KBC Equitas
2020. május 25. 15:27

6 fontos hír ma délután

   

Piacok: Jó a hangulat az európai piacokon, a befektetők a koronajárvány tetőzése utáni gazdasági nyitásnak örülhetnek. Londonban, illetve az amerikai piacokon viszont ma szünetel a kereskedés. A STOXX 600 1,2 százalékkal emelkedik, nincs is olyan szektor, amely mínuszban tartózkodna, a növekedést pedig ezúttal is a technológiai cégek hajtják, a pénzügyi és nyersanyagipari cégek azonban lemaradóak. A német DAX 1,8 százalékos pluszban áll. A BUX 0,8 százalékos emelkedéssel alulteljesítő, a komponensen közül viszont az Opus és az Appeninn 3 százalék körüli mértékben emelkedik.

Ifo index: A vártnál enyhén jobb lett a német Ifo üzleti hangulatindex, és a várakozásokat tükröző index is a várt 75 pontos értékhez képest 80-as értéket mutatott. Ugyan az aktuális gazdasági helyzetre vonatkozó index még mindig rosszabb lett a vártnál, de a jövővel kapcsolatos várakozások optimistább képest festenek, mint áprilisban. A hír az európai piacoknak sem jött rosszul, a német DAX emelkedésében valószínűleg ez is közrejátszik.

Lufthansa: Hivatalosan is megegyezett a Lufthansa a német állammal a mentőcsomagról, amelynek keretein belül a légitársaság 9 milliárd eurót kap. A mentőcsomagnak több része van, amelyen belül az állam 20 százalékos részesedést szerez a légitársaságban, valamint további 5 százaléknyi plusz 1 mértékű részesedést tud szerezni az állam átváltható kötvényeken keresztül. Emellett összesen 8 milliárd eurót is kap a Lufthansa, amelynek egy részét az állami fejlesztési bank (KfW) adja. A Lufthansa és a német állam között több hete húzódott a megegyezés a csomagról, így pozitívum, hogy sikerült megegyezni, amelyre a részvényárfolyam is 6 százalékkal emelkedik.

Volkswagen: A német legfelsőbb bíróság döntése szerint a Volkswagen kártérítést kell fizessen a károsanyag-kibocsátási botrányban értintett dízelautó tulajdonosoknak. A bírósági ügyben a felperes autó tulajdonos teljes visszatérítést követelt az autó árának összegében, a döntés értelmében pedig a használat után számolt költségeket levonva 28 ezer eurót kell visszafizessen a Volkswagen egy eredetileg 31 ezer euróért vásárolt Sharan után. A döntést precedenst teremt a többi tulajdonos számára is. A Volkswagen részvénye fél százalékkal emelkedik a mai napon.

Hertz: A globálisan működő autókölcsönző pénteken csődöt jelentett miután nem tudott megegyezni a hitelezőkkel a tartozások átütemezéséről, a részvény pedig további 36 százalékot esett zárás után. A csődeljárás keretében a vállalat tovább működhet, amíg az adósok kifizetésére és az üzlet életben tartására vonatkozó tervek elkészülnek. A vállalatnak 25,8 milliárd dollár értékben vannak eszközei, és 24,4 milliárd dolláros tartozása van a nyilvántartásba vétel alapján.

Gilead: Pénteken zárás után tették közzé a Gilead remdesivir gyógyszerével kapcsolatos kutatás eredményét, mely szerint a gyógyszer igazán csak azon betegek számára volt hatásos, akik oxigénterápián is vannak a betegség miatt, de nincs szükségük lélegeztetőgépre.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.