KBC Equitas
2020. március 25. 8:25

11 fontos hír ma reggel

  

USA mentőcsomag: Tegnap sikerült megegyezni a Szenátusnak a 2000 milliárd dolláros mentőcsomagról, azonban még további kérdés egy 500 milliárd dolláros csomag elfogadása az esetleges vállalati csődök elkerülésére. Az összeg az éves GDP közel 10 százalékát teszi ki. Donald Trump azt nyilatkozta, hogy húsvétra már újra szeretné újraindítani a gazdaságot.

Piacok: Nagy ralit mutattak be tegnap a részvénypiacok, amely az amerikai Szenátus döntésére való spekulációnak is köszönhető volt, az európai vezető indexek 8-11 százalékos emelkedésben fejezték be a napot, amit az amerikai indexek is hozni tudtak, a Nasdaq 8, az S&P 500 9, a Dow Jones index pedig 11 százalékos pluszban zárt. Az utóbbi számára ez 1933 óta nem látott egy napos teljesítmény.  A BUX 6 százalékkal emelkedett tegnap, amit a Mol és a Richter 7 százalékos emelkedése húzott. Ma reggel az ázsiai piacok 3 és 5 százalék közötti pluszban járnak, az európai határidős indexek pedig 1 százalék körüli pluszban tartózkodnak.

EU mentőcsomag: Az Eurózónában is jelentős mentőcsomag bejelentéséről dönthetnek, amely az előzetes tervek szerint az Eurózóna tagországok éves GDP-jének 2 százalékát is elérheti. A csomag kifejezetten a csőd szélére került vállalatok megmentését célozná. Erről a tegnapi napon az EU pénzügyminiszterei tárgyaltak. Enyhe negatívum, hogy egyelőre még nem sikerült elfogadni a javaslatot. Közben Franciaország a mai napon jelenthet be szintén egy több milliárd eurós pénzügyi segélyt az országban tevékenykedő startupok számára.

Német Ifo index: Ma délelőtt fognak érkezni a márciusi előzetes Ifo indexek, amelyekből a német gazdasági szereplők várakozásait tudhatjuk meg. Az adatra érdemes lehet figyelni a piaci hangulat szempontjából.

Koronavírus: Az USA lehet a járvány új epicentruma a WHO szerint, itt ugyanis rendkívül gyorsan terjed a vírus, az új fertőzöttek 40%-a már itt lett diagnosztizálva. A fertőzöttek száma jelenleg globálisan 423 ezer. Egyelőre Kína vezeti a hivatalos statisztikák szerint a listát közel 82 ezer fertőzöttel, de Olaszország 69 ezer, és Amerika 55 ezer számú megbetegedéssel hamarosan beelőzhet. Olaszországban egyébként két nap csökkenést követően újra emelkedett tegnap a halálos áldozatok száma, az új betegek száma viszont továbbra is fokozatos csökkenésben maradt tegnap 3612 fővel.

MNB: Nem változtatott a tegnapi kamatdöntő ülésen az irányadó kamatokon az MNB, azonban több fontos intézkedésről is döntött a jegybank, valamint Nagy Márton alelnök a döntést követően sajtótájékoztatót tartott. Egyelőre a jegybank a kiszorítandó likviditás nagyságát is változatlanul hagyta, azonban utaltak rá, hogy a jövőben ebben változás lehet. A bankok számára lazította a tartalékképzési szabályokat, valamint a fedezett hitel eszközt hosszabb, 5 éves futamidőre bővítette ki. Összességében ezek mind likviditásbővítő lépések, azonban Nagy Márton hozzátette, hogy további lépésekre lehet számítani, például várható a jelzáloglevél-vásárlási program bejelentése is. Az MNB kommunikációjából az derült ki, hogy a jegybank kész minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni annak érdekében, hogy a koronavírus okozta gazdasági sokkból való kilábalás minél gyorsabb legyen, ezzel pedig kisebb mértékben érintse a gazdasági növekedést, azonban nyilvánvalóan sok a bizonytalanság az előrejelzésekben.

EURHUF: Az MNB döntése után és likviditásbővítő lépésekre a forint is gyengülni kezdett az euróval szemben, tegnap napközben egészen a 350-es szintről 357-ig gyengült, a ma reggeli órákban viszont 354 körül jár az árfolyam.

Hiteltörlesztési moratórium: Tegnap este jelentek meg a moratóriumra vonatkozó pontosabb részletek is, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a tőketartozást sem a moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejáratát követően nem lehet megnövelni a nem teljesített kamat összegével. A moratórium lejáratát követően a futamidő meghosszabbodik, úgy hogy a moratórium alatt felhalmozott kamat, amelyeket részletekben kell megfizetni, illetve az esedékes törlesztőrészlet összege ne haladja meg a korábbi törlesztőrészleteket. Az MNB becslése szerint, amely azt feltételezi, hogy az adósok hozzávetőlegesen 80 százaléka fog élni a moratóriummal, bankrendszeri szinten az intézkedések 40 milliárd forint kiesést okozhatnak.

Arany: Az arany piacán is kitartott az erő tegnap, a nemesfém árfolyama 5 százalékkal emelkedett. Ezzel lassan ledolgozza a két héttel ezelőtt kezdődő likvidálási pánikeladások miatti mínuszokat az arany, melynek dollárban jegyzett két héttel ezelőtti lokális csúcsa 1700-nál van. Érdekesség, hogy euróban jegyezve már a 2008 utáni csúcsok felett van az árfolyam, a napokban pedig a négy héttel ezelőtti történelmi csúcs is megdönthető lehet, ha kitart az emelkedés.

Olaj: Emelkedik ma az olaj ára, a WTI 2, a Brent pedig 1 százalékos pluszban áll, ezzel pedig úgy tűnik egyelőre megállhatott az esés. Az utolsó mélypont ugyanis 5 kereskedési nappal ezelőtt volt, azóta pedig inkább oldalazás alakult ki. Ma jönnek egyébként az EIA olajkészlet adatai, mely az USA olajpiacára ad betekintést, így ez megmozgathatja az árfolyamot is.

Gyorsjelentések: Tegnap zárás után tette közzé a decembertől februárig tartó negyedévre vonatkozó gyorsjelentését a Nike, a főbb sorokon pedig felülteljesítette az elemzői várakozásokat. A jelentés már részben tartalmazza a koronavírus hatását is. Kínában 22 negyedéven át 10 százalék fölötti növekedés volt tapasztalható a bevételekben, ezúttal azonban 4 százalékos visszaesés következett be a nagyon gyenge februári teljesítmény miatt, amikor a Nike üzletek 75 százaléka bezárt. Kínában azóta már élénkülést tapasztal a cég, az Egyesült Államokban jelenleg viszont az összes üzlet zárva tart a vírus miatt. Ma zárás után a Micron jelentésére is érdemes figyelni.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.