KBC Equitas
2020. március 26. 14:00

6 fontos hír ma délután

   

Amerikai munkanélküliség: Nagyon durva meglepetés érkezett az amerikai munkaerőpiacról, a múlt héten 3,3 millió új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be, ez pedig negatív rekord. A várakozás is már elég pesszimista volt, 1,6 milliót vártak, ehhez képest majdnem a duplája lett az adat. Ez már egyértelműen a járvány hatása, és rendkívül aggasztó a többi koronavírus által érintett országra nézve is.

Piacok: Továbbra is mínuszban tartózkodnak a vezető tőzsdeindexek, napközben nem változott látványosan a hangulat. Az S&P 500 is 1 százalékos mínuszban nyithat a határidős adatok alapján. A BUX viszont enyhe emelkedéssel felülteljesít, köszönhetően főleg az OTP 3,5 százalékos felpattanásának, de a Waberer’s is nagyot megy, 5 százalék fölötti emelkedésben az árfolyama.

Inflációs jelentés: Délelőtt tették közzé az MNB inflációs jelentését, a jegybank szerint a koronavírus a kulcságazatok közül jelentősen negatívan érinti a járműipart, a turizmust, a kulturális szolgáltatásokat és a szállítmányozást is. Amennyiben ezek az ágazatok egy hónapra leállnának, akkor 0,9-1,3 százalékpontos visszaesés lenne várható a GDP-növekedésben, az MNB számítása szerint. A jegybank idén egy gyenge második negyedévvel számol, a második félévre azonban optimisták, és 2-3 százalékos GDP-növekedést becsülnek, de a pesszimista forgatókönyv szerint is legalább fél százalékos bővülés lesz. Az év eleji magas infláció után márciusra várhatóan 4 százalék alá csökkenhet az árdrágulás üteme, köszönhetően részben az olcsó olajnak.

Magyar kilátások: Június-júliusban tetőzhet a járvány Magyarországon Gulyás Gergely mai tájékoztatása szerint. A munkanélküliségi segély időtartamát továbbra sem tervezik meghosszabbítani, a cél, hogy mindenkinek újra legyen munkája 3 hónap elteltével. Az eddigi intézkedések az munkájukat megőrizni képes állampolgárok fizetését azonnal növelik az adó és járulékmentesség által az érintett szektorokban. Varga Mihály pénzügyminiszter ma reggel a költségvetési hiányról elmondta, hogy a 3 százalékos GDP-arányos szintet igyekeznek tartani, de szükség esetén átlépnék ezt a határt.

Forint: A forint ma tovább gyengül az euróval szemben, ma már újra 358 fölé ment az árfolyam, jelenleg azonban 355 körül tartózkodik. A dollárral szemben nincs nagy elmozdulás, 325 felé közelít az árfolyam.

MKB: Sikeres évet tudott zárni az MKB Bank a tavalyi évben, mindezt annak ellenére, hogy tavaly még érvényben voltak az EU-s korlátozások. Az éves célkitűzéseket sikerült teljesíteni és a költségszintet is alacsonyabb szintet tudta tartani a bank, árbevétel arányosan 51 százalékon. Az MKB adózás utáni eredménye 44,1 milliárd forint lett, azonban ebben nagy szerep volt az árfolyamhatásnak és az átértékeléseknek. A részvénynél azonban a bevezetés óta továbbra sem történt kötés.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.