KBC Equitas
2020. március 24. 8:22

12 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Csökkenéssel fejezték be a napot tegnap a vezető tőzsdeindexek. Európában 2-4 százalék közötti mínuszok, Amerikában pedig 3 százalékos mínuszok alakultak ki a nap végére, a Nasdaq pedig felülteljesítő volt minimális visszaesésével. A BUX index 0,4 százalékos csökkenésével szintén felülteljesített ebben az összevetésben. Az ázsiai indexek ma reggel 2-7 százalékos pluszban, a határidős DAX pedig 3 százalékos emelkedésben van.

Koronavírus: Boris Johnson három hétre kijárási tilalmat rendelt el az Egyesült Királyságban a járvány terjedése miatt. Donald Trump kijelentette, hogy náluk szövetségi szinten erre nem kerül sor, mivel „az Egyesült Államokat nem a kijárási tilalomra építették”. Tagállami szinten azért előfordulhatnak ilyen döntések, a legrosszabb helyzetben lévő New York államban is ez a helyzet, valamint Kaliforniában és Washingtonban is. Olaszországban még mindig tragikus a helyzet, de pozitívum, hogy az egy nap alatt elhunytak száma már második napja csökken. Közben egyre nagyobb a nyomás a tokiói olimpia elhalasztására, de döntés egyelőre még nincsen.

Amerikai törvényhozás: Tegnap másodszorra sem sikerült megegyeznie a döntéshozóknak a masszív fiskális csomagról Amerikában. Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint nagyon közel vannak a megállapodáshoz, mellyel legalább 1600 milliárd dollár összegben segítheti a kormány a gazdaságot. A demokrata szenátorok aggodalma, hogy a csomaggal a vállalatokat, és a nem az embereket segítené ki a kormány.

Olaj: A Fed korlátlan eszközvásárlási programjának bejelentése és a dollár gyengülése az olajpiacnak is segített. A WTI és a Brent is felpattant, utóbbi árfolyama újra átlépte a 28 dollárt. Az olajárak szempontjából negatívum, hogy Nigéria is beszállna az árháborúba, az afrikai OPEC-tag áprilistól több mint 3 dollárral a Brent árfolyam alatt öntheti piacra az olaját. Viszont a piaci szereplők továbbra sem zárnak ki egy lehetséges OPEC-Texas együttműködést az árak stabilizálására, igaz ennek továbbra is csekély az esélye. A jelenleg érvényben lévő OPEC+ termelési korlátozás egyébként március végén lejár, áprilistól pedig minden állam korlátlan mértékben termelhet.

Arany: Ha a részvénypiacokat nem is sikerült tartósan pluszban tartania a Fednek, az arany szárnyalása kitartott a korlátlan eszközvásárlás hírét követően.  Az arany spot árfolyama tegnap 4 százalékot emelkedett, ma reggel pedig 1574 dollárnál van az árfolyam a dollár újbóli gyengülése mellett.

Bitcoin: A Bitcoin is emelkedett tegnap, bár az aranynál kisebb mértékben, így a februári magasságokhoz képest még mindig 40 százalékos a mínusz a kriptodeviza árfolyamában. A leggyakoribb érv a Bitcoin mellett, hogy nem inflálódik, a korlátlan pénzteremtés hírére azonban csak kis mértékben tudott emelkedni, pedig a Bitcoin piaci kapitalizációja töredéke az aranyénak, tehát jóval kisebb beáramló tőke is nagy mozgást tud okozni az árfolyamban, ami ma reggel 6500 közelében van.

MNB: Ma délután 2 órakor kerül sor az MNB kamatdöntésére. Hetekkel ezelőtt még több elemző is szigorítást várt a jegybankról, azonban a járvány terjedése és a borúsabbá forduló gazdasági kilátások miatt a helyzet nagymértékben megváltozott, jelenleg a konszenzus nem vár változást az alapkamatban. A döntés után a jegybanki kommunikációra is érdemes figyelni.

Devizapiac: A kamatdöntés előtt tegnap jelentős csapkodás volt a forint piacán. Napközben az EURHUF árfolyam 351 és 356 között ingadozott, ma reggelre pedig visszatért 351 köré. Tegnap a Fed új programja miatt gyengült a dollár több devizával szemben is, az EURUSD 1,065-ről 1,081-ig emelkedett, és a forint is erősödni tudott a dollárral szemben, egy nap alatt 332-ről 324 közelébe csökkent az USDHUF árfolyam.

EU fogyasztói bizalom: A vártnál erősebb lett az előzetes márciusi eurózónás fogyasztói bizalom. A várt mínusz 14 helyett csak mínusz 11,6 lett az érték, a februári mínusz 6,6 után. Ez persze még így is nagy visszaesés, de minimális optimizmusra adhat okot, hogy a várakozásokat verni tudták az adatok, valamint az, hogy a hosszú távú átlag érték mínusz 11, így egyelőre nem sokkal az átlag alatt vagyunk.

PMI adatok: Ma reggel német és eurózónás PMI adatok érkeznek március hónapra vonatkozóan, délután pedig az USA-ból érkeznek ugyanezek az adatok piacnyitást követően. A várakozások rendre jelentős visszaesést prognosztizálnak, az 50 körüli értékek helyett 40-et közelítő értékeket várnak az elemzők az ipari és a szolgáltatószektori adatokban is.

Waberer’s: Ideiglenes vezérigazgatót nevezett ki a Waberer’s, tegnaptól Erdélyi Barnát, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettesét nevezték ki a pozícióra. A korábbi vezérigazgató, Robert Ziegler az Igazgatóságban betöltött tisztségéről is lemond. A cég költségcsökkentési intézkedéseket is tervez bevezetni. A vállalat árfolyama mélyrepülésben van, idén eddig 44 százalékot csökkent.

Opus: Az októberi közgyűlési döntésnek megfelelően sajátrészvény-vásárlásba kezd a társaság. Az áprilistól-júniusig tartó időszakban legfeljebb 3 millió darab részvényt, azaz a teljes állomány alig több mint 0,4 százalékát vehetik vissza, és a saját tranzakció nem haladhatja meg a napi forgalom 10 százalékát.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.