KBC Equitas
2020. július 30. 15:15

14 hír ma délután

   

Amerikai makroadatok: Rekordmértékben, 32,9 százalékkal esett vissza a második negyedévben az évesített amerikai GDP, ez is azonban még enyhén jobb az elemzők által várt 34,5 százalékos csökkenésnél. Az első negyedévben még csak 5 százalékos volt a visszaesés. Eközben a mai adat szerint múlt hétre enyhén tovább emelkedett a friss munkanélküli segélykérelmek száma, az 1,43 milliós adat nagyjából egybeesik a várakozásokkal. A 17 milliós folytatódó segélykérelemszám viszont csalódást keltő, a 16,2 milliós konszenzushoz képest.

Európai makroadatok: A várt 7,7 százalékosnál kicsit magasabb, 7,8 százalék volt az Eurózónában a júniusi munkanélküliségi ráta. A német GDP is csalódást okozott, a második negyedévben 10,1 százalékkal esett vissza a gazdaság, az elemzői konszenzus ennél optimistább, mínusz 9 százalékos volt.

Nemzetközi piacok: Elromlott mára a hangulat a tegnapi Fed-döntést, a vegyes gyorsjelentéseket és a nagy visszaesést mutató makroadatokat követően. Nyugat-Európában az összes fontosabb börzeindex 1 százalékot meghaladó mértékben csökken, a DAX 2,5 százalék körüli csökkenéssel alulteljesít. Minden szektorban csökkenés tapasztalható, a defenzív papírok teljesítenek relatíve jól, de a pénzügyi és az IT-szektor, valamint az autóipar alulteljesítő.

Magyar piac: 0,4 százalékos csökkenésével felülteljesíti a fontosabb európai indexeket a BUX. A nagyok közül különösen jól teljesít a Richter 2 százalék fölötti növekedéssel, viszont az OTP és az Opus 2 százalék körüli mértékben gyengül. Az európai autószektor gyengélkedése az Autowallisra is kihat, a részvény 2,3 százalékkal csökken napközben.

Nemesfémek: Lefordult mára az ezüst árfolyama, a 24,5 dollár körüli szintekről 23,5 dollár alá csökkent délutánra egy uncia ára. Ez az utóbbi időszak menetelése után még egészséges korrekciónak tekinthető, a kereskedési ötletünk továbbra is jól tartja magát. Az aranynál a mai korrekció mérsékeltebb, továbbra is 1950 dollár fölött van az árfolyam.

Olaj: A részvénypiacokkal együtt lefordultak ma az olajárak is, hiába a tegnap délutáni pozitív EIA-adat. A WTI a 40,4 dollárt is tesztelte, és a Brenttel együtt másfél százalék körüli mínuszban áll az árfolyama.

Autóipar: A teljes európai járműszektor rossz formában van a mai napon. A Volkswagen és a Renault ma reggeli jelentéseinek nem volt kedvező a fogadtatása, mindkét részvény 7 százalék körüli mínuszba került, de 5 százalékot meghaladó csökkenést produkál a Peugeot is. A luxusautókat gyártó Ferrari 0,9 százalékos mérséklődéssel jelentősen felülteljesít a szektoron belül.

Daimler: Nem teljesít jól a Daimler részvénye sem a piaci nyomás közepette, és 4 százalék feletti esést mutat az árfolyam. Ezzel korábbi kereskedési ötletünk stop szintjét is elérte az árfolyam 38 eurónál. Ezzel együtt május vége óta több mint 10 százalékos pluszt mutat az osztalékkal együtt a Daimler, amivel a DAX indexet túlteljesítve az egyik legerősebb komponensnek számít az indexen belül.

Mastercard: Vártnál erősebb lett a cég jelentése, a bevételek enyhén, a profit érezhetőbben haladta meg az elemzői várakozásokat. Nyitás előtt 2 százalékos pluszba lendült az árfolyam a tegnapi 1 százalékos erősödés után, amiben az a bejelentés is segíthetett, hogy a cég újraindította korábbi saját részvény vásárlási programját. Azért ezzel együtt látni kell, hogy a bevételek 20, a profit pedig 40 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.

Newmont: A koronavírus miatt szünetelő kitermelést ellensúlyozni tudta az arany árának emelkedése, a negyedév második felétől újrainduló kitermelés pedig továbbra is jól alakul, így a menedzsment megerősítette az éves terveket is. Az évben eddig folyamatosan emelkedő arany ára negyedévről negyedévre támogatta a vállalati eredményeket, így ha továbbra is kitart a mostani trend, akkor a normalizálódó kitermelés mellett tovább javulhatnak a vállalati fundamentumok is. Nyitás előtt nagyjából 2 százalékos csökkenést mutat a Newmont részvénye a jelentést követően, ami nem okozott meglepetést a befektetőknek. A csökkenés az általános korrekció része lehet, ami a nemesfémeknél és a részvényeknél is látható a mai napon.

Procter & Gamble: Továbbra is erős bevételnövekedésről számolt be a Procter & Gamble, a háztartási tisztítószerek növekvő keresletének köszönhetően. A vállalat 1,16 dolláros EPS-t ért el a második negyedévben, amely 15 centtel felülmúlta a várakozásokat, és hasonlóan a bevételek is megverték a várakozásokat. A részvényárfolyam enyhe pluszban nyithat.

Xilinx: Eddig szinte hibátlan a chipgyártók mérlege a jelentési szezonban az EPS várakozások felülmúlásának terén. Eddig 6 vállalat jelentett az S&P 500-ból a chipgyártók közül, ma este pedig a Xilinx fogja folytatni a sort.

Qualcomm: Az AMD után a Qualcomm is új csúcson nyithat a tegnap este közzétett gyorsjelentése után. Ez egyrészt a vártnál jobban sikerült jelentésnek, másrészt a Huawei és a Qualcomm közt létrejött hosszútávú licensz megállapodásnak köszönhető, amely után a Qualcomm jelentős összegeket kaphat. A jelentés alapján úgy tűnik, hogy az 5G-s technológiából profitálni tud a cég és a stabil fundamentumokkal új terek nyílhatnak meg az árfolyam szárnyalása előtt is.

Egyéb gyorsjelentések: 3,8 százalékkal 6,7 milliárd dollárra emelkedett a Kraft-Heinz negyedéves bevétele, amely pozitív meglepetés, az árfolyam 1 százalékos pluszban nyithat. A YUM Brands szintén várt feletti bevételt és profitot tett közzé, a járvány alatti megnövekedett online pizza- és tacorendelések segítették a céget. Jelentősen felülmúlta a várakozásokat bevétel- és profitsoron is, így hasonlóan a reggel szintén jót jelentő belga söróriáshoz, az AB InBev-hez, nagyot emelkedhet az árfolyam, nyitás előtt 5 százalékos pluszban áll a részvény. A leginkább figyelt jelentések este érkeznek, amikor a Facebook, Apple, Google, Amazon négyes negyedéves számaira fény derül.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.