KBC Equitas
2017. május 18. 8:34

11 fontos hír ma reggel

    

A tengerentúli piacok nagyon rossz bőrben voltak, az S&P500 tavaly szeptembere óta nem gyengült ekkorát, 1,8 százalékot. A legnagyobb esést a pénzügyi és az IT szektor szenvedte el. A negatív hangulatért továbbra is Donald Trump növekvő botránya felelős, ami kapcsán a piacok kétségbe vonják, hogy véghez tudja-e vinni nagyszabású reformterveit.

Gyengén teljesítettek a tegnapi kereskedés során az európai tőzsdék is. A főbb részvényindexek 2,3 és 0,3 százalék közötti mínuszban zártak. Az amerikai politikai bizonytalanságok további fokozódása aggasztja a piacokat. A határidős részvényindexek alapján a mai nap tovább folytatódhat a negatív hangulat. Ma délután lát napvilágot az EKB jegyzőkönyve.

A magyar tőzsde a rossz hangulat ellenére felülteljesítette európai társait. A BUX index 0,2 százalékos pluszban zárta a napot, aminek legnagyobb hajtóereje az OTP 2,9 százalékos emelkedése volt, köszönhetően a pozitív céláraknak. A Richter szintén emelkedni tudott 0,5 százalékkal, azonban a Magyar Telekom 0,9 százalékos, míg a Mol nagyobb, 2,4 százalékos mínuszt mutatott záráskor. Ma teszi közzé negyedéves gyorsjelentését az FHB.

Kedvező számokat tett közzé a Rába negyedéves gyorsjelentésében. A társaság árbevétele 10,525 milliárd forint lett, ami éves alapon 9,7 százalékos növekedést jelent. Ebből jelentős rész, 7,5 milliárd forint az exportból származott. Az adózott eredmény igazán nagy növekedést mutatott, ugyanis 173 millió forintot ért el a vállalat, ami 57,9 százalékkal lett nagyobb az előző évinél. Alapvetően mind a három üzletág jól teljesített, ami hozzájárult az eredmény eléréséhez.

Újabb emissziós botrány jöhet az autóiparban, a Bloomberg hírei szerint ugyanis az amerikai hatóságok már a héten beperelhetik a Fiat Chryslert. A gyanú szerint az autógyártó olyan illegális szoftvereket alkalmazott, amelyek növelik az autó teljesítményét, ugyanakkor nem kontrollálják a károsanyag-kibocsátást. A hírek nem újak, már egy ideje felmerült a gyanú a Fiat körül, de a cég továbbra is tagadja a vádakat. Az autógyártó részvénye tegnap 3 százalékos mínuszban zárt a New York-i tőzsdén, és ma további esés jöhet.

Az emissziós botrány kirobbanása óta először került gyanúba a Volkswagen jelenlegi vezére, Matthias Müller. A német ügyészség szerint Martin az emissziós botrány kirobbanása előtt szándékosan visszatartott a közelgő botránnyal kapcsolatos információkat a Porsche befektetői elől, melynek nagyjából 50 százalékos tulajdonrésze van a Volkswagenben.

Ma nyitás előtt teszi közzé negyedéves gyorsjelentését az Alibaba. Az elemzők közel 36 milliárd jüan árbevételt, és 4,5 jüan tisztított EPS-t várnak, ami megközelítőleg újabb 50 százalékos növekedés lenne éves alapon. A részvény tegnap gyengélkedett a rossz piaci hangulatban, de így is 120 dollár felett jár az árfolyam.

Már 2 milliárdan használnak havonta Androidos telefont, derült ki a Google tegnap kezdődő I/O konferenciája során. A Google Assistant alkalmazást látványosan továbbfejlesztették, már iOS-re is elérhető lesz, továbbá a Google Home is komoly fejlesztéseken esett át, amivel nagyon hasonlít majd az Amazon Alexájára.

Nagyrészt a várakozásokkal összhangban lévő gyorsjelentést tett közzé a Cisco. A vállalat negyedéves árbevétele 11,9 milliárd dollár lett, ami megegyezik az elemzői várakozásokkal. A tisztított egy részvényre jutó eredmény soron azonban 60 centet értek el, ami meghaladja az 58 centes várakozást. A következő negyedévre azonban az árbevétel 4 és 6 százalék közötti visszaesését várja a menedzsment, ami jelentősen alulmúlja az elemzők által várt 1 százalékos csökkenést, ráadásul a bruttó margin tekintetében is alacsonyabb értéket vár a vezetőség a piaci várakozásnál. A zárás utáni kereskedésben 7,7 százalékot esett vissza az árfolyam.

Növekedni tudott az olaj árfolyama a tegnapi EIA jelentés után, bár a mai nap már inkább csökkenést mutat. A jelentés arról számolt be, hogy az USA olajkészletei 1,8 millió hordóval csökkentek 520,8 millió hordóra, ami kisebb volt az elemzők által várt értéktől. Az olaj hordónkénti ára megközelítőleg 1,6 százalékot emelkedett a tegnapi kereskedés során, ma pedig a WTI hordónkénti ára 49 dollárnál a Brent pedig 52,1 dollárnál alakul.

Nagy felértékelődési potenciállal rendelkezhetnek a kiberbiztonsággal foglalkozó vállalatok. Az eddigi legnagyobb kibertámadást láthattuk a világban az utóbbi pár napban. Bár már csendesedik a támadás, az ilyen jellegű incidensek száma a jövőben várhatóan nőni fog. Az esemény maga sajnálatos, azonban a kiberbiztonsággal foglalkozó cégek profitálhatnak ebből a trendből. 


Jogi nyilatkozat

A fenti elemzést a KBC Securities állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. Az elemzésben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. Az elemzésben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben az elemzésben a KBC Securities további elemzéseire alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó elemzésben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy az elemzésben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen elemzés útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak így az elemzésben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését a belga pénzügyi felügyelet, a CBFA (Commissie Voor Het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) ellenőrzi.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen elemzés tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen cikk nem a befektetési elemzések függetlenségének elomozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Szeretnék hasonló híreket kapni!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!

Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.