KBC Equitas
2020. július 24. 14:48

7 fontos hír ma délután

  

Piacok: A tegnap délutánra elromló hangulat következtében gyengén teljesítenek ma is a részvénypiacok. Európában a fontosabb börzeindexek 1 százalék fölötti mínuszokban állnak napközben. Alulteljesít a technológiai szektor, és szinte egyedüliként csak az energiaszektor tud enyhén növekedni. A BUX index is illeszkedik a trendbe, az összes blue chip mínuszban áll, a komponensek közül pedig egyedül a CIG Pannónia és a Waberer’s tud érdemben emelkedni.

PMI-adatok: Kedvező PMI-adatok érkeztek délelőtt Európából, igaz ez nem tudta jelentősen befolyásolni a kínai-amerikai feszültségek miatti pesszimista hangulatot. Az Eurózóna júliusi kompozit PMI-adata 54,8 lett, amely február óta először jelez növekvő gazdasági aktivitást, és felülmúlja az 51,1-es konszenzust. Főként a szolgáltatószektor tűnik erősnek, amely 55,1-es PMI-adattal rukkolt ki, de a feldolgozóipar is növekvő aktivitást mutat 51,1-el. Az európai élénkülést leginkább a francia cégek hajtják, a franciaországi adat 57,6 lett. Ma délután az amerikai PMI-adatok is közzétételre kerülnek.

Nemesfémek: Nagyon erős hetet teljesítenek a nemesfémek, amelyek árfolyamát az eszkalálódó amerikai-kínai feszültség és a dollár gyengülése is hajtotta. Az arany a héten eddig 4,5 százalékot erősödött, és az árfolyam már az 1900 dolláros szintet közelíti, sőt az 1921 dolláros történelmi csúcs sincs már messze. Az ezüst árfolyama az 1987 óta a legerősebb hete felé menetel, a héten eddig 17 százalékkal került feljebb, és sorban törte át a technikai ellenállásokat is.

Gyorsjelentések: Ma délután is érkeztek még érdekes gyorsjelentések az amerikai piacon. A Verizon bevétel- és profitsorokon is felülmúlta a várakozásokat, így enyhe pluszban nyithat az árfolyam. Az American Express az elemzők által várt kis veszteség helyett enyhe nettó profitot is elért, azonban a bevétel elmaradt a konszenzustól, nyitáskor az árfolyamban mérsékelt csökkenés várható.

Intel: Hiába az újabb kiemelkedő negyedév az Inteltől, a befektetők mégsem lehetnek elégedettek, mivel komoly kihívásokkal kell szembenéznie a cégnek. A második negyedéves jelentésében arról tájékoztatott a chipgyártó, hogy a legújabb fejlesztésű 7 nanométeres chipek piaci bevezetése újabb 6 hónappal csúszhat. Így versenyhátrányba kerülhet a cég az AMD-vel szemben, ezzel pedig a részvényárfolyam 10 százalékot meghaladó várható visszaesése is magyarázható. A jelentéssel mai elemzésünkben részletesebben is foglalkoztunk.

Disney: Sokadszorra halasztotta el a vállalat az élőszereplős Mulan premierjét. A legutóbbi tervek szerint augusztusban mutatták volna be a filmet, azonban a koronajárvány miatt bizonytalan időpontra halasztották. Emellett a Disney a tervezett Csillagok háborúja és Avatar filmek bemutatóit is egy évvel csúsztatja. A koronavírus súlyos csapást jelent az egész filmiparra nézve, több amerikai államban is zárva tartanak a mozik, komolyabb premier pedig július után várhatóan augusztusban sem fog műsorra kerülni. A Disney árfolyama a nyitás előtti kereskedésben 2 százalékot meghaladó mínuszba került.

Orosz jegybank: Tovább vágta az alapkamatot az orosz jegybank, azonban az előzetes várakozásokkal ellentétben csak 25 bázisponttal. A jegybank viszont további teret hagyott még egy 25 bázispontos csökkentésre, amennyiben a gazdasági helyzet indokolja. A jegybanki alapkamat jelenleg 4,25 százalékon áll. A kamatcsökkentés kedvezőtlenül érintheti a régiós bankok közül a Raiffeisent és az OTP-t is.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.