KBC Equitas
2020. július 9. 8:32

11 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Az európai piacok csökkenéssel zárták a napot, 1 százalékkal kerültek lejjebb, az amerikai indexek azonban emelkedtek. Az S&P 500 0,8, a Nasdaq 100 index pedig 1,4 százalékos pluszban zárt. A BUX index fél százalékkal került feljebb, amit elsősorban a Mol 2 százalék feletti emelkedése húzott, míg az OTP és a Magyar Telekom kisebb mínuszban zárt. Ma reggel az ázsiai részvényindexek pluszban járnak, és a határidős DAX is 1 százalék feletti pluszban készül nyitni.

Koronavírus: Újabb napi rekord esetszámot jelentettek az USA-ban, emellett pedig a halálozások 7 napos mozgóátlaga is felfelé kezdett kanyarodni az elmúlt napokban. Az Atlanta Fed elnöke figyelmeztetett, hogy a gazdasági helyreállást ronthatja, hogy az emberek kevésbé érzik biztonságban magukat a vírus miatt.

SAP: A vártnál gyorsabb helyreállást tapasztalt az SAP a második negyedév végére a lezárások befejeződésével. A bevételek 2 százalékkal nőttek 6,7 milliárd euróra, melyen belül a szoftver üzletág 18 százalékkal visszaesett, a felhő szegmens értékesítései azonban 21 százalékkal emelkedtek. Az éves előrejelzést megerősítette a menedzsment, így 28,5 milliárd euró lehet az éves bevétel 8,7 milliárdos működési eredmény mellett. A héten itt írtunk a részvényről.

Daimler: Óvatosan optimista a cég vezérigazgatója, tegnap több hír is érkezett a cég háza tájáról. Júniusban az autóeladások már enyhén emelkedhettek éves alapon, Kínában is egyre pozitívabb a trend. A második negyedév azért a várakozások szerint nem lesz túl erős, és az első félévben közel 20 százalékos volt az eladott autók számának csökkenése éves szinten. A vezérigazgató azt is kiemelte, hogy a Forma 1-es csapat továbbra is sokat hozzátesz a márka népszerűsítéséhez, a következő évek költségcsökkentései pedig fenntarthatóbbá teszik azt. A részvény egyébként ma már a 90 centes osztalékszelvény nélkül forog.

Twitter: 7 százalékkal került feljebb tegnap a Twitter árfolyama, miután olyan hírek jelentek meg, hogy egy fizetős, rendszeres díjas modell kerülhet kialakításra, bár ez megerősítve még nem lett. A vállalat és Jack Dorsey vezérigazgató sokat volt kritizálva a befektetők által azért, amiért kevésbé használja ki a platform nyújtotta monetizációs lehetőségeket, így egy esetleges új modell kedvező lehet a részvényesek számára. A részvényről a héten írtunk bővebben is.

Nemesfémek: Tegnap még jobban rákapcsoltak a nemesfémek, és különösen az aranybánya részvények. A junior vállalatokat tömörítő GDXJ ETF 3,5 százalékkal került feljebb, de a nagyobb társaságokat tartalmazó GDX is 3 százalék feletti pluszban zárt. A Newmont Corporation, melyre kereskedési ötletet fogalmaztunk meg tegnap ehhez képest csak 1,5 százalékkal, míg a Barrick Gold 2,6 százalékkal került feljebb. A széles körű participáció azonban, ahogy írtuk, pozitív megerősítés a bányákkal kapcsolatban. Az arany 1800 dollár felett zárt, míg az ezüst közel 3 százalékos emelkedéssel 19 dollár közeléig jutott.

Olaj: A vártnál jobban nőttek az amerikai olajkészletek az előző héten, a 3 millió hordós csökkenés helyett végül több mint 5 millió hordós volt a növekedés, derült ki az EIA adatai alapján tegnap délután. Az olaj nem reagált látványosan a hírekre, a WTI árfolyama 40 dollár körül van, a Brent pedig 43 dollár körül jár.

Hedge fundok: A Hedge Fund Research adatai szerint az alapok átlagosan 7,9 százalékos veszteséget értek el az első félévben, ami az adatsor 2008-as létezése óta a legrosszabb teljesítmény. Mind a négy fő stratégia pénzt veszített, és júniusban is mínuszos volt az átlag teljesítmény, miközben az S&P 500 közel 2 százalékos pluszban zárt.

Munkanélküliség: Ma újabb munkanélküliségi adatok érkeznek az USA-ból, ahol az új, és a folytatódó kérelmek száma sem csökkent eddig jelentősen az elmúlt hetekben. A várakozások szerint 1,4 millió új kérelem lehetett a múlt héten, és 19 millió folytatódó segélykérelem, melyek minimális javulást jelentenének az egy héttel korábbihoz képest.

Hazai adatok: 2,9 százalékos lett végül a júniusi infláció Magyarországon éves alapon, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. Havi alapon ezzel 0,4 százalékos volt a növekedés, ami viszont valamelyest elmaradt a várakozásoktól. Közben az MNB monetáris tanácsának előző ülésének rövidített jegyzőkönyvét is publikálták, ami rámutat, hogy a beérkezett adatok alapján a hazai gazdaság idei évi teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebben alakul, miközben az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el. Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók finomhangolása, derült ki a közleményből.

Forint: Valamelyest gyengült az utóbbi napokban a forint árfolyama, azonban az EURHUF a 356-os szintnél nem jutott feljebb. A június végi csúcsok 357 körül vannak, míg a lokális mélypont 351 körül, egyelőre ebben a szűk sávban ingadozik a forint euróval szembeni árfolyama.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.