KBC Equitas
2020. március 19. 8:28

12 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Újabb nagy esés volt tegnap a tőzsdéken, a vezető európai indexek 4-6 százalékos, az amerikai indexek pedig 5-6 százalékos esést szenvedtek el tegnap. Az S&P 500 tegnap új lokális minimumra süllyedt egészen 2280-ig, nap végére azonban visszább húzták a piacokat. A BUX 6,5 százalékkal került lejjebb, amit az OTP és a Mol esése húzott le. Ma reggel az ázsiai indexek 1-2 százalékos mínuszban állnak, a határidős DAX viszont tegnapi záróértéke körül ingadozik.

Koronavírus: Európában már több fertőzött van, mint Kínában a hivatalos adatok szerint, 82 ezer fölé emelkedett ugyanis a megbetegedettek száma a kontinensen. A halottak száma 3400 fölött van, Olaszország egyetlen nap alatt 475 új halálozást jelentett.

Fed: A Fed egy újabb likviditást támogató létesítmény létrehozását jelentette be tegnap, ezúttal a pénzpiaci befektetési alapok számára nyújt rövid lejáratú hiteleket. A pénz és hitelpiacokon továbbra is működési problémák látszódnak, melynek oka a Bloomberg értesülései szerint, hogy a 2008 után hozott számos szabály miatt a dealerek nem vehetnek fel további likviditást segítő rövid lejáratú hitelt, hiába nyújtja a Fed, így egyelőre a jegybanki segítség kevés hatást ért el.

Dollár: A likviditásnyújtásban beállt problémák miatt a dollár óriási erősödésben van az elmúlt napokban, ugyanis mindenki dollár likviditást szeretne, az EURUSD 1,08-ig is lejött tegnap, de a többi devizával szemben is erősödött a dollár.

Arany: A dollár jelentős erősödése nem tett jót az aranynak sem, az árfolyam lényegében azóta esik, amióta a dollár erősödésben van. Ma reggel kis emelkedésben, 1490 dollárnál jár a nemesfém árfolyama.

EKB: A Fed mellett az EKB is újabb rendkívüli lépést tett, szerda éjszaka újabb kötvényvásárlási programot jelentett be az EKB, 750 milliárd euró értékben fognak az állami és privát szektor által kibocsátott kötvényekből vásárolni legalább az év végéig tartó időszakban. Ez már jelentősebb lépés a korábbi kamatdöntő ülésen bevezetett eszközvásárlási program után. A lépésre főként a dél-európai országok adósságának finanszírozása miatt is szükség lehet, tegnap például az olasz 10 éves kötvényhozam 55 bázisponttal emelkedett, de a spanyol, görög kötvényhozam is emelkedett. Az EKB lépésére azonban újra esésnek indultak a kötvényhozamok, az olasz 10 éves kötvényhozam például 100 bázisponttal esett ma reggelre.

Makroadatok: Németországból a mai napon az IFO üzleti hangulatindexekre figyelhetünk, amelyek délelőtt érkeznek, valamint délután az Egyesült Államokból fognak érkezni a munkanélküliség kérelmek adatai.

MNB: Az MNB tegnap reggel közzétett felszólítása után a magyar kormányrendeletben is határozott arról, hogy a lakosság hiteleknél moratóriumot vezessenek be az eddig megkötött hitelszerződésekre. A rendeletre reagáltak a magyar bankok is, akik rendre támogatják a kormány intézkedéseit. Valószínűsíthetően a moratórium jelentős hatással lehet a bankszektorra, azonban a pontos részletek a törlesztésekkel kapcsolatban nem ismertek, az OTP esetében a lehetséges hatásokról az alábbi elemzésünkben írtunk.

Gazdaságvédelmi intézkedések: Nemcsak a hiteltörlesztési moratórium az egyetlen gazdaságvédelmi lépés a kormány részéről, a fizetési moratórium mellett az új személyi hitelszerződések THM szintjét a jegybanki alapkamat plusz öt százalékban maximalizálják. Ezen kívül a turisztikában, vendéglátóiparban, szórakoztatóiparban, szerencsejáték, filmipari, előadóművész, rendezvényszervező és sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti szerződéseit nem lehet felmondani, valamint nem lehet bérleti díjat emelni. Ezekben az ágazatokban a munkáltatók mentesülni fognak a közterhek megfizetése alól, valamint a járulékfizetési kötelezettségek is csökkenek. Júniusig mentesülnek a személyszállítási szolgáltatást végző kisadózók is az adófizetési kötelezettségek alól. Változik a munka törvénykönyve is, ezek a változások a munkaidő-beosztást, illetve az otthoni munkavégzés elrendelésére vonatkoznak.

Külföldi mentőcsomagok: A magyar kormány rendeletén kívül is nagymértékű mentőcsomagok kerültek bevezetésre több országban is. Lengyelországban például a GDP 9 százalékának megfelelő segélycsomagot fogadott el, míg az Egyesült Államokban 1000 milliárd dollárt (a GDP 5 százalékát) fogják a gazdaság megsegítésére fordítani. Európában az eddigi legnagyobb mértékű mentőcsomagot viszont a spanyolok fogadták el, ahol a GDP 20 százalékának megfelelő összeggel kívánják segíteni a gazdaságot.

EURHUF: Áttörte a 350-es szintet az EURHUF árfolyama, és annak ellenére, hogy túlvettség látszik a technikai kép alapján, a tegnap bejelentett fiskális lépésekre 354 közelébe gyengült a forint az euróval szemben, és a dollárral szemben is új csúcsra emelkedett az árfolyam, 325 fölé.

Olaj: Elképesztő mozgások vannak az olajpiacon is, a járvány miatti keresletoldali sokk és a szaúdi-orosz árháború miatt egyre gyengül a WTI és a Brent is. Mindkét olajfajta árfolyama letörte tegnap a 2016-os lokális mélypontot, és 2002 óta nem látott szintekre süllyedt. Ma reggelre azonban korrekció tapasztalható, a piaci szereplők a gazdasági stimulusok sikerességében bízhatnak.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.