2020. május 19. 15:27

6 fontos hír ma délután

   

Piacok: Kis elmozdulás látható ma a piacokon, a főbb európai indexek 1 százalék alatti csökkenést mutatnak, Amerikában a határidős indexek pedig stagnálnak nyitás előtt. A BUX fél százalékos emelkedésével felülteljesítő az európai piacokon, amit az OTP közel 2 százalékos emelkedése is támogat. Az OTP-vel kapcsolatban ma fogalmaztunk meg egy technikai alapú kereskedési ötletet.

Olaj: Tovább emelkedik az olaj árfolyama a júniusi határidős kontraktusok lejárata előtt. Egy hónappal korábban a WTI árfolyama ekkor negatív tartományba került, azonban ilyen hatás most nem látszódik a piacon. A WTI árfolyama egymást követően a negyedik napon is emelkedik, jelenleg 33 dollár közelében jár, és a WTI is közelíti a 35 dollárt. Utoljára március közepén voltak hasonló szinteket az olajárak.

Német hangulatindex: Az aktuális helyzetre vonatkozó német ZEW-index mutató mínusz 91,5 pontra süllyedt, a jövőbeli növekedéssel kapcsolatos várakozások azonban jelentősen javultak májusban, és plusz 28,2 pontra emelkedett, ami 77,7 pontos javulás áprilishoz képest. Ez utóbbi mutató a következő 6 hónapra vonatkozó várakozásokat tükrözik.

Szenátusi meghallgatás: Ma lesz Jerome Powell Fed elnök és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szenátusi meghallgatása, mely során a precedens nélküli mentőcsomagokról számolnak be a banki bizottság előtt. A várakozások szerint a republikánusok Powell további fiskális támogatásra való felszólításáról kérdezhetik a jegybankelnököt, a demokraták pedig további helyi és önkormányzati támogatás szükségessége mellett érvelhetnek Mnuchinnal szemben.

Közben egyre több piaci szakértő és közgazdász fejezi ki aggodalmát az óriási mentőcsomagokkal kapcsolatban, szerintük ugyanis zombi-vállalatokhoz vezethet az, hogy a megmentés következtében nagymértékben eladósodott vállalatok jönnek létre, akik a gyenge növekedési kilátások között nehezen fognak tudni profitot termelni.

Gyorsjelentések: A Home Depot és a Walmart is felfüggesztette az év hátralévő részére vonatkozó előrejelzését, de az utóbbi erős számokat tett közzé, így a részvény is emelkedik a nyitás előtt. A Walmart e-kereskedelmi részlegének forgalma 74 százalékkal nőtt a fogyasztók felhalmozási pánikvásárlásának is köszönhetően. A Home Depot értékesítéseit rontotta, hogy szabályozni kellett a boltjaiba belépő vásárlók számát, és a lezárások se segítették a vállalatot, így a 2,08 dolláros EPS elmaradt a várttól, a részvény pedig 1 százalékos mínuszban áll nyitás előtt.

Bika vs. Medve: A Bank of America kérdőívében résztvevő alapkezelők 68 százaléka medvepiaci-ralinak nevezte a mostani piaci emelkedést, és csak negyedük gondolja azt, hogy ez egy új bikapiac kezdete. A V-alakú gazdasági helyreállásban 10 százalékuk hisz, a következő 12 hónapra vonatkozó kilátások azonban javultak májusban, 38 százalékuk ugyanis javulást vár ezen az időtávon.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.