KBC Equitas
2020. április 29. 15:05

11 fontos hír ma délután

  

Piacok: Mérsékelt emelkedés jellemezte délelőtt az európai piacokat, azonban a Gilead Sciences koronavírus elleni készítményével kapcsolatban pozitív hírek érkeztek, így még optimistábbá vált a hangulat. Az amerikai határidős indexek 2 százalék körüli pluszba ugrottak a Fed ma esti kamatdöntő ülése előtt, és a nyitás előtti emelkedésből a nagy tech cégek részvényei (Alphabet, Facebook, Apple) is kiveszik a részüket, így még optimistábbá vált a hangulat.  A BUX is illeszkedik a trendekbe, 2,3 százalékos az emelkedés, a legjobban teljesítő komponensek között pedig az OTP és a 4iG is ott van.

Olaj: Kitart a jó hangulat az olajpiacon, miután az API adata szerint a vártnál kisebb mértékben emelkedett múlt héten az amerikai készletállomány. A hivatalos EIA készletstatisztika fél 5-kor érkezik, ami szintén nagyon fontos lesz. A készletadat leginkább a WTI szempontjából érdekes, a texasi olajfajta nagyobbat is emelkedik ma, közel 18 százalékos a növekedés. Jól teljesít azonban a Brent is, amely a 22 dolláros szintet tesztelgeti.

Koronavírus: Világszerte a fertőzöttek száma a 3,2 millió főt, míg az elhunytaké a 220 ezret közelíti. Oroszországban a regisztrált esetszám közel került a 100 ezerhez, és Putyin elnök szerint még nem érték el a csúcspontot. Emiatt meghosszabbították a jelenlegi korlátozásokat május 11-ig. Eközben rossz hír, hogy átmeneti javulás után Spanyolországban ismét emelkedett az új halálesetek száma.

USA GDP: Az első negyedévben 4,8 százalékkal csökkent az Egyesült Államok GDP-je, ezzel pedig a recesszió első figyelmeztető jele is megérkezett, amelyről két egymást követő negyedévben bekövetkezett GDP csökkenés esetén beszélhetünk. A Bloomberg által gyűjtött konszenzus szerint 6,7 százalékos visszaesés várható a második negyedévben.

Német gazdaság: 6 százalék feletti lehet a GDP visszaesése idén a német kormány becslése alapján, jövőre pedig 5,2 százalékos növekedést mutathat majd a gazdaság. Kedvező hír viszont, hogy áprilisban 0,8 százalékos volt a német infláció, meghaladva a várt 0,5 százalékot.

S&P hitelmősítés: Kedd este az Standard& Poor’s pozitívról stabilra rontotta a magyar adósbesorolás kilátásait, amelyet a koronavírus-járvány hatásaival indokolt. A hitelminősítő szerint 2021-re visszatérhet a gazdasági növekedés a 4,8 százalékos szintre, eközben viszont a munkanélküliség megduplázódhat idén. Az S&P arra számít, hogy a magyar államadósság 70 százalékos szintre növekedik a GDP arányában, majd 2021-től kezd el újra csökkenni.

Gilead Sciences: A Gilead Remdesivir nevű gyógyszerével kapcsolatos teszteredmények még ezen a héten várhatók lesznek, előzetesen azonban pozitív fejleményekről érkezett hír. Az előkereskedési szakaszban a részvényt egyelőre felfüggesztették.  A Gilead gyógyszere egyelőre klinikai tesztfázisban van.

Mastercard: A vártnál erősebb lett a cég negyedéves gyorsjelentése, a bevételek enyhén meghaladták a konszenzust, és a tisztított EPS szám is kedvezően alakult. Bár a saját részvények vásárlása egyelőre szünetel, az árfolyam közel 3 százalékos pluszba ugrott nyitás előtt. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a második negyedévnél csak enyhe költségnyomással számol a vezetés.

Yum! Brands: Nem sikerült ennyire jól a Yum! Brands gyorsjelentése, enyhe mínuszban nyithat a papír. Az első negyedéves tisztított EPS valamivel a várt alatt maradt, és a koronavírus hatásai azért érezhetőek a vezérigazgató szerint. Ezzel együtt a globálisan működő éttermek nagyrészt üzemelnek, és a bevételek sem estek olyan mértékben vissza, mint amire az elemzők számítottak.

AMD, Deutsche Bank, Volkswagen: Ma is több érdekes gyorsjelentéssel foglalkoztunk részletesen. Az AMD dinamikus növekedésről számolt be, azonban a vártnál gyengébb vállalati előrejelzés árnyalja az összképet. A Deutsche Bank pozitív meglepetést okozott, profitábilis negyedévről számoltak be, és a bank mérlege a nehéz környezet ellenére is javult. A Volkswagen negyedévét nagyban lerontották a járvány miatt csökkenő autóeladások, de még így is hozták a várakozást, és a nehéz körülmények ellenére nyereséges évet várnak.

Ma esti jelentések: Ma este zárás után tovább pörög az amerikai gyorsjelentési szezon, így a Fed mellett a vállalatokra is érdemes figyelni. Elsősorban a technológiai szektorból érkeznek izgalmas jelentések. Fény derül többek között a Facebook, a Microsoft, a Qualcomm, a ServiceNow vagy az eBay eredményeire is.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.