KBC Equitas
2020. július 31. 8:27

11 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Európában elromlott a hangulat tegnap és jelentősebb, 2-3 százalékos mínuszban zártak a főbb indexek. Amerikában ehhez képest nem volt olyan rossz a hangulat, az S&P 500 0,4 százalékkal csökkent, a Nasdaq pedig pluszban zárt. A BUX is alig csökkent, bár az OTP-t azért jobban megütötték és 4 százalékos mínuszban zárt, a Richter és a Mol azonban ellensúlyozta ezt.

Amazon: A valaha volt legnagyobb profitját érte el a második negyedévben az Amazon, pedig előzetes prognózisukkal még veszteséget is kilátásba helyeztek, mivel 4 milliárd dolláros pluszköltséggel számoltak a koronavírus miatt. A járvány alatti fogyasztói szokások megváltozása, az online kiskereskedelem látványos felfutása azonban nagyon kedvező változás volt a cég számára, a várakozásokkal ellentétben 5,2 milliárd dolláros profitot értek el, a bevétel pedig 40 százalékkal emelkedett tavaly óta. A zárás utáni kereskedésben 5 százalékot emelkedett a részvény, ezzel pedig délután a történelmi csúcs közelében nyithat.

Apple: Az Apple a vártnál sokkal jobb eredményt ért el a negyedévben, az árbevétel a várt 52 milliárd dollár helyett közel 60 milliárd dollár körül alakult. Emellett a vállalat egy 4 az 1-hez arányú részvénydarabolást is bejelentett, így az árfolyam visszakerülhet a 100 dollár körüli tartományba. A bevételek kevesebb mint felét, 26,4 milliárd dollárt tett ki az iPhone értékesítés, és 13,2 milliárd dollárt a szolgáltatási szegmens.

Alphabet: Először jelentett csökkenő árbevételt a Google anyavállalata, mióta tőzsdére jött. A bruttó bevételek 2 százalékkal csökkentek, így 38,3 milliárd dollár lett, ez azonban még mindig jobb az elemzői konszenzus által várt 37,3 milliárdnál. A hirdetési bevételek csökkentek, de a Youtube és felhő szegmens jobban teljesített. A részvény árfolyama kis mínuszban volt a jelentést követően.

Facebook: Az elemzői várakozásokat meghaladó bevételi számokat közölt a Facebook, és 11 százalékkal 18,7 milliárd dollárra nőtt a negyedéves árbevétel. A konszenzus csak 17,3 milliárd dollárt várt, és bár ezt jóval meghaladta a tényadat, a vállalat így is az eddigi leglassabb növekedését érte el. A havi aktív felhasználók száma is növekedett, már 2,7 milliárd volt a negyedévben, emellett pedig az aktivitás is javult a vírussal és zavargásokkal terhelt időszakban. A zárás után 5-6 százalékos pluszba ugrott a részvény árfolyama is.

Erste: A várakozásoktól elmaradó eredményről számolt be az Erste bank, az adózott eredmény mindössze 58,5 millió euró volt a második negyedévben, amely 84 százalékos csökkenést jelent. A bank kockázati költségei szintén a vártnál magasabban alakultak. A hitelezés volumennövekedése mellett a régióban tapasztalható kamatcsökkentések miatt csökkent a nettó kamatmarzs a banknál, a nemteljesítő hitelek volume viszont Romániában és Horvátországban növekedett jelentősen, míg Ausztriában és Magyarországon stabil szinten maradt.

BNP Paribas: A vártnál kedvezőbb eredményről számolt be a BNP Paribas, a francia bank kockázati költségei az első negyedéves 500 millió euró után csak 329 millió eurót tettek ki a második negyedévben, amely alacsonyabb, mint a várakozás. A bank bevételei 4 százalékkal emelkedtek, miközben a jelentősebb költségcsökkentések miatt a működési költségek 1,3 százalékkal alacsonyabb szintre kerültek.

Egyéb gyorsjelentések: Európában ma reggel jelentett a Nokia, amely bevétele a második negyedévben elmaradt a várttól, azonban pozitívum, hogy a menedzsment javította az idei profitelőrejelzést, és az 5G-vel kapcsolatban is optimisták. A vezető szemüveggyártó, az EssilorLuxottica 29 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el az első félévben, ez egybeesett a várakozással, az éves kilátásokat egyelőre nem frissítették. Ma délután érkezik majd az olasz-amerikai Fiat-Chrysler gyorsjelentése, illetve közzéteszi a számait az amerikai piacon többek között az olajipari Chevron és Exxon Mobil, valamint a Caterpillar is.

Olaj: Fontos támaszokat tesztelt tegnap a WTI és  Brent is, előbbi 39 dollár, utóbbi 41,5 dollár alá is benézett tegnap délután. A gyenge makroadatok és a borúsabb részvénypiaci hangulat az olajárakra is negatívan kihatott, ma reggelre azonban már visszapattant mindkét olajfajta árfolyama. Holnaptól egyébként a korábban meghatározott OPEC+ terveknek megfelelően emelkedhet az olajkartell kitermelése, miután napi 9,7 millióról 8 millió alá csökken a korlátozás, így növekedhet a globális olajkínálat.

Koronavírus: Észak-Anglia nagy részén újra korlátozasokra került sor, miután a koronavírus esetek száma megugrott a napokban, valamint Németország is növekvő esetszámokat közölt ma. Közben Texasban már második napja rekord halálozásról jelentenek, bár a kórházi ellátást igénylők száma már kilencedik napja csökken Houstonban. Az országos halálozások 7 napos mozgóátlaga már átlépte az 1000 főt, és emelkedő trendben mozog, de napi esetszám és a kórházi ellátottak száma is kis csökkenést mutat az elmúlt napokban.

AutoWallis: Ma reggel tette közzé első féléves értékesítési jelentését az AutoWallis, amely felülteljesítette a szektort. A társaság hazai eladásai 5,6 százalékkal csökkentek, azonban a magyar újautópiac eközben 25 százalékkal esett vissza. A relatíve erősebb teljesítmény a cég nagyobb prémiumautó kitettségének is köszönhető, amelyek iránt kisebb mértékben esett vissza a kereslet. A nemzetközi piacokon az AutoWallis értékesítése 15,6 százalékkal bővült, így összességében 2,8 százalékkal emelkedtek az újautó-eladások.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.