KBC Equitas
2020. május 14. 8:33

10 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Tegnap Jerome Powell beszéde nem tett jót a piaci hangulatnak, így eséssel zártak a főbb indexek. A Fed-elnöke aggódik a gazdaság helyzete miatt, és meglehetősen realista hangnemet ütött meg, amely miatt kisebb eladói hullám bontakozott ki. Bár az európai piacok a délelőtt folyamán is gyengültek, délutánra még nagyobb visszaesés bontakozott ki, és a vezető részvényindexek 2-2,5 százalék körüli mínuszban zártak. Az Egyesült Államokban szintén 2 százalék körüli eséseket láthattunk, enyhén volt felülteljesítő a Nasdaq 1,5 százalékos mínusszal. Az európai határidős indexek pedig a mai reggel is csökkenést jeleznek, így egy százalék körüli mínuszban indulhat a kereskedés.

Koronavírus: Globálisan a 4,4 millió főt közelíti a regisztrált fertőzöttek száma, melyből az USA-ban van számontartva 1,4 millió fő. Közben Amerikában felpörgették a tesztelési ütemet, így összesen már 10 millió tesztet végeztek el, így pedig a pozitív tesztek aránya nagyjából 14 százalék körül alakul jelenleg. Ez javuló tendenciát mutat, pár hete még 20 százalék körül volt az arány, és elsősorban New York húzta felfelé a mutatót.

USA munkaerőpiac: Mai napon ismét a heti munkaerőpiaci statisztikákra figyelhetünk az Egyesült Államokból. A heti munkanélküli segély kérelmek számában enyhe csökkenést várnak az elemzők 3,1 millióról 2,5 millióra. Ugyanakkor a Goldman Sachs pesszimista előrejelzést adott a munkaerőpiacra vonatkozóan. A bank szerint 25 százalékon tetőzhet a munkanélküliségi ráta a korábbi 15 százalékos előrejelzéshez képest, ugyanakkor a gazdasággal kapcsolatban még mindig „V-alakú” kilábalásra számítanak, 39 százalékos második negyedéves GDP visszaeséssel, majd 29 százalékos harmadik negyedéves növekedéssel.

Cisco: A vállalat első negyedéves jelentésében közzétett előrejelzése kedvezőbb lett a vártnál, amely főként a járvány következtében a hálózati eszközökre megnövekedett keresletnek köszönhető. Az első negyedéves bevétel és profitszámok is jobbak lettek a vártnál, így összességében pozitív a jelentés, viszont a piac inkább az előrejelzésre fókuszál. A Cisco szerint 8,5-11,5 százalékos bevételcsökkenésre kell majd csak készülni, a várt 11,9 százalék helyett, valamint a várt 69 centes EPS-nél is magasabb egy részvényre jutó profitot érhet el a cég. A részvényárfolyam a zárás utáni kereskedésben 3 százalékkal emelkedett.

Berkshire: Buffett és Munger közel félmillió U.S. Bancorp részvényt adott el 16 millió dollár értékben a hét folyamán, így már kevesebb mint 10 százalékát birtokolják a banknak. Azért így is még több mint 150 millió darab részvényük maradt, így összességében nem nevezhető szignifikánsnak az eladás.

Olaj: A néhány héttel ezelőtti olajpiaci pánik óta jelentősen javulni tudott az árfolyam, bár a csökkenő trendből még nem sikerült kilépni. A WTI már 26 dollár körül jár, míg a Brent a 30 dollárt közelíti. Három hete a WTI negatív tartományban is volt, a Brent pedig egészen 16 dollárig süllyedt, ehhez mérten pedig jelentős az emelkedés az utóbbi hetekben, bár a héten már nem tudott emelkedni egyik sem a múlt heti lokális csúcshoz képest. A várt 4,3 millió hordós növekedéshez képest 745 ezerrel csökkentek az amerikai olajkészletek, amely pozitív meglepetés, azonban az olajárak csak enyhén emelkedtek a bejelentésre.

Magyar Telekom: A várakozásnál enyhén gyengébbek lettek a Magyar Telekom első negyedéves számai, nettó profitsoron veszteséget is ért el a cég. Ez számviteli hatásokkal és egyszeri tételekkel is magyarázható, viszont az alapfolyamatok nem alakultak rosszul, és az előrejelzését is fenntartotta a cég.

Rába: Visszaesett a Rába árbevétele az első negyedévben 11,8 milliárd forintra, amely 19,5 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Profitsoron még jelentősebb a visszaesés, mivel az első negyedévet 119,6 millió forintos veszteséggel zárta a vállalat. A negyedévben csak a futómű üzletág tudott forgalomnövekedést realizálni, míg a jármű üzletágban 57 százalékos volt a visszaesés. Ez főként annak is köszönhető, hogy idén a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött keretszerződés idei megrendelései nem realizálódtak.

Richter osztalék: Részvényenként 63 forintos osztalékot fizet a Richter, de a saját részvényeire jutó osztalékot is szétosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, így ennél magasabb lesz a részvényenkénti kifizetés mértéke. A pontos összeget június 2-án fogják meghatározni és közzétenni.

Forint: Kitörés látszódik az EURHUF és az USDHUF grafikonján is az elmúlt két hónap során kialakuló háromszög alakzatból. Az euróval szemben a 350-es szintről kezdett el gyengülni a forint a héten, a dollárral szemben pedig a 320-as támaszról indult meg az árfolyam. Az EURHUF-nál a következő ellenállásszint 357-358 forint körül van, jelenleg pedig 354 és 328 közelében jár a magyar fizetőeszköz a két devizával szemben.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.