KBC Equitas
2020. május 13. 15:25

6 fontos hír ma délután

  

Fed: Jelenleg is zajlik a Fed-elnök beszéde, melyben többek között ismét felhívja rá a figyelmet, hogy a Fed csupán hitelezni tud, költeni azonban nem, így a fiskális lépések, állami beruházások is szükségesek lehetnek a sikeres válságkezeléshez. Arról is biztosított újból, hogy a Fed mindent meg fog tenni, amit tud, amíg a gazdasági helyreállás el nem indul. Hosszabb távon problémának látja, hogy a gazdasági károk a jövőbeli növekedésre is negatív hatással lesznek az elkövetkező években. A negatív kamatokról elmondta, hogy nem tervezik használni, az FOMC tagjai szerint több negatív hatása lehet, mint amennyi haszna lenne.

Piacok: Az európai piacok gyengén teljesítenek a mai napon, napközben a DAX index például 1,8 százalék körüli mínuszban jár és a többi európai index is 1,5-2 százalék között gyengül. Az amerikai indexek Jerome Powell beszéde előtt még közel fél százalékos pluszban jártak, azonban a Fed elnökének beszéde után a főbb indexek lefele indultak, így már mínuszban nyithatnak az indexek a tengerentúlon is.

Mai blogbejegyzésünkben azzal foglalkoztunk, hogy milyen divergenciák alakultak ki az amerikai részvénypiacon. A fő indexeket nézve nem látszódik a részvénypiac valódi helyzete, a nagypapírok óriási súlya ugyanis torzítja ezeknek az indexeknek a teljesítményét. A Nasdaq 100 közel új csúcsra emelkedett, így sorba vettük az index felét kitevő öt nagyvállalat teljesítményét és kilátásait is. A történelmi tapasztalatok szerint nem jó jel, ha csak néhány nagypapír húzza az indexeket.

Sanofi: Az Egyesült Államok kaphat először a Sanofi koronavírus elleni vakcinájából a Bloomberg értesülései szerint, amennyiben a francia gyógyszergyártónak sikerül elkészítenie a vakcinát. Ez amiatt lehetséges, mivel az Egyesült Államok volt az első, aki a Sanofi kutatásait elkezdte finanszírozni. A Sanofi a GlaxoSmithKline-nal közösen fejleszt jelenleg vakcinát, amelyet nagyobb összegben az USA támogat.

Egyesült Királyság: Márciusban 6 százalékkal esett vissza az Egyesült Királyság GDP-je, az első negyedéves számok alapján pedig éves alapon 2,2 százalékos volt a visszaesés. Ez alapján az elmúlt 30 év legnagyobb visszaesése felé tart a brit gazdaság. Az első negyedéves GDP-adatok egyébként gyengébbek lettek az előzetesen várt 1,6 százalékos visszaeséshez képest.

Légitársaságok: 25 milliárd dollár értékű mentőcsomagot kaptak az amerikai légitársaságok annak érdekében, hogy fenn tudják tartani a fizetéseket. A mentőcsomagból legnagyobb részben 4 légitársaság részesült (American Airlines, Delta, United Airlines, Southwest), ez vállalatonként 3-5 milliárd dolláros csomagot jelent.

4iG: Részletes elemzést tett közzé az Edison Investment a 4iG-ról, amelyben a vállalat kilátásaival foglalkoztak, valamint fair érték becslést is közzétettek. Az elemzőház szerint a 4iG bevételei szépen növekedhetnek, idén elérhetik az 50 milliárd forintot, és két év múlva már 70-et közelíthetik. Ezzel együtt az EBITDA marzs is javulhat, és elérheti a menedzsment által kitűzött sáv tetejét (10 százalék), sőt 2022-re meg is haladhatja azt. Az elemzőház cash flow alapú értékelése alapján pedig a 4iG részvénye 1005 forintot érhet, amely közel duplája a jelenlegi árfolyamnak. A részvényárfolyam a mai napon 6 százalékos pluszban tartózkodik.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.