KBC Equitas
2020. április 23. 8:42

15 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Tegnap pluszban zártak a részvénypiacok, Amerikában 2 százalék körüli emelkedés, és Európában is 1-2 százalékos erősödés lett nap végére. A BUX index szintén 2 százalék körül emelkedett. Az ázsiai piacokon ma minimális pluszok vannak, és a határidős DAX index is fél százalékkal erősödik.

Olaj: Tegnap heti olajkészletadatok érkeztek az Amerikai Egyesült Államokból, az EIA szerint pedig 15 millió hordós készletnövekedés volt tapasztalható, amely 2017 óta nem látott növekedés. A várokozás ezzel szemben csak 13 millió hordós volt, így ez negatív hír az olajárak szempontjából. Ma reggelre azonban több mint 10 százalékos felpattanás látszódik az árfolyamokban, a WTI (ahol tegnap óta már a júniusi határidő a legközelebbi) így 15 dollár fölé került. Felfele hajthatja az árakat, hogy Trump tegnap este utasítást adott a haditengerészetnek, hogy lőjenek ki bármilyen iráni hadihajót, amelyik provokálja az amerikaiakat. A közel-keleti feszültség növekedése pedig az árfolyamok emelkedését szokta jellemzően előidézni.

Koronavírus: Világszerte átlépte a 2,6 milliót a regisztrált esetek száma, az Egyesült Államokban pedig már több mint 840 ezer fertőzöttről tudnak. Az egyik európai gócpontban, Olaszországban, ismét növekedett az új napi esetszám, viszont az aktív betegek és a napi halálos áldozatok száma csökkent.

EKB: Eszközvásárlási programjában az EKB befektetésre nem ajánlott kötvényeket is elfogad segítve ezzel azokat az országokat, amelyek sérülékenyebbek. A központi bank a kötvényeket egészen a BBB- minősítésig elfogadja. A lépésre azért is szükség lehet, mivel a koronavírus miatt, több ország hosszú lejáratú adósbesorolása, illetve több vállalat adósbesorolása is negatív irányba változhat.

EU mentőcsomag: Az EU-s vezetők továbbra is folytatják a tárgyalásokat a 2000 milliárd dolláros mentőcsomagról, azonban a Bloomberg értesülései szerint, habár közel lehet a megállapodás, a részletekről még elhúzódhat a vita.

Credit Suisse: Az európai bankok közül a svájci bank kezdte meg a gyorsjelentési szezont, amely viszont hasonló képet mutat, mint az Egyesült Államokban. A bank figyelmeztetett, hogy az emelkedő kockázati költségek miatt magasabb szinten lehet a céltartalékolás, ezzel szemben a kereskedési bevételek 24 százalékkal emelkedtek, ez pedig segítette a bankot, hogy a profit 13 százalékkal növekedjen, ez pedig jobb az elemzői várakozásnál is. A vezetőség viszont az osztalék felezését javasolja a jövő heti közgyűlésre.

Daimler: Szintén visszavonta korábbi előrejelzését a negyedéves jelentéséhez közeledve a Daimler, valamint előzetes számokat is közzétett az autógyártó. Ez alapján az első negyedévben az EBIT 78 százalékkal csökkent 617 millió euróra. Az idei évben a Daimler a 2019-es szintekhez képest alacsonyabb autóeladással számol csoportszinten, emiatt várhatóan a bevételek is alacsonyabb szinten fognak alakulni a vírus hatásai miatt. A Daimler a teljes negyedéves eredményt április 29-én fogja közzétenni.

Vonovia: A Bloomberg értesülései szerint a Vonovia újabb felvásárlási ajánlatot tehet a Deutsche Wohnenre, ezzel pedig Németország két nagy ingatlanfejlesztője egyesülhetne, ezzel egy közel 40 milliárd euró értékű vállalat jöhetne létre. A Vonovia már korábban tett ajánlatot a Deutsche Wohnen-re, azonban négy évvel ezelőtt sikertelenül zárult a tranzakció.

Gyorsjelentések: Ma délután is rengeteg amerikai gyorsjelentés érkezik, többféle szektorból. Sokak mellett közzéteszi számait délután, nyitás előtt, az agráripari Tractor Supply, a gyógyszeripari Eli Lilly vagy a csokoládéipari Hershey is. A zárás után érkező gyorsjelentések közül pedig az Intel lehet a legérdekesebb.

EU makroadatok: Ma délelőtt az eurózónás PMI adatokra figyelhetünk, főként a francia és a németországi mutató lesz fontos, amely már az áprilisi adatokat tükrözi.

USA munkanélküliség: Az Egyesült Államokban ismét a heti munkaerőpiaci adatokra figyelhetünk, múlt héten is több mint 5 millió munkanélküli segély kérelmet adtak be, és erre a hétre is 4,5 millió segélykérelmet várnak az elemzők. Az elmúlt hetekben érkező adatok egyre inkább a 15-20 százalékos munkanélküliség irányába mutathatnak.

Áprilisi PMI: Előzetes adatok érkeztek ma reggel Ausztráliából és Japánból, a nap folyamán pedig a világ számos többi országából is megjönnek az adatok, beleértve az USA-t és Európa országait is. Ausztáliában 22,4 pontra süllyedt a kompozit beszerzési menedzserindex értéke a márciusi 39,4 pont után, Japánban pedig 27,8 pontra. A szolgáltatószektor a gyengébb mindkét országban, Japánban 22,8 pont, Ausztráliában pedig 19,6 pontra esett a szolgáltatószektori PMI. Az eredmények bár rendkívüli visszaesést mutatnak, nem meglepőek. A kérdés az, hogy a korlátozások feloldásával milyen gyors lehet a visszapattanás az aktivitásban.

Fogyasztói bizalom: Mínusz 23,4 pontra zuhant a német fogyasztói bizalmi index az egy hónappal ezelőtti 2,3, és a várt mínusz 1,8 ponthoz képest. A mutató a lakossági jövedelemvárakozások és a költési hajlandóság óriási zuhanását tükrözi, a gazdaság helyzetére vonatkozó várakozások csak kismértékben romlottak. A mostani áprilisi érték egyébként május hónapra jelez előre, és a hónap első két hetében történt az adatgyűjtés.

OTP: A Goldman Sachs elemzője 12200 forintról 12100 forintra mérsékelte az OTP részvényére vonatkozó célárat, az ajánlásuk pedig változatlanul vételi. Az elemzők többsége továbbra is optimista, a konszenzus 13354 forint.

Magyar vállalati hírek: Az Appeninn közleménye szerint az egyik nagytulajdonos, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. megválna részvényeitől, és elkezdődött a vevő keresése. A Kajahu éttermeket üzemeltető Cyberg pedig üzletrészvásárlásról szóló szándéknyilatkozatot írt alá a Coffeshop Company-val, a 21 országban jelen lévő kávézófranchise-hálózattal. A cégnek 12 egysége van Magyarországon. Az Opus bejelentései szerint a tulajdonrészük 20 százalékról 7 százalékra csökkent a Mészáros M1 Autókereskedő Kft-ben, a társaság tőkeemelése miatt. Emellett pedig beszámoltak a keddi 177 ezres saját részvénypakkmegvásárlásáról is.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.