KBC Equitas
2020. május 8. 8:32

12 fontos hír ma reggel

   

OTP: Sikerült meglepetést okoznia az OTP-nek, azonban a korábbi negyedévekkel ellentétben inkább negatív értelemben. A bankcsoport első negyedéves számai ugyanis jelentősen alulmúlták az elemzői várakozásokat, főként a profitsorokon, annak ellenére, hogy azért a bevétel és a működési eredmény növekedett. A jelentős céltartalék-képzés, valamint a hitelmoratórium hatása viszont teljes mértékben elvitték a profitot, így az első negyedévet mínusz 4 milliárd forintos konszolidált adózott eredménnyel zárta a bankcsoport. A kilátások a jövőre nézve sem pozitívak, mivel az OTP a jelentéssel együtt visszavonta a korábbi előrejelzéseit és a bizonytalanság miatt nem is adott újabbat.

Richter: Nagyon erős jelentésen van túl a Richter, a főbb bevételi és profitszámok látványosan meghaladták a tavalyi bázist, és az elemzői várakozásokat is túlszárnyalta a cég. Bár a devizahatások sokat segítettek, azért enélkül is szép eredményt mutatott a Richter, emiatt pozitív piaci reakcióra számítunk. Látni kell viszont az is, hogy a piaci szereplők azért még várhatnak az esetleges további kommunikációra, előrejelzésre a cégtől.

Piacok: Kitartott tegnap a jó hangulat a részvénypiacokon, a fontosabb európai és amerikai börzeindexek is egy-másfél százalék közötti mértékben emelkedtek. Továbbra is a technológiai szektor számít felülteljesítőnek, a techpapírokkal felülsúlyozott Nasdaq tegnapra már pozitívba is került tavaly év végéhez képest. Az S&P 500-nál azért még 11, a Dow Jones-nál pedig 16 százalékos az idei mínusz, és az európai indexeknél is 20 százalék körüli az idei csökkenés. A BUX viszont csak 0,2 százalékot emelkedett, a befektetők kivárhattak a ma reggelre érkező fontos OTP és Richter gyorsjelentések előtt. A határidős indexek alapján ma folytatódhat a jó hangulat, a DAX 1 százalék körüli pluszban nyithat.

Olaj: A korábbiaknál optimistább hangot ütött meg a Goldman új elemzése, szerintük az olajpiacon már június elejétől felülmúlhatja a kereslet a kínálatot. Pozitívan látják az OPEC+ kitermelési megállapodás sikerességét, és meglátásuk szerint amíg a keresletben egy V-alakú helyrerázódás várható, addig a kínálat esetében inkább L-alakú regenerálódás lesz. Az árfolyamok elmúlt két hétben tapasztalt előretörése azért az utóbbi 1-2 napban megakadt, a Brent továbbra sem tud jelentősen elszakadni a 30 dollártól.

Bitcoin: Nagyot megy az utóbbi hetekben a Bitcoin, a kriptodeviza március közepén még 5000 dollár alá is leszúrt, azóta viszont megduplázódott. Az árfolyam a héten áttört egy hosszútávú csökkenő trendvonalat, ma rövid időre pedig a lélektani 10000 dolláros szint fölé is került, és jelenleg is azt tesztelgeti. A Bitcoin szárnyalása jól mutatja a visszatérő kockázatvállalási hajlandóságot a befektetők részéről. A Bitcoin következő feleződése jövő kedden esedékes, azt követően lassulhat a kínálat növekedése, ez is felfele hajthatja az árfolyamot.

USA makroadatok: Ma NFP munkaerő-piaci adatok érkeznek Amerikából, a várakozások szerint 21 millióan veszthették el az állásukat a nem-mezőgazdasági szektorokban, és 16 százalékos lehet munkanélküliségi ráta. A Fed vezetői közben aggodalmukat fejezték ki a gazdasággal kapcsolatban, és elmondták, hogy ők senkiről nem tudnak, aki V-alakú helyreállásra számítana, a jegybank lépései azonban a legrosszabb eshetőségek elkerülését segítik. Neel Kashkari, Fed-kormányzó szerint már most 23-24 százalékos a valódi munkanélküliségi ráta.

Német makroadatok: Márciusban 8 százalékkal csökkent az export év/év alapon, és 4,5 százalékkal az import Németországban, így a külkereskedelmi többlet 17,4 milliárd euró lett a hónapban. A szezonálisan kiigazított export a legnagyobb hó/hó alapú csökkenést mutatta az adatok létezése óta, vagyis közel 30 éve. Az import 2009 januárja óta a legnagyobb visszaesést érte el.

Légitársaságok: A Lufthansa 25 százalékát is megszerezheti a német állam cserébe egy 9 milliárd dolláros tőkeinfúzióért, ami megmentheti a céget. Ekkora részesedéssel vétó-jogot szerezhet az állam a vállalati döntések felett, így akár az elbocsátásokba, akár az üzleti stratégiába is beleszólhatna. Közben a United Airlines kötvénykibocsátása nem sikerült erősre, a felajánlott 2,25 milliárd dollárból csak 1,5 milliárdot jegyeztek le, pedig igen magas hozammal lettek kibocsátva. A befektetők ezek alapján félhetnek attól, hogy a vállalat nem lesz képes visszafizetni a hitelt.

Siemens: Ma reggel jelentett a Siemens, a német társaság pedig csökkentette éves előrejelzését. A szeptember végén záródó üzleti évben most már mérsékelt csökkenést várnak bevételsoron, korábban még mérsékelt növekedést jeleztek előre. Az egyik legfontosabb szegmens, az ipari üzletág negyedéves EBITA-mutatója 18 százalékkal esett vissza, és a cég szerint a koronavírus a következő negyedévet még súlyosabban érintheti. Azt is bejelentették, hogy tervezik a szélturbina üzletág cégről való leválasztását.

Uber: 6 százalékot ugrott zárás után az Uber árfolyama, miután a jelentés a vártnál jobban sikerült. A bevételek érezhetően meghaladták az elemzők előrejelzését, és az utasok száma is valamivel a várt felett alakult. A cég vezérigazgatója szerint a legrosszabb már mögöttük van a koronajárvány kapcsán, és a költségcsökkentések hatása is idővel beérhet.

Waberer’s: Tegnap zárás után jelentett a Waberer's, a bevétel 5 százalékkal csökkent a negyedévben a nemzetközi flotta csökkentése és a koronavírus hatásai miatt. A rendszeres EBITDA viszont 1 százalékkal emelkedett, amely a Regionális Kontrakt Logisztika üzletág jó teljesítményének köszönhető. A menedzsment kiemelte, hogy március közepétől jelentősen megérzik a koronavírus hatását, és a második negyedévben is jelentős keresletcsökkenést várnak a nemzetközi fuvarozásban, a logisztikai szegmensben pedig az erős márciusi-áprilisi készletezés kifutóban lehet.

Cseh korona: Meglepetésre kamatot csökkentett a cseh jegybank, a várt 0,5 százalék helyett 0,25 százalékra csökkent az irányadó ráta. A régiós devizák közül ezzel a forint relatív kamatelőnye növekedhet, ami akár pozitívan is hathat a hazai devizára. Közben a cseh korona minimális gyengüléssel reagált az euróval szemben.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.