KBC Equitas
2020. május 7. 8:26

10 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Tegnap kevésbé uralkodott jó hangulat az európai tőzsdéken, egy százalék körüli mínuszban zártak a vezető indexek, és annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a nap elején pluszban nyitottak az indexek az S&P 500 és a Dow Jones szintén lefordult. Kiemelkedett viszont a technológiai szektor, a Nasdaq fél százalékkal tudott emelkedni, valamint a technológiai szektort tömörítő alindexek is emelkedni tudtak. Az energiaszektor, a bankszektor és a közművek viszont gyengén teljesítettek, így elsősorban ezek húzták lefele a nagyobb indexeket is. A határidős indexek alapján a mai napon is látszódik a különbség az USA és Európa között, míg a DAX, a CAC és a FTSE 100 enyhe 0,2 százalék körüli pluszban jár, addig a tengerentúlon 0,8-0,9 százalékos pluszban tartózkodnak az indexek.

Német ipari termelés: Ismét gyenge makroadat érkezett a német gazdaságról, márciusban havi alapon 9,2 százalékkal esett vissza az ipari termelés. A visszaesés ugyan nem meglepő, előzetesen az elemzők is 7,4 százalékos visszaesésre számítottak, azonban a tényadat mértéke még ezt is meghaladta. Éves alapon 11 százalékos volt a visszaesés, amely szintén alulmúlta a várakozásokat.

Kínai PMI: Áprilisban 44 pont lett a szolgáltatószektor Caixin PMI mutatója, ami továbbra is elmarad a semleges 50-es értéktől. A feldolgozóipar is becsúszott az 50-es pont alá, így a kompozit mutató 47,6 pont lett, ami így bár lassuló ütemű, de továbbra is romló üzleti aktivitást jelez.

Mol: Itthon is elkezdődött az első negyedéves gyorsjelentési szezon, amelyet a Mol nyitott meg. A hazai olajtársaság már látványosan megérezte a koronavírus hatását márciusra, a komoly készletátértékelési és árfolyamveszteségeknek is köszönhetően 48,4 milliárd forintos nettó veszteséggel zárta a negyedévet. A legjobban figyelt CCS EBITDA soron azonban jelentősen felülmúlták a várakozásokat, elsősorban a downstream üzletág nagyon erős teljesítménye okozott meglepetést. A jövő továbbra is kiszámíthatatlan, a menedzsment nem adott új éves előrejelzést.

PayPal: 7,4 millió új felhasználót szerzett áprilisban a PayPal, ami rekord a vállalat életében, és Dan Schulman vezérigazgató szerint májusban is megmaradt az erős momentum, és szerinte jó esély van rá, hogy a megnövekedett aktivitás a vírus után is megmaradhat. A tegnapi gyorsjelentésből kiderült, hogy az első negyedévben a bevételek és az EPS is elmaradt a várakozástól, a kilátások azonban jobbak lettek, mint amiben a piac bízott, így zárás után emelkedett az árfolyam is, ami a héten már új történelmi csúcsra ment.

Twilio: Meglepően jó negyedévet zárt a Twilio, amely kommunikációs szoftvereket készít, és az elmúlt időszakban jelentős keresletnövekedést tapasztalt, főként a koronavírus hatásai miatt. Többek között a Whatsapp 7 százalékát tette ki a vállalat bevételeinek, de az egészségügyben és az oktatásban is jelentős kereslet volt a vállalat termékeire. Várhatóan a következő negyedév is jól sikerülhet, a bevételek 35 százalékos emelkedését prognosztizálják. A részvényárfolyam a zárás után 25 százalékkal emelkedett.

Shopify: A vártnál jobb eredményeket tett közzé a Shopify tegnap nyitás előtt, így tegnap 7 százalékos pluszban zárt a részvény is, így pedig már 140 százalékos az emelkedés a márciusi mélypont óta. A bevételek 47 százalékkal emelkedtek az első negyedévben, 470 millió dollárra, és meglepetésre nyereséget ért el a tisztított eredménysoron is. A vezérigazgató elmondta, hogy az új üzletek száma 62 százalékkal nőtt a platformon március 23 és április 24 között, a lezárások miatt ugyanis nagyon sokan igyekeznek online modellre átállni.

MercadoLibre: A latin-amerikai Amazon, a MercadoLibre részvénye 20 százalékot ugrott tegnap miután a vártnál jobb eredményeket közölt, ezzel napközben új történelmi csúcsra emelkedett, bár onnan visszacsúszott kicsit a nap végére. A negyedévben 70 százalékkal nőttek a bevételek a devizahatást kiszűrve, dollárban azonban „csak” 38 százalékos volt a növekedési ütem, ami még így is verte a várakozásokat. A negyedévben az új felhasználók száma, és a hirdetett termékek száma is jelentősen emelkedett.

Peloton: Szintén a koronavírus okozott pozitív hatásokat is a szobabicikliket, illetve digitális edzéstartalmakat készítő Pelotonnál. A vállalat árbevétele a vártnál jobban, 66 százalékkal emelkedett az elmúlt negyedév során, és a korábbi előrejelzését is felfele módosította a vállalat. A Peloton részvénye az elmúlt hetekben is már felülteljesítő volt a piachoz képest, a jelentés után pedig új csúcsok felé indulhat.

Lufthansa: Várhatóan csúszhat a Lufthansa a 10 milliárd eurós mentőcsomagjáról szóló megállapodás, mivel a német állam a segítségért cserébe 25 százalékos direkt részesedést szeretne szerezni a vállalatban, amely jelentős befolyás. A menedzsment ennél kevesebb befolyást szeretne a német állam részéről, így egyelőre a megállapodás későbbre tolódhat.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.