Cinkotai Norbert
2015. május 12. 14:50

12 fontos hír kedd délután

Jelentősen elromlott a hangulat az európai piacokon, a DAX 2 százalék feletti mínuszban is járt. A görög feszültségek nyugtalanítják a piacokat, miközben a BÉT-en sincs túl nagy optimizmus.
 1. Igen gyenge ma a hangulat a nemzetközi piacokon, a DAX már 2 százalékos mínuszt mutat, de valamennyi vezető index esik. Továbbra is húzódnak a tárgyalások a görög kormány és a hitelezők között, a bizonytalan környezetben pedig nem igazán tudnak tartós erősödést felmutatni az európai tőzsdék. A gyenge hangulat Amerikára is átragadhat, és a határidős indexek szerint 0,6-0,8 százalékos mínuszok jöhetnek.
 2. Ebben a hangulatban a BUX sem tűnik igazán erősnek, 0,9 százalékos mínuszával éppen 22 500 pont közelében mozog. Mind a négy nagyobb magyar papír hozzájárul a rossz szerepléshez, de főleg a Richter van ma is nyomás alatt, és már 4 450 forintnál jár az árfolyam, több mint 1 százalékos mínusz után. A Magyar Telekom ma késő délután teszi majd közzé negyedéves gyorsjelentését, az árfolyam enyhe mínuszban várja ezt, 417 forintnál.
 3. Megállították az erős ellenállások az OTP nagy hegymenetét, de egyelőre nincs arról szó, hogy a korábbi vevők elkezdtek volna nagyobb ütemben pozíciókat zárni. Sőt, relatíve jól tartja magát az árfolyam, még mindig lokális csúcsok közelében oldalazgat. Ezzel együtt ma a gyenge hangulatban 0,6 százalékos mínuszban az árfolyam, amivel 5 900 forint felé tart az OTP.
 4. A forint 307,5-nél is járt ma az euróval szemben a rossz piaci környezetben, ezzel már jelentős gyengülést mutat április közepe óta. A 200 napos mozgóátlag sincs már messze az EURHUF számára. A dollárral szemben 273-nál is jártak a jegyzések, az USDHUF így egy támasz közeléből próbál felpattanni.
 5. Túl van a „hét szűk esztendőn” az Erste, mondta el Andreas Treichl vezérigazgató a mai éves közgyűlésen. A vezérigazgató szerint idén már Romániában is profitot érhet majd el a bankcsoport, ugyanakkor a Raiffeisen lengyel leányát nem tervezik megvásárolni. Az Erste árfolyama ma 0,6 százalékos mínuszt mutat.
 6. 850 millió eurót fizetne a Deutsche Telekom (Xetra: DTE) a Slovak Telekomban még nem birtokolt 49 százalékos részesedésért, írja a Hospodarske Noviny. A jelenlegi tulajdonos, a szlovák kormány a tőzsdén adná el részesedését, de a hírek szerint múlt hét csütörtökön ennél jobb ajánlatot kaptak a tőzsdén kívül, és ügyhöz közeli források szerint ez a Deutsche Telekom lehet.
 7. A vártnál erősebb negyedévet zárt az UniCredit (Milánó: UCG), 512 millió eurós lett a nettó nyereség az elemzői konszenzusban szereplő 501 millióval szemben. Ez ugyanakkor a tavalyi évhez képest visszaesést jelent, amikor 712 millió eurót sikerült elérni, ami főleg a magasabb céltartalékoknak köszönhető. A részvény árfolyama ma délután egyelőre stagnálást mutat, ami a gyenge piaci hangulatban nem számít annyira rossz teljesítménynek.
 8. Valósággal kilőtt a Lufthansa (Xetra: LHA) árfolyama a múlt hét keddi gyorsjelentése óta, pedig a nemzetközi piaci hangulat sem volt éppen kedvező. Az egy hét alatt közel 10 százalékos megugrással pedig fontos akadályokat hagyott maga mögött a részvény. Ma már kicsit korrigál a papír, 1 százalék feletti a mínusz a gyenge piaci hangulatban. A részletesebb technikai elemzés itt olvasható a légitársaság részvényéről.
 9. Közel 10 százalékos mínuszban jár már az easyJet árfolyama (London: EZJ), miután nem sikerült hozni a várakozásokat a negyedéves gyorsjelentésben. A Lufthansa-katasztrófa, valamint a franciaországi sztrájkok nem tettek jót a fapados légitársaságnak, főleg a kereslet tervezése vált nehezebbé a menedzsment szerint.
 10. 4,4 milliárd dollárért vásárolhatja fel a Verizon Communications (NYSE: VZ) az AOL-t (NYSE: AOL), miután részvényenként 50 dollárt fizethetnek. A tegnapi záróárhoz képest ez 17 százalékos felértékelődési potenciált jelent, és már a nyár végén lezárulhat a tranzakció.
 11. Egész szépen alakult a Sotheby’s (NYSE: BID) első negyedéve, hiszen profit soron igencsak meglepte az elemzőket a cég. A tavaly ősszel bejelentett reorganizációs tervek így egyelőre úgy tűnik, hogy beválnak, bár van még hol javítani a hatékonyságon, ami mellett az új vezér is elkötelezett. Ezért korábban küldött befektetési ötletünket megerősítjük, és a nagyjából 15 százalékos felértékelődési potenciál miatt, még új beszálláson is el lehet gondolkodni. A részletes elemzés itt érhető el.
 12. Hamarosan véget ér a gyorsjelentési szezon, és az amerikai technológiai óriások is túl lesznek az első negyedéves beszámolókon. Bár várakozásokat csak kevesebb cég tudta teljesíteni, az árbevétel és EPS számok továbbra is nagy növekedést mutatnak éves alapon. A részletesebb elemzés itt olvasható el, ezzel kapcsolatos csütörtöki online befektetési klubunkra pedig itt regisztrálhat.

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.