KBC Equitas
2020. május 5. 15:29

6 fontos hír ma délután

   

Piacok: Jó hangulatban telik ma a kereskedés a részvénypiacokon, Európában 2 százalék körüli pluszok alakultak ki a részvényindexekben, de az amerikai határidős indexek is 1 százalék felett emelkednek nyitás előtt. A BUX 1 százalék körül került ma feljebb, itt az emelkedést pedig a Mol vezeti 2 százalékos plusszal.

Olaj: Jó a hangulat az olajpiacon, a WTI és a Brent is jelentősen emelkedik, az előbbi 12 százalékos növekedéssel már 23 dollár körül jár. A piaci szereplők a korlátozások enyhítése utáni keresletélénkülésben, valamint a kitermeléscsökkentések hatékonyságában bíznak. Továbbra is nagyon fontos a WTI esetében az amerikai készletállomány, a múlt heti adatról holnap délután érkezik a hivatalos statisztika.

Koronavírus: A halálozások száma az Egyesült Királyságban megelőzte az olaszországi halálozási mutatót, így átvette az első helyet Európán belül. Boris Johnsont sok kritika éri, amiért nem lépett kellő gyorsasággal a járvány kitörésekor még akkor sem, amikor Olaszországban már megteltek a kórházak. Angliában 6 hete vannak érvényben a lezárások, az újranyitásról pedig a hétre ígértek részleteket.

Makroadatok: A vártnak megfelelően 44 milliárd dollárosra nőtt a külkereskedelmi hiány az USA-ban március hónapra vonatkozóan. Az exportok közel 10 százalékkal, az import pedig 6 százalékkal csökkent, így a deficit 12 százalékkal bővült februárhoz képest. Piacnyitás után még ISM PMI adatok várhatók Amerikából. Reggel megjöttek a beszerzési menedzserindex adatok Angliából is, és a vártnál picivel jobbak lettek, de még így is bőven a semleges 50-es érték alatt alakultak, a kompozit PMI mutató 13,8 lett az egy hónappal ezelőtti 36 után.

Csődök: A Hertz, a világ egyik legnagyobb autókölcsönzője csődöt jelenthet, a hírek szerint ugyanis egy csődtanácsadó vállalattal együttműködést kezdtek, és a hitelezőkkel is megkezdődhetett a tárgyalás. A Neiman Marcus, luxusáruházláncot üzemeltető vállalat pedig már közel lehet a csődmegállapodáshoz, melynek következtében felére csökkenne az adósságállomány, cserébe viszont a hitelezők megszerezhetik az irányítást a cég felett.

Gyorsjelentések: Jelentett a Fiat-Chrysler, az olasz-amerikai autógyártó megszenvedte a járványhelyzet miatti kedvezőtlenebb körülményeket, a negyedéve veszteséges volt. Rossz hír, hogy az év második felében is negatív cash-flowt várnak, de új pick-upokkal készülnek majd felvenni a versenyt. Ma piaczárás után a gyorsjelentési szezon tovább folytatódik, az amerikai olajszektorból rendkívül érdekes lehet az Occidental jelentése, de a szórakoztatóiparból is izgalmas számokra derülhet fény. Jelenteni fog többek között a Walt Disney, az EA, az Activision is, de például az Arista Networks is érdekes lehet.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.