felülteljesítő volt. Az amerikai 10 éves hozam közben újra 62 bázispontig süllyedt. Ma reggel a határidős indexek alapján emelkedés jöhet, a DAX 1 százalékos pluszt mutat nyitás előtt.

Kína: Áprilisban 7,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom év/év alapon, mely a vártnál nagyobb mértékű visszaesés, de a márciusinál kevésbé súlyos. Közben a gyári termelés 4 százalékkal nőtt éves alapon, ami pedig a vártnál nagyobb növekedést mutat, bár ez talán inkább a tervutasítást, semmint a keresletet tükrözheti. Közben a munkanélküliség is 6 százalékra emelkedett, a korábbi 5,9-hez képest.

GDP adatok: Magyar, német és eurózónás negyedéves GDP adatok is érkeznek ma reggel. A várakozás idehaza 2 százalékos év/év alapú növekedés, viszont negyedéves alapon egy százalékkal eshetett vissza a magyar GDP. Ezzel szemben Németországtól 2 százalékos csökkenést, az Eurózónától pedig több mint 3 százalékos gazdasági összehúzódást várnak éves alapon.

Ezüst: Tegnapi írásunk óta megindult az ezüst árfolyama, és már 4 százalékkal került feljebb, így most 16,2 dollárnál van a nemesfém árfolyama. Közben az arany is emelkedett egy keveset, 1730 dollár felett van már az árfolyama.

Olaj: Az elmúlt három napban emelkedett az olaj árfolyama, igaz az amerikai olajkészletek csökkenése után még nem tudott jelentősen erősödni a WTI, azonban tegnap már 26 dollárról 28 dollárra emelkedett. A WTI pedig átlépve a 30 dollár szintet már 32 dollár felett jár a ma reggeli órákban.

Graphisoft Park: Közzétette első negyedéves gyorsjelentését a Graphisoft Park, amelyben az előző évhez képest 7,5 százalékkal magasabb bérleti díjbevételt realizált a Park, azonban a hitelfelvétel miatt megnövekedett kamatterhek miatt 170 ezer euróval csökkent a negyedéves adózott eredmény. A járvány miatt kialakult helyzet viszont a Parkot is érintheti, bár a bérlői visszajelzések alapján kevésbé lehetnek súlyosak a hatások, mint az irodapiac egészére vonatkozó várakozások.

A Park azzal számol, hogy a „home office” mellett továbbra is fontos lesz a közös munka, emiatt csak kisebb mértékű üresedéssel számol, valamint a bérlők nagy része pénzügyileg stabil, informatikai vagy biotechnológiai vállalat, amelyeket kevésbé érinthet a válság.

Ezzel együtt is viszont a Graphisoft Park csökkentette az korábbi előrejelzéseit, és a szokásosnál nagyobb mértékű üresedéssel számolnak, így az éves bevétel 5 százalékkal maradhat el az előző évtől, az adózott eredmény pedig 4 millió euró körül alakulhat idén és jövőre is. A nettó eszközértékben enyhe változás történt, amely a magasabb hozamelvárásoknak köszönhető, így 19,4 euróról 19,3 euróra csökkent a valós nettó eszközérték.

A Park azonban egyszeri nagyobb osztalékfizetést tervez június elején, amely részvényenként 1060 forint lesz, amelynek következtében a valós nettó eszközérték is várhatóan több mint 15 százalékkal csökkenni fog, amely részvényenként 2,98 eurós csökkenést jelent. Ez azt jelenti, hogy 16,32 eurós (kb. 5780 Ft) egy részvényre jutó valós nettó eszközértékkel kell számolni.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.