KBC Equitas
2020. július 31. 14:49

6 fontos hír ma délután

    

Piacok: A DAX index 0,7 százalékkal emelkedik ma délutánig, a francia és a brit indexek azonban inkább stagnálást mutatnak. Az amerikai piacokon kisebb plusz jöhet nyitáskor a határidős indexek szerint, az S&P 500 0,3, a Nasdaq pedig bő 1 százalékos pluszban van, amit a technológiai óriások vártnál jobb eredményei húzhatnak.

GDP: Az Eurózónában a vártnál valamivel rosszabb, 15 százalékos éves GDP-visszaesés volt a második negyedévben az első negyedéves 3,1 százalékos csökkenés után. A legnagyobb visszaesést Spanyolország szenvedte el 22,1 százalékos visszaesésével, de Franciaországban is 19 százalékos a csökkenés. Németország gazdasága 11,7 százalékkal zsugorodott, Ausztria pedig 13,3 százalékkal a Eurostat adatai szerint. Litvánia GDP-je csupán 3,7 százalékkal esett vissza.

Délutáni gyorsjelentések: Ma nyitás előtt is több cég tette közzé a gyorsjelentését. A Caterpillar bevétel és profitsoron is felülmúlta a várakozásokat, és hasonlóan tett a Merck is, amelynek menedzsmentje az éves előrejelzést is javította. Az olajszektorban a Chevron és az Exxon Mobil is a vártnál nagyobb veszteséget szenvedett el, és a bevételük is elmaradt a konszenzustól. A sportszergyártó Under Armour a digitális értékesítésnek köszönhetően bevétel- és profitsoron is felülmúlta a várakozásokat. A Colgate-Palmolive szappan és tisztítószer termékei iránt a járvány alatt nagyon megnövekedett a kereslet, a cég bevételben és profitban is verte az elemzői konszenzust. Az olasz-amerikai Fiat-Chrysler az erős észak-amerikai eredményeinek köszönhetően a vártnál kisebb veszteséget szenvedett el, a milánói tőzsdén plusz 1 százalékban áll a részvény.

Gyorsjelentési szezon: Az elmúlt napok rengeteg gyorsjelentésével már a szezon nagy része lezajlott az Egyesült Államokban, az S&P 500 komponensei közül több mint 300 már lejelentett. Eddig bevételsoron átlagos 10 százalékos, profitsoron pedig átlagosan 11 százalékos az éves visszaesés, amely főleg profitban jelent nagy pozitív meglepetést, 18 százalékkal felülmúlja az elemzői várakozást. A szektorok közül a legnagyobb visszaesés az olaj- és nyersanyagiparban látható, amelynek mértéke csalódás, míg például az egészségipar és az IT-szektor jól szerepelt, és azok okozták a legnagyobb pozitív meglepetéseket is.

Dollár: Már 52 bázispontnál is megfordult ma a 10 éves dollár kötvényhozam, ahonnan 54 bázispontig visszaerősödött ma délután. Ezzel kitart a hozamcsökkenési trend, és a dollár gyengülése is. A dollár index 93 pont alá süllyedt ma, ahol utoljára 2018 májusában járt, az EURUSD pedig 1,19-ig is elszaladt ma, ahonnan azonban 1,184-ig visszagyengült.

Nemesfémek: A dollár gyengélkedése ma már a nemesfémeknek is kedvez, az arany új történelmi csúcsra ment 1983 dollárig, és az ezüst is magára talált, bő 3 százalékos pluszban áll ma ismét 24 dollár felett. Ha kitartana a lendület, akkor 26 dollárnál lehet egy komolyabb ellenállás, ahonnan kedden is lefordult az árfolyam.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.