KBC Equitas
2020. július 27. 8:36

10 fontos hír ma reggel

   

Nemesfémek: Ma reggel történelmi csúcsra emelkedett az arany árfolyama, közel 2 százalékos emelkedésével az 1940 dolláros szinteket közelíti. A korábbi történelmi csúcs 2011 szeptemberében lett felállítva 1920 dollár körül. Az ezüst is nagy emelkedést mutat, ma reggelre újabb 6 százalékkal került feljebb az árfolyam a pénteki záróárhoz képest, ezzel pedig már a 24 dolláros szint felett jár a nemesfém. A nemesfémek raliját az egyre fokozódó kínai-amerikai feszültség is hajthatja.

Amerikai-kínai kapcsolatok: Nem javultak mára sem a múlt héten tovább romló kínai-amerikai kapcsolatok. A hétvégén kölcsönösen kiürítették a houstoni kínai, illetve a chengtui amerikai konzulátust. Ezt követően a Bloomberg írása szerint amerikai ügynökök törtek be a kiürített, kínai állami tulajdonban lévő houstoni konzulátusba, amellyel Kína szerint diplomáciai konvenciókat rúgtak fel.

Piacok: Az erős hétkezdés után lefordultak az indexek a hét második felére, így végül kisebb, 1 százalék alatti mínuszt ért el az S&P 500 és a DAX index is. A Nasdaq 100 index ehhez képest több mint 1,5 százalékkal esett vissza, igaz a technológiai részvényeket tömörítő index már elég sokat szaladt előre, és még mindig 8 százalékkal a februári csúcsa felett jár. Ma reggel kisebb pluszban nyithatnak az európai piacok a határidős indexek alapján.

Olaj: Múlt héten sem volt nagy elmozdulás az olajárfolyamokban, továbbra is mérsékelt növekedéssel folytatódott az utóbbi hetekben már jelentősen lelassult olajrali. A Brent-WTI különbözet csökkent, jelenleg már csak 2 dollár van a Brent javára. Az olajárak számára negatívum az eszkalálódó kínai-amerikai feszültség, valamint az is, hogy jövő héttől a terv szerint emelkedhet az OPEC+ kitermelés.

Amerikai PMI: A péntek délután érkezett amerikai adatok kissé csalódást okoztak, bár 6 hónapja a legjobb értékeket mutatják az egyes indexek. A kompozit mutató 50-es értéke alapján nem romlott tovább a gazdasági aktivitás az országban, bár bővülés sincsen. A feldolgozóipar azonban már bővülés mutat 52,1 pontos értékével, a szolgáltató szektor 49,6 ponttal azonban még mindig minimális zsugorodást.

Heti makroadatok: Ma reggel érkezik a német Ifo üzleti hangulatindex júliusi adata, ami a várakozások szerint a korábbi 86,2 pontról 89,3 pontra javulhat. Délután a tartós fogyasztási cikkek megrendeléseiről érkeznek adatok az USA-ból, a várakozások pedig 7 százalékos havi növekedésről szólnak.

Holnap délután érkezik még az amerikai fogyasztói bizalomindex friss adata, ami a várakozások szerint kisebb romlást mutathat és a múlt havi 98,1 pontról 94,5 pontra süllyedhet a várakozások szerint. Szerdán a Fed kamatdöntésére figyelhetnek a befektetők, bár nem valószínű, hogy változtatna a jegybank. Csütörtökön a havi német munkanélküliségi adatokra figyelhetünk, a várakozások szerint 6,4-ről 6,5 százalékra növekedhetett a munkanélküliségi ráta. Emellett a német második negyedéves GDP előzetes értékét is közzéteszik, ami a várakozások szerin 11 százalékos éves visszaesést mutathat. Az USA-ból is érkezik aznap az előzetes GDP adat, ott 34 százalékos lehet a visszaesés negyedéves összevetésben a várakozások szerint.

SAP: Majdnem két évvel azután, hogy az SAP felvásárolta a Qualtrics-ot a második negyedéves jelentésével együtt bejelentette, hogy tőzsdére viszi a céget. A Qualtrics ügyfélkapcsolat-kezelő rendszert fejleszt, és 8 milliárd dollárért vásárolta fel az SAP. A tervek szerint a többségi tulajdonos továbbra is az SAP maradna, az IPO várható időpontjáról viszont nem derült ki információ. Ezen kívül az SAP megemelte az idei évre vonatkozó előrejelzését a második negyedéves jelentésében, a részvényárfolyam pedig várhatóan 2 százalék feletti pluszban nyithat.

Ryanair: A vártnál kisebb lett a Ryanair vesztesége az előző negyedévben, de így is jelentős az elmaradás tavalyhoz képest. A bevételek 125 millió eurót tettek ki a bázisban lévő 2,31 milliárdhoz képest, a menedzsment pedig a járvány esetleges második hullámától tart, ami a legnagyobb kockázatot jelentheti. A részvény árfolyama az utóbbi napokban az 50 napos mozgóátlaga körül mozgott, így érdekes lehet a piaci reakció a mai kereskedés során.

Gyorsjelentési szezon: Az S&P 500 komponensei közül már 127 nagyvállalat túl van a második negyedéves gyorsjelentésén. Eddig bevételsoron a pénzügyi és az IT cégek tudtak némileg bővülni, profitsoron pedig a közművek és az egészségipari vállalatok javultak, de a teljes indexet nézve eddig 9 százalékos bevételcsökkenés, és 16 százalékos profitvisszaesés látható. Ez egyébként az átlagosnál nagyobb felülteljesítés az elemzői konszenzushoz képest, bevételsoron 2,8 százalékos, profitsoron pedig 15 százalékos a meglepetés mértéke. Ezen a héten is még számos gyorsjelentés érkezik, az amerikai piacon a fontosabbak közül közzéteszi a számait például a McDonald’s, a Starbuck’s, a Visa, az eBay, de a legérdekesebbek a FAANG részvények közül jelentő Facebook, Amazon, Apple, Google jelentések lehetnek. Európában is lesznek izgalmasnak ígérkező jelentések, sokak mellett a Deutsche Bank, a Volkswagen vagy a Wizz Air is közzéteszi számait.

Wirecard: Több befektető is érdeklődik a Wirecard észak-amerikai leányvállalatai iránt a Bloomberg értesülései szerint. Várhatóan a következő hetekben kezdődhetnek meg a tárgyalások az ajánlatokról, ez pedig újra a részvényre irányíthatja a figyelmet. A nyitás előtt a Wirecard részvénye több mint 40 százalékos pluszban tartózkodik.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.