KBC Equitas
2020. május 12. 15:02

6 fontos hír ma délután

  

Piacok: Felemás a hangulat az európai részvénypiacokon, nincs nagy elmozdulás a vezető indexekben, egyedül a FTSE 100 tud 1 százaléknál nagyobb mértékben emelkedni ma. A BUX 1 százalék alatt erősödik, amit az OTP és a Magyar Telekom 1 százalékos bővülése húz. Az amerikai határidős indexek minimális pluszban vannak nyitás előtt.

USA infláció: Az amerikai CPI maginflációs mutató 0,4 százalékos hó/hó alapú csökkenést mutat áprilisban, ami rekord mértékű csökkenés ilyen rövid időtávon az adatsor 1957-es létrejötte óta, és főként az óriási keresleti sokk hatása lehet. A volatilis élelmiszer- és üzemanyagárakat is figyelembe véve, 0,8 százalékos az árakban tapasztalható csökkenés, ami 2008 decembere óta a legnagyobb mértékű. A defláció óriási probléma a Fed jegybankárjai szerint és a történelmi tapasztalatok alapján, így kérdés lehet, hogy milyen további lépések várhatók a jegybanktól a defláció leküzdésére. Az elmúlt évtized alapján a Fed nem túlságosan hatékony ez ügyben, ők inkább az eszközárakra tudnak nagyobb hatást gyakorolni, így ezen a téren is inkább fiskális lépések lehetnek szükségesek.

Fed: Ma kezdheti meg a sok kritikát kiváltó vállalati kötvény vásárlását a Fed, amit ETF-eken keresztül hajt végre a BlackRock közreműködésével. A Fed célja a piac funkcionalitásának fenntartása, bár ezen a téren már a jegybank szóbeli megnyilvánulása is segített a helyzeten. Miután bejelentették, hogy készen állnak a vállalati kötvények vásárlására, a kockázati felárak és ezzel a vállalati kötvényhozamok is csökkenésnek indultak a Fed céljainak megfelelően.

Koronavírus: Folytatódnak a korlátozások enyhítései szerte a világban, miközben egyre nagyobb az aggodalom egy esetleges második járványhullám miatt. Donald Trump az amerikai kormányzókat sürgette az újranyitás érdekében, Anthony Fauci járványügyi szakértő szerint viszont az elsietett újranyitás szükségtelen halált és szenvedést okoz. A WHO eközben bizakodó több lehetséges terápiás készítménnyel kapcsolatban is, habár megjegyezték, a 100 százalékos megbizonyosodáshoz még több idő kell.

Olaj: Pár napig tartó stagnálás után újra emelkedésnek indult ma napközben a WTI, az észak-amerikai olajfajta hordóját már 25,5 dollárért mérik. A piaci szereplők a korlátozások enyhítésével járó keresletélénkülésben bízhatnak, ehhez jó fokmérő lehet a holnap érkező hivatalos EIA-készletstatisztika is. A WTI júniusi határideje jövő kedden jár le, előtte azért megint megnövekedhet a volatilitás, bár az áprilisban látott negatívba fordulásnak most jóval kisebb az esélye. A Brent is emelkedik, bár mérsékeltebben, reggel óta újra 30 dollár fölé került az árfolyam.

Amerikai-kínai viszony: Múlt hétre ismét felerősödtek a kínai-amerikai vámháború feléledésével kapcsolatos aggodalmak. Donald Trump nyíltan Kína felelősségét hangsúlyozta a járvány elterjedésével kapcsolatban, és további büntetővámokkal fenyegetőzött. Ma az ügyben Kínától pozitív fejlemény érkezett, felpörgetik az amerikai szójaimportjukat, a kommentek szerint eddig is már 1 millió tonnát importáltak, jórészt a Trumpnak tett ígéret miatt, illetve hangsúlyozták, hogy továbbra is készen állnak egy kereskedelmi megállapodás megkötésére.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.