KBC Equitas
2020. április 21. 15:07

6 fontos hír ma délután

   

Piacok: Negatív a hangulat a piacokon, az európai indexek 3 százalék feletti esésben vannak ma délután. Az amerikai határidős indexek nyitás előtt szintén 1-2 százalékos csökkenést mutatnak, emellett pedig a VIX index ugrása sem tűnik kedvezőnek, ami így már 47 pontnál jár. A negatív hangulatban a nemesfémek is elgyengültek, az arany közel 2, az ezüst pedig 5 százalék körüli mínuszban van, a 10 éves amerikai kötvényhozam pedig már 55 bázispontra esett ma. Ezek együttesen erős kockázatkerülést mutatnak a mai napon, ami ismét az amerikai államkötvények számára kedvez.

BUX: A magyar tőzsde a nemzetközi piacokkal együtt a mai napon is csökken, sőt az európai tőzsdékhez képest enyhén alulteljesítő a közel 4 százalékos mínusszal. A blue chipek közül továbbra is a Magyar Telekom tudja tartani magát, amelynek részvénye 1 százalékos pluszban tartózkodik, azonban fontos szintet tört le az OTP árfolyama, amely 6 százalékos mínuszban jár, és a Mol is gyengén teljesít.

Olaj: Nagyon rossz a hangulat az olajpiacon, továbbra is negatív tartományban áll a WTI májusi határidős árfolyama, a Brent pedig közel 20 százalékkal csökkent ma. A piaci szereplők a keresleti sokk mellett az olajtározók telítődése miatt is aggódnak. Ma délután részletesebben is írtunk a témával kapcsolatban.

Gazdasági újranyitás: Washington szerint megfelelő laboratóriumi kapacitással rendelkeznek az egyes államok ahhoz, hogy a megfelelő számú tesztelést elvégezhessék, és így újranyithassák a gazdaságot. Egy tanulmány szerint Los Angeles lakosságának 4 százaléka rendelkezhet koronavírus elleni antitestekkel, ami nagyságrendekkel magasabb, mint a 8000 regisztrált fertőzött a régióban. Mike Pence alelnök szerint az államok készen állnak az első fázisú újranyitásra, ennek támogatására pedig 10-12 fős bizottságokat küld minden államba. Olaszország május 4-én készül lazítani a helyben lévő korlátozásokon, Szingapúr azonban második napja 1000 feletti új esetszámot jelentett, emiatt június 1-ig meghosszabbítják a meglévő intézkedéseket.

ZEW hangulatindex: A Németországra vonatkozó áprilisi hangulatindex adatok érdekes képet festenek. A jelenlegi helyzetre vonatkozó index tovább süllyedt mínusz 91,5-re, a jövőbeli kilátások ezzel szemben sokat javultak, és a várakozást felülmúlva 28,2 pont lett a várt mínusz 42 helyett, és az egy hónappal korábbi mínusz 49,5 helyett. Ez azt mutatja, hogy a gazdasági szereplők optimisták a lezárások feloldásával kapcsolatban.

Beyond Meat: Kínában a Starbucks bejelentette, hogy ettől a héttől kezdve elkezdi forgalmazni a Beyond Meat termékeit, miután a kávéházlánc már jórészt újra nyitotta az üzleteit az országban. A hír nyilvánvalóan kedvező a Beyond Meat számára, így egy hatalmas piac nyílhat meg a cég előtt, a fogyasztás alakulása azonban hordozhat kockázatokat. Nyitás előtt viszont több mint 10 százalékkal emelkedik a részvény.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.