KBC Equitas
2020. április 30. 8:33

11 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Egyre nagyobb kontraszt látszódik a részvénypiacok és a reálgazdaság állapota között, tegnap ugyanis tovább folytatódott az emelkedés. Európában és az USA-ban is 2-4 százalék között emelkedtek a piacok, miközben az első negyedéves GDP adat is már meglehetősen borús képet mutatott. Ezzel az S&P 500 már csak 14 százalékkal, a Nasdaq 100 pedig csak 8 százalékkal van a történelmi csúcsa alatt. A BUX is emelkedett, 3 százalékkal került feljebb tegnap.

Fed: A Fed nem meglepő módon továbbra is extrém laza, támogató monetáris politikát ígért mindaddig, amíg a gazdaság lábra nem áll, és a vírushelyzet véget nem ér.  Az alapkamatot továbbra is a jelenlegi 0 közelében tartja, így továbbra is nemet mond az amerikai jegybank a negatív kamatokra. Jerome Powell Fed-elnök beszédében figyelmeztetett, hogy a jegybank eszközei nem alkalmasak arra, hogy közvetlen támogatást nyújtson olyan embereknek és vállalatoknak, amelyek nem hitelképesek, arra fiskális lépések kellenek.

EU GDP: Közeledünk a recesszió felé az Eurózónában, a Bloomberg előrejelzése szerint az első negyedéves Eurózónás GDP 4,8 százalékkal csökkenhetett, Ekkora visszaesésre a második világháború óta nem volt példa. A tagországok közül a francia mutatót már megtudhattuk, itt az első negyedéves GDP éves alapon 5,4 százalékkal csökkent, amely mélyebb visszaesés, mint a konszenzus által várt 3,6 százalék. A délelőtt folyamán még a spanyol és a teljes Eurózónás mutatóra figyelhetünk. A második negyedévre a kilátások viszont még rosszabbak, a jelenlegi előrejelzések szerint az Eurózóna gazdasága éves alapon 7,6 százalékkal eshet vissza.

USA vakcinafejlesztés: Trump bejelentette, hogy a Manhattan Project mintájára létrehoznak egy támogatott programot, melynek célja, hogy a koronavírussal szemben kifejlesszenek egy működő vakcinát, és 100 millió adagot legyártsanak belőle év végéig. A program neve Operation Warp Speed, és a gyógyszercégek, állami szervek, valamint a katonaság bevonásával történne, hogy minél gyorsabb eredményeket érhessenek el. A hónap elején egyébként Bill Gates már hasonló projektet jelentett be, melynek keretében ő maga támogat 7, potenciálisan hatásos vakcina elkészítésére alkalmas gyárat, hogy ha bármelyik is sikerrel jár, a gyárak már készen álljanak a tömeggyártásra. Közben a Gilead gyógyszerének tesztelésével kapcsolatban is reményt keltő híreket közöltek az USA-ból.

Facebook: Verte a várakozásokat a vállalat első negyedéves jelentésével, melyben a vártnál magasabb bevételekről adott számot. Igaz, EPS soron ez már nem sikerült, 1,71 dolláros részvényenkénti eredménye a várakozásokat alulmúlta. Pozitív még, hogy az aktív felhasználók száma 2,6 milliárdra emelkedett. A vezetőség azért igyekezett hűteni a kedélyeket, és jelezte, hogy a negyedév végén már jelentős keresletcsökkenés mutatkozott a digitális hirdetésekre, emiatt pedig a hirdetési díjak is csökkentek, így a második negyedévben gyengébb eredményekre kell számítani. A piac mindenesetre örült a jelentésnek, és 10 százalékos pluszba lendült a papír zárás után.

Tesla: Első negyedéves eredményével a bevétel és az eredmény sorokon is verte a várakozásokat a Tesla. A várt 36 centes részvényenkénti veszteség helyett 1,24 dolláros nyereséget ért el a vállalat. A szabad pénzáram ennek ellenére negatív volt a negyedévben, és az előrejelzést is módosítani fogja a menedzsment. Musk a jelentést követő konferencián erősen kritizálta a lezárásokkal kapcsolatos intézkedéseket, szerinte ugyanis ez az alkotmányos jogok ellenében történik, és az emberek nem azért mentek Amerikába, hogy ilyeneket kelljen elszenvedjenek. Szerinte rengeteg vállalkozás nem fogja tudni túlélni ezt az időszakot.

Microsoft: A Microsoft is felülmúlta bevételekben és profitban is várakozásokat a felhő alapú szolgáltatások iránti kereslet növekedésével. A bevételek 15 százalékkal emelkedtek és részvényenként 1,4 dolláros eredményt ért el a vállalat. A zárás utáni kereskedésben a részvények tovább emelkedtek, és a jelenlegi piaci mozgásokban azért látszik a tech szektor felülteljesítése, amelyet a fundamentumok is indokolnak a jelentések alapján.

Societe Generale: Veszteséges negyedévről számolt be a Societe Generale, amely elsősorban a nagyobb mértékű céltartalékolásnak, valamint a részvénykereskedési üzletág gyenge teljesítményének köszönhető. Nagyobb mértékű céltartalékolás mellett sokkal meglepőbb, hogy a részvénykereskedési üzletágban rendkívüli 99 százalékos bevételvisszaesés következett be, miközben más nagybankoknál, akár az Egyesült Államokban, akár Európában növekvő bevételeket láthattunk.

BASF: A járvány miatt a BASF visszavonta a teljes évre vonatkozó előrejelzését, mivel bizonytalan, hogy mekkora kereslet mutatkozik majd a különböző vegyianyagokra. A befektetők számára enyhe pozitívum, hogy az osztalék mértékén nem változtatott a cég, így részvényenként 2,3 eurós osztalékra számíthatnak. A vállalat első negyedéves gyorsjelentése viszont felülmúlta a várakozásokat mind bevételekben, mind profitban. A részvényárfolyam várhatóan enyhe pluszban nyithat.

Richter: Koronavírus elleni DNS-alapú oltóanyag nagy volumenű gyártását lehetővé tevő megállapodást kötött a Richter-Helm Biologics az INOVIO nevű biotechnológiai vállalattal. A Richter és az INOVIO között már korábban is volt DNS-gyártási megállapodás, most ezt bővítették ki az INOVIO fejlesztés alatt álló koronavírus elleni oltóanyagának nagy volumenű gyártására. Az oltóanyag 1 fázisú klinikai vizsgálatai jelenleg is folynak az Egyesült Államokban és várhatóan a nyár folyamán juthat el a második és harmadik fázisba.

Olaj: Az API keddi adata után az EIA tegnap délutáni hivatalos olajkészlet-statisztikája is biztató számokat közölt. Az amerikai készletállomány múlt héten 9 millió hordóval emelkedett az EIA szerint, a várakozás 11,7 millió volt. Szintén jó hír, hogy a jelentés szerint a finomítói olajfelvétel emelkedett heti alapon, amely már a kereslet enyhe javulását mutathatja. A olajipari környezet azonban továbbra sem könnyű, ezt mutatja, hogy a Shell ma reggel bejelentette az osztalék csökkentését, ilyenre pedig a II. világháború óta nem volt példa. Ma reggel ismét a WTI teljesít jobban, közel 10 százalékos emelkedéssel, de a Brent is nagyot megy.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.