KBC Equitas
2020. március 3. 8:26

11 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Tegnap az európai tőzsdéken még bizonytalan volt a hangulat, a múlt heti visszaesés után még keresték az irányt az indexek, így vegyes teljesítményeket láthattunk, a német tőzsde például enyhe mínuszban zárt, emelkedni tudott viszont a londoni és a francia tőzsde. A tengerentúlon viszont a kezdeti mérsékelt pluszok után komoly rali alakult ki, az S&P 500-ban például 2018 decembere óta nem látott napon belüli emelkedés alakult ki. Az S&P 500 indexben szereplő vállalatok közül csak 30 olyan volt, amelynek a részvénye nem tudott emelkedni, gyengén teljesítettek például a szállodaipari és a légitársaságok részvényei. A tengerentúli tőzsdék 5 százalék körüli emelkedése után viszont most mérsékeltebb, 1 százalék körüli pluszban tartózkodnak a nyugat-európai határidős indexek.

Segíthetnek a jegybankok: A befektetők leginkább arra figyelhetnek, hogy a jegybankok felől milyen intézkedésekre kerülhet sor annak érdekében, hogy a koronavírus gazdasági hatásait ellensúlyozni tudják, emiatt a Fed részéről pedig egy esetleges kamatvágás és következhet. A piac egyébként az idei évben legalább 3 kamatvágást áraz. Hasonló lépésekre lehet számítani az ázsiai jegybankoktól, és az EKB-tól is, illetve a monetáris lazítás mellett fiskális ösztönzők (pl. adócsökkentések bevezetésére) ezeket a lépéseket pedig alapvetően pozitívan értékelték a tőzsdék. A jegybankok felől érkező üzenetek mellett azonban fontos lesz figyelni a G7-ek vezetőinek megbeszélését is, illetve az ezzel kapcsolatos közleményeket. Ezekre a mai délután folyamán lehet számítani.

EKB: Az EKB tegnapi közleményében is jelezte, hogy szorosan figyelik a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és Christine Lagarde is jelezte, hogy készen állnak a „megfelelő” lépések megtételére.

Eurózóna infláció: Az előzetes várakozások szerint mérséklődhetett februárban az Eurózóna inflációja, a Bloomberg konszenzusa alapján 1,4 százalékról 1,2 százalékra. Az Eurózónában továbbra sem számítanak nagy árnyomásra, illetve a koronavírus is növelheti a lefele mutató kockázatokat. A februári előzetes Eurózónás inflációs adatot ma délelőtt 11 órakor fogják közzétenni.

Kötvényhozamok: A tegnapi tőzsdei emelkedéssel együtt a kötvényhozamok is enyhe emelkedésnek indultak, az amerikai 10 éves hozam jelenleg 1,12-nél, míg a német 10 éves hozam mínusz 0,6-nál áll. Ez azonban még mindig jelentős pesszimizmust jelez.

Amerikai elnökválasztás: Ma az Amerikai Egyesült Államok 14 tagállamában is demokrata előválasztásokat tartanak, amelyeken összességében a delegáltak közel egyharmadát osztják ki. Az esemény nagymértékben meghatározhatja az előválasztás további menetét, és holnapra már jó eséllyel tisztulhat a kép a demokrata elnökjelölt személyével kapcsolatban. Jelenleg a piacbarátként számon tartott, mérsékelt demokrata Joe Biden és a szocialista Bernie Sanders a két fő esélyes a felmérések alapján. Tegnap az egyik csekélyebb támogatottságú jelölt, Amy Klobuchar visszalépett Biden javára, amelynek örülhettek a részvénypiaci szereplők. A két fő esélyes gazdasági elképzelései jelentősen eltérőek, ezért különösen érdekes lesz figyelni befektetői szemmel is az eredmények alakulását. Harmadik esélyes szereplőként esetleg Mike Bloomberg is okozhat még meglepetést, aki csak ma fog először szerepelni a szavazólapokon.

Mol: Tegnap publikálta a Mol a februári árréseit. A csoportszintű finomítói marzs 4,8-on stagnált, amely a tervsávon belül van, és jobb mint a tavaly év végi adatok. Az IMO 2020 szabálymódosításnak tehát lehet némi pozitív hatása. A petrolkémiai árrés pedig 335,5 euró/tonnára javult, ezzel elmozdult a 8 éves mélypont közeléből, igaz historikusan még mindig nagyon alacsony. Az olajárak a múlt hónapban nagyot csökkentek, februárban 55 dollár volt az átlag Brent árfolyam, ez az upstream szegmenst rosszul érinti. A Mol részvénye jól szerepelt tegnap, a relatíve jó downstream árréseknek és az emelkedő olajáraknak is köszönhetően.

4iG: Rövid- és középtávú célkitűzéseiről tájékoztatott a 4iG, amelyben azt a célkitűzést fogalmazta meg a vállalat, hogy a magyar informatikai piac első számú integrátor cégévé szeretne válni. A jelenlegi szerződésállomány alapján, amely 23 milliárd forintot tesz ki, újabb kiemelkedő évre számít a menedzsment, és várhatóan 2020-ban is 20 százalék feletti lesz a bevételek növekedése és 2-3 éves időtávon pedig 8-10 százalékos EBITDA marzsra lehet majd számítani. A részletes prezentáció a BÉT oldalán is elérhető.

Olaj: Tegnap némileg javult az olajpiaci hangulat, a járvány miatti aggodalmak mérséklődése és az ismét visszatérő részvénypiaci optimizmus az olajárakat is kedvezően érintette, a WTI és a Brent is felpattant egyéves mélypontjától. A befektetők emellett abban is bizakodhatnak, hogy a csütörtök-pénteken tartandó OPEC+ csúcsértekezleten a kitermelési kvóták további szigorításáról dönthetnek.

Qiagen: Felvásárolja a Thermo Fisher a Qiagen biotechnológiai céget, aki többek között a koronavírus elleni gyorsteszteket is készíti. A felvásárlási ajánlat 39 euróról szól részvényenként, a Qiagen tegnapi záróára pedig 31,7 euró volt. A részvényre már múlt héten felhívtuk ügyfeleink figyelmét, amely már akkor is érdekes technikai szinteken tartózkodott.

Visa: A koronavírus negatív hatásait a fizetési szolgáltatók is megérezhetik, tegnap a Visa figyelmeztette a befektetőit, hogy a korábbi előrejelzésénél alacsonyabb profitra számíthatnak a következő negyedévben. A Visa-val együtt a Mastercard és a Paypal is hasonló hatásokra számít.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.