KBC Equitas
2020. május 7. 15:12

6 fontos hír ma délután

  

Piacok: A tegnapi csökkenés után ma jó volt a hangulat a részvénypiacokon, a sokak által figyelt amerikai munkaerőpiaci adat előtt. A fontosabb európai börzeindexek rendre egy százalék körüli mértékben emelkednek, és az amerikai határidős indexek is hasonló pluszokat produkáltak. A magyar tőzsdén egyelőre mérsékeltebb a lelkesedés, a BUX 0,2 százalékkal emelkedik, a legjobban teljesítő komponens pedig a ma reggel jelentő Mol.

OTP: Kihívásokkal teli év várhat az OTP-re, és jóval nagyobb bizonytalanság az idei eredménnyel kapcsolatban. A koronavírus ugyanis az első negyedévet még nem érintette jelentősen, és a hitelezési statisztikák alapján szépen bővülhetett az első három hónapban az állomány. Azonban a holnap érkező gyorsjelentés előtt a piac most leginkább a költségek növekedésére fog figyelni. Ezen belül is kiemelten fontosak lesznek a kockázati költségek, és ezzel együtt a céltartalékolás a várható hitelezési veszteségek miatt. Az OTP negyedéves profitját várhatóan legnagyobb mértékben ez fogja befolyásolni, és az előzetes várakozások alapján az emelkedő céltartalékolás miatt jelentős csökkenés is jöhet a profitban.

Olaj: Ma folytatódik a több mint egy hete tapasztalható pozitív hangulat az olajpiacon. A széleskörű kitermeléscsökkentések hatékonyságában, illetve a korlátozások feloldásával visszatérő kereslet élénkülésében bíznak a piaci szereplők. A hangulatra a tegnap délutáni EIA-készletadat is rásegített, miszerint múlt héten a várt 8,8 millió hordó helyett csak 4,6 millió hordóval emelkedett az amerikai készletállomány, így mérséklődtek a tározók telítődése miatti aggodalmak is. Ma a befektetők a szaúdiak lépésének is örülhetnek, akik globálisan megemelték korábbi diszkontáraikat. A WTI bő egy hét alatt már közel megduplázódott, de a hurráoptimizmus azért még mindig korai lenne a továbbra is túlkínálatos piacon. A technikai kép egyébként ma vált izgalmassá, miután a WTI és a Brent árfolyama áttörte az 50 napos mozgóátlagot.

USA munkanélküliség: Múlt héten 3,1 millióan nyújtottak be munkanélküliségi kérelmet az Egyesült Államokban, amely a megelőző héthez képest közel 700 ezres csökkenés, azonban a várakozásnál enyhén rosszabb. Ugyan a heti kérelmek adatai most már csökkenő tendenciát mutatnak, a munkanélküliségi ráta így is 16 százalék körül mozoghat.

Tesla: A Bloomberg értesülései szerint a Tesla sanghaji gyárában egyelőre nem fog tovább folytatódni a gyártás. A hírek szerint a vállalat értesítette az 5 napos munkaszünetről visszatérő dolgozókat, hogy hosszabbítsák meg a szabadságukat május 9-ig. Egyelőre bizonytalan, hogy milyen indokból, azonban a legvalószínűbbnek az ellátási láncban bekövetkező hiány miatt volt a lépésre szükség.

Beyond Meat: Komoly szárnyaláson van túl a Beyond Meat részvénye, amely egyrészt a héten érkezett gyorsjelentésnek is köszönhető, másrészt a húsipari spekulációk is közre játszhattak a részvény szárnyalásban. Az árfolyam a 90 dolláros szintekről néhány nap alatt 126 dollárig emelkedett, mai nap viszont enyhe csökkenéssel nyithat.

Gyorsjelentésében egyébként kiemelkedő bevételnövekedésről számolt be a Beyond Meat a héten érkezett első negyedéves gyorsjelentésében. A műhúsgyártónál 141 százalékkal emelkedtek az eladások, Ezen kívül fontos partnerségeket is kötött a Beyond, ezzel jelentős piachoz jutott például Kínában is. A bevételek növekedése mellett azonban érdemes figyelembe venni, hogy március végén már az eladások visszaesésére figyelmeztetett a cég.

A korábbi szárnyalásban az is közrejátszott, hogy a vágóhidak bezárása miatt sokan húshiánytól tartottak, azonban a múlt héten újranyitottak már több államban, így ez a kérdés részben megoldódhat. Ezzel együtt is viszont arra számítanak, hogy jelentősebb piaci részesedést tud majd szerezni a műhússal a Beyond, így a vállalat részvényárfolyama is tovább szárnyal.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.