KBC Equitas
2020. április 29. 8:39

10 fontos hír ma reggel

  

Richter: A Richter eszközvásárlási megállapodást kötött a Mycenax-szal a bioszimiláris tocilizumab vonatkozásában. Az új termékkel a Richter bővítheti a bioszimiláris portfólióját, ezen belül pedig a reumatológia területén kezdhet újabb fejlesztési projektet. A megállapodás értelmében a Richter négy részletben 16,5 millió dolláros kifizetést fog teljesíteni, továbbá a tárgyalások kizárólagos jogáért 2 millió, valamint további 3 millió dolláros mérföldkőkifizetést fog teljesíteni. A termék várhatóan 2025-ben kerül majd forgalomba.

Fontos kiemelni, hogy a tocilizumab készítményről az utóbbi napokban pozitív hírek érkeztek, a koronavírus tüneteinek enyhítését segítheti egy francia tanulmány alapján. Ez akár a Richternek is kedvező lehet a pozitív piaci hangulaton keresztül, bár az egyelőre még kérdés, hogy a 2025-ös dátum miatt tud-e, és ha igen akkor milyen formában ebből előbb is profitálni a vállalat.

Tegnap továbbá a társaság igazgatósága közgyűlési hatáskörben elfogadta a korábban közétett javaslatokat, így többek között az osztalék kifizetéséről is döntöttek. A tavalyi év után így a részvények névértékének 63 százalékát fogja kifizetni a Richter, amely 63 forintot jelent részvényenként. Az osztalékra való jogosultságra június 8-án kell részvénnyel rendelkezni, és az osztalék kifizetésére június 15-től kerülhet sor.

Piacok: A tegnapi nap elején optimista volt a hangulat főként az európai piacokon, azonban az USA-ban a nap végére elfogyott a lendület, és főként a technológiai részvények alulteljesítésével, de mínuszban zártak az indexek. Európában még pozitívra sikerült a zárás, és a vezető nyugat-európai tőzsdék és a BUX index is 1-2 százalék közötti pluszban zárt. Európában a mai napon is folytatódhat az emelkedés, a határidős indexek alapján enyhe pluszban nyithatnak a tőzsdék.

Olaj: Lokális mélypontról pattantak fel ma reggelre az olajárak, a WTI 8 százalékkal 13,3 dollárra emelkedett, a Brent pedig visszakerült 20 dollár fölé. Az optimistább hangulatot a tegnapi API-adat okozta, miszerint múlt héten a vártnál alacsonyabb mértékben emelkedett az amerikai készletállomány. Az EIA pedig szokás szerint ma teheti közzé a készletstatisztikáit, amire szintén érdemes figyelni.

Amerikai gyorsjelentések: A tegnap zárás után közzétett amerikai gyorsjelentések vegyesen sikerültek. Annak ellenére, hogy az Alphabet felülmúlta az elemzői várakozásokat, a Google-nél márciusban 10 százalékkal estek vissza a keresési hirdetési bevételek. A részvény azonban zárás után emelkedni tudott, viszont napközben a technológiai szektor részvényei gyengén tejesítettek. A Starbucks eladásai 10 százalékkal csökkentek globálisan, amely így nagyobb visszaesést mutatott a konszenzusnál. A bevételek csökkenéséért főleg a kínai kávézók bezárása a felelős, csak itt 50 százalékos volt visszaesés. Gyengén sikerült a Ford negyedéves jelentése is, és az autógyártó várhatóan a második negyedévben 5 milliárd dolláros veszteséget érhet el a menedzsment előrejelzése szerint. Zárás után az AMD részvénye is csökkent, miután a chipgyártó a várhatóan csökkenő keresletről számolt be az első negyedéves jelentésében amellett, hogy az első negyedév megfelelt a várakozásoknak.

Amerikai GDP: Ma délután fél 3-kor előzetes első negyedéves GDP-adat érkezik az Egyesült Államokból. Az elemzői várakozások szerint 4 százalékos visszaesésre lehet kilátás, a korábbi negyedévben még 2,1 százalékos bővülés volt.

Európai gyorsjelentések: Európában is felpörgött a jelentési szezon, több nagyvállalat is közzétette negyedéves számait, amelyek többnyire negatív meglepetést okoztak profitsoron. Az Airbus negyedéves EBIT-je közel felére csökkent egy év alatt, az EPS pedig a várt 0,3 euró helyett mínusz 0,43 euró lett. A német vegyipari cég, a Covestro jelentése már pozitívabb volt, a vegyipari cég a főbb sorokon felülmúlta a várakozásokat, és az éves előrejelzést is megerősítették. Az olajipari jelentések sorát az OMV folytatta, az osztrák vállalat 699 millió eurós CCS működési eredményt ért el a negyedévben. Figyelmeztettek azonban a rossz olajipari környezetre, idén már csak 40 dolláros átlagos Brent-árfolyamot várnak a korábbi 60 dolláros becslésük helyett. Az idei kitermelési előrejelzésüket pedig lefelé módosították, napi 440-470 ezer hordó lehet a kihozataluk a korábban várt 500 ezer helyett.

AutóiparA múlt héten közzétett előzetes számok után ma reggel negyedéves gyorsjelentését is közzétette a Daimler. A cég eladott járműszámban 17 százalékos, bevételben pedig 6 százalékos visszaesést szenvedett el. Pozitívum viszont, hogy Kínában áprilisban már élénkülő keresletet tapasztaltak a járvány csitulása után. Idén egyébként a tavalyinál alacsonyabb EBIT-et várnak. A szintén ma reggel jelentő Volkswagen is a tavalyinál sokkal gyengébb profitot vár idénre, illetve kijelentették, hogy a működési eredmény még pozitív maradhat. Az első negyedévben a működési eredmény egyébként 81 százalékkal esett vissza.

Deutsche Bank: Az előzetes negyedéves eredmények után ma reggel tette közzé teljes gyorsjelentését a Deutsche Bank, amelyből a várakozásokat meghaladó kötvénykereskedési bevételekről számoltak be, és a teljes bevétel is meghaladta a konszenzust. Az előrejelzés azonban már kevésbé optimista, a bank ebben az évben alacsonyabb bevételi szintet vár az előző évhez képest.

Beyond Meat: Donald Trump tegnap aláírta a húsfeldolgozó üzemek munkájának kötelező feldolgozásáról szóló rendeletet, annak érdekében, hogy az amerikaiak ellátása folyamatos legyen. Az elmúlt időszakban a járvány miatt több üzem bezárt, emiatt sokan húshiánytól tartottak, azonban a rendelet után a megfelelő óvintézkedésekkel újra fognak nyitni az üzemek. A várható húshiány miatt például a növényi alapú húsokat készítő Beyond Meat részvénye is nagyot ralizott az elmúlt napokban, azonban a helyzet megoldódása árnyalhatja az összképet.

Mol: 3760 forintról 2190 forintra csökkentette Mol-célárát a PKO elemzője. Az új ajánlásuk tartásra változott a korábbi vételiről. Az elemzők többsége tartásra javasolja a részvényt, a célárak átlaga pedig 2526 forint.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.