KBC Equitas
2020. április 28. 15:34

6 fontos hír ma délután

  

Piacok: Ma is kitart a jó hangulat a részvénypiacokon, az európai részvényindexek 2 százalékkal kerültek feljebb ma délutánig. Az amerikai határidős indexek szintén 1-2 százalékos emelkedésben vannak nyitás előtt. A BUX index szintén jól tartja magát, a Richter és az OTP vezetésével 2 százalék körül emelkedik.

Gyorsjelentések: A Dow Jones 30 komponense közül a mai napon négy vállalat tette közzé a gyorsjelentését. A 3M a várakozásokat felülmúló gyorsjelentésről számolt be, amely főként az egészségügyi védőfelszerelések és tisztító eszközök iránti kereslet megugrásának köszönhető. A Caterpillar első negyedéves eredményei viszont elmaradtak a várttól, azonban a részvényárfolyam ennek ellenére emelkedéssel nyitott. A Pfizer és a Merck első negyedéve pedig jól sikerült, valamint a Pfizer megerősítette a 2020-as előrejelzését is.

MNB: Nem változtatott az MNB az irányadó kamatszinten, így továbbra is 0,9 százalék az alapkamat, és a kamatfolyosót is változatlanul a mínusz 0,05 és plusz 1,85 százalék közötti szinten hagyta. Lényegesebb viszont, hogy a jegybank május 4-től elindítja az állampapír- és jelzáloglevél-vásárlási programját, amelyben a bankok és befektetési alapkezelők is részt vehetnek. Az MNB addig fogja folytatni a programot, amíg a koronavírus miatt gazdasági fejlemények azt indokolják, továbbá a jegybank nem határozott meg keretösszeget, hanem az állampapírok esetében 1000 milliárd, a jelzáloglevelek esetében 300 milliárd forintos állománynövekedésnél hajt végre felülvizsgálatot.

EURHUF: Az MNB kamatdöntése után a forint mérsékelten gyengült az euróval szemben, és délutánra ismét a 356-os szint fölé került az árfolyam, ezzel pedig napi csúcsponton jár. Az elmúlt hetekben a forint árfolyama a 355-ös szint körül tudott stabilizálódni.

Magyar munkanélküliség: Bár a koronavírus hatását még minimálisan tükrözheti, a KSH mai közzététele szerint 3,7 százalék volt a magyar munkanélküliségi ráta január-március hónapokban, ami átlagosan 173 ezer főt jelentett. A KSH jelentése szerint bár a munkanélküliek száma márciusban sem változott jelentősen, az állástalanok száma ennek ellenére megugrott, 56 ezer fővel emelkedett. Őket azonban nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak csoportjába sorolták, többségük ugyanis vagy nem keresett aktívan munkát, vagy a korlátozások miatt nem tudott volna 2 héten belül munkába állni.

Olaj: Ma 10 százalékos mínuszban van a WTI árfolyama, de napközben 21 százalékos mínuszban is járt már. A nagymértékű esés a közeli lejáratú határidős árak esetében látványos, a befektetők ugyanis aggódhatnak, hogy úgy járnak, mint a májusi lejárattal, és adott esetben negatív árak is kialakulhatnak, emiatt pedig a későbbi lejáratok felé orientálódnak az olaj árát követő pénzügyi termékek, ETF-ek is. A WTI jelenleg 12 dollárnál jár, a Brent viszont pluszban van ma, ezzel pedig a 21 dolláros szintet közelíti.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.