KBC Equitas
2020. március 23. 14:00

7 fontos hír ma délután

   

Fed: Időben és összegben is korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be a Fed a koronavírus miatt kialakult piaci helyzet kezelésére. Az eszközvásárlást a Fed kiterjesztette a lakossági jelzáloglevekre is, valamint további 300 milliárdos hitelezési programot is bejelentett a nem pénzügyi intézmények számára. Az eszközvásárlás korlátlansága fontos lépés, ugyanis az elmúlt hetek jegybanki lépései többnyire hatástalanok maradtak, melynek oka az lehet, hogy a 2008-as válság utáni szabályozások nem engedik meg az intézményeknek a mérlegfőösszegük további növelését. Az eszközvásárlás azonban továbbra is hatásos eszköz, mivel az leveszi a mérlegükből az ott található eszközöket, és készpénzt ad cserébe.

Piacok: Pluszba fordultak a piacok is a Fed bejelentésére, a nap eleji esésből a DAX 1 százalékos pluszba lendült, és az amerikai határidős indexek is 1-2 százalékos pluszt mutatnak nyitás előtt.

Dollár: A hírre a dollár is gyengülni kezdett, így a dollár index ma összeségében inkább már stagnál, ha ugyanis a Fed lépései sikeresek lesznek, az megoldhatja a hetek óta fennálló dollár likviditási problémát a pénz és hitelpiacokon.

Arany, olaj: A dollár gyengülésével párhuzamosan az arany is emelkedni kezdett, és áttörte az 1500-as szintet a nemesfém árfolyama. Az olaj hasonlóan reagált a hírre, bár a WTI árfolyama még így is mínuszban van a mai napon.

Kongresszusi szavazás: A monetáris stimulus mellett a fiskális oldalon is szükség van egy mentőcsomagra, és arról a csomagról, amelyről nem sikerült megállapodni a hétvégén, a Kongresszus újra fog szavazni a mai napon. Ennek a szavazásnak az eredménye a Fed bejelentése mellett szintén befolyásolhatja a piaci mozgásokat.

Magyar intézkedések: További intézkedéseket jelentett be ma reggel Orbán Viktor, aki szerint négy területen, katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági dimenziók mentén szükséges védekezni. Az első két front a kijárási tilalom esetleges bevezetése esetén, valamint a határellenőrzés szempontjából fontos. Egészségügyi szempontból, a kórházak kapacitásbővítése folyamatban van, emellett pedig a koronavírussal kapcsolatos kutatások is folytatódnak. A gazdasági hatások enyhítésére a taxisok után további 81 ezer kisvállalakozó élvez kata-mentességet június végéig. A médiaszolgáltatók pedig a turizmushoz és vendéglátáshoz hasonlóan adómentességet kapnak a kieső bevételek miatt.

Forint: A hazai fizetőeszköz árfolyamában ma nincs nagy elmozdulás péntek óta. A dollárral szemben 327, az euróval szemben pedig 352-nél jár a jegyzés. Igaz, az USDHUF ma már 332-nél is járt, a Fed bejelentésére azonban visszagyengült a deviza.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.