KBC Equitas
2020. március 23. 8:25

13 fontos hír ma reggel

   

Koronavírus: Világszerte már több mint 300 ezer ember elkapta a koronavírust, Olaszországban pedig már az 5000 főt is átlépte az elhunytak száma. A hétvégén Spanyolországban és az Egyesült Államokban is drasztikusan romlott a helyzet, New York állam egy új gócponttá változott. Világszerte egyre több állam vezet be szigorú korlátozásokat, Ausztrália és Új-Zéland is bezárat minden iskolát és minden nem létfontosságú létesítményt, Németországban pedig betiltották a 2 főnél nagyobb csoportosulásokat a köztereken.

Folytatódtak a mínuszok: Múlt héten annak ellenére, hogy pénteken emelkedni tudtak az európai indexek, összességében folytatódott heti szinten az esés, a vezető indexek 2-3 százalékkal zártak lejjebb. Az Egyesült Államokban viszont pénteken sem sikerült pluszban zárni, így múlt héten összességében újra 10 százalék feletti heti visszaeséssel zártak a főbb indexek. Szinte minden szektorban jelentős volt a visszaesés, viszont a telekommunikációs cégek azok, amelyek pluszban tudtak maradni az elmúlt héten. Ez főként az európai piacra volt jellemző, a múlt heti teljesítmény alapján a Stoxx 600 telekommunikációs alindexe 8 százalékkal tudott emelkedni.

USA segélycsomag: Nem sikerült megállapodnia a gazdasági segélycsomagról a Szenátusnak a hétvégén, mivel a Demokraták nem támogatták a közel 2000 milliárd dollár értékű segélycsomagot. Ugyan mindkét fél alapvetően támogatná a segélycsomagot, viszont a Demokraták nagyobb összeget szeretnének szánni a vállalatok megmentésére és a munkások védelmére.

USA GDP: James Bullard, a St. Louis-i Fed-elnöke szerint pedig akár 30 százalékosra is emelkedhet a munkanélküliség az Egyesült Államokban, illetve a GDP 50 százalékkal eshet vissza a második negyedévben a leállások miatt. Eközben a Morgan Stanley elemzői is 30 százalékos visszaesést jósolnak a GDP-ben, míg az átlagos munkanélküliségi rátát 13 százalékra becsülik a második negyedévben.

Limittel lefele: Az amerikai határidős indexek ismét az 5 százalékos napi limittel estek vissza hajnalra, amely annak is köszönhető, hogy a Szenátus nem tudott megegyezni a koronavírus elleni segélycsomagban a hétvégén. Ugyan a hajnali közel 5 százalékos visszaesés reggelre mérséklődött az amerikai indexeknél, Európában 4 százalék feletti visszaeséssel indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján.

G20-értekezlet: Ma délben telefonon fognak egyeztetni a G20 országok pénzügyminiszterei, erről a Reuters tájékoztatott, a konferenciáról érkező hírekre pedig érdemes lehet figyelni, lesz-e újabb intézkedésre javaslat a koronavírus gazdasági hatásait enyhítően.

Kína GDP-előrejelzés: A Bloomberg frissített előrejelzése szerint a Kínai gazdasági növekedésben drasztikus visszaesés következhet be, korábbi teljes évre vonatkozó 5,2 százalékos GDP-növekedési várakozásukat 1,4 százalékra vágták vissza. Kiemelik, hogy a vártnál sokkal rosszabb makroadatok a gazdaság szinte minden szektorából az első negyedévben 20 százalékos visszaesést vetítenek előre éves alapon.

Németország: Angela Merkel német kancellár karanténba vonult, miután az orvosáról kiderült, hogy koronavírusos lett. A hétvégén Olaf Scholz pénzügyminiszter is nyilatkozott, becslése szerint akár 5 százalékkal is visszaeshet idén a gazdaság. A kormány nagyszabású gazdasági stimulusra készül, amelyhez akár 350 milliárd euró hitelt is felvehetnek.

Autógyártók: Több nagy autógyártó is átállíthatja ideiglenes a gyártósorait egészségügyi eszközök termelésére. Az autógyártást már sok helyen felfüggesztették, egyrészt a kereslet megcsappanása, másrészt a járvány miatti védekezés okán. Azonban az üzemek újraindulhatnának létfontosságú termelőegységekként, amennyiben például lélegeztetőgépeket vagy egyéb orvosi eszközöket gyártanának. Donald Trump tegnap Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy engedélyt adott a nagy amerikai autógyártóknak lélegeztetőgépek gyártására, illetve Németországban is kaptak egy ilyen kérést a cégek. Olaszországban pedig a Ferrari és a Fiat tárgyal a kormánnyal a gyártásról.  

Olaj: Bár a Brent pénteken ismét 30 dollár fölé tudott kerülni, ma reggelre újra lefordultak az olajárak. Világszerte egyre több az utazási és a kijárási korlátozás is, ami nagymértékben csökkenti a keresletet. A kitermelői oldalon közben szóba került egy esetleges Texas – OPEC kitermeléskorlátozási megállapodás is, Texas képviselőjét meghívták a júniusi OPEC-gyűlésre, de a kiegyezésnek kis esélyt adnak az elemzők.

Makroadatok: Délután 4 órakor az előzetes márciusi fogyasztói bizalmi index érkezik az Eurózónából, az elemzők jelentős romlást várnak. Az Egyesült Államokban pedig a chicagói Fed indexet érdemes figyelni délután fél 2-kor.

EURUSD: A dollár mérsékelt gyengüléssel reagált arra, hogy nem sikerült elfogadni a segélycsomagot az amerikai parlamentben, a 10 éves kötvényhozam viszont 82 bázispontig csökkent a múlt heti 90 bázispontról.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.