KBC Equitas
2020. március 20. 8:25

10 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Tegnap valamelyest nyugodtabb nap volt a piacokon az elmúlt hetek rendkívül magas volatilitásához képest. Európában ugyan még iránykeresés zajlott a nap elején, zárásra 2 százalék körüli pluszba emelkedtek a vezető nyugat-európai indexek. A BUX indexben a Mol kifejezetten erősen teljesített, míg az OTP árfolyama tovább csökkent, így az index értéke alig mozdult az előző napi záróértékhez képest. Szintén enyhén emelkedni tudtak az amerikai indexek is. Az elmúlt napokban bejelentett fiskális csomagok és monetáris politikai lazítások azért javíthatnak a piaci hangulaton, viszont még fontosabbak lehetnek a koronavírus kezelésére éppen tesztelési folyamatban levő gyógyszerekről érkező hírek is.

Határidős indexek: Ma reggel a határidős indexek viszont jelentősebb pluszban tartózkodnak, az európai indexek 3, míg az amerikai indexek másfél százalékkal emelkednek.

Koronavírus: Ma reggelre már a 235 ezer főt is átlépte a fertőzöttek száma világszerte, míg a halálesetek száma már a 10 ezret is megközelítette. Jelenleg már több áldozatot szedett a járvány Olaszországban mint Kínában, és még mindig több ezer új fertőzöttet regisztrálnak naponta. Kalifornia államban a kormányzó minden lakost az otthonmaradásra utasított, és csak a létfontosságú szolgáltatások maradhatnak nyitva. Donald Trump a vírus miatt lefújta a júniusban esedékes személyes G7-csúcstalálkozót, ehelyett inkább videokonferenciát tartanak.

FDA: Tegnap napon az amerikai elnök bejelentette, hogy az FDA elfogadta a Chloroquine hatóanyagot a koronavírus kezelésére. A hatóanyag például a Bayer egyik gyógyszerében is benne van, amelyet a malária kezelésénél használtak, de hasonlóan a Gilead egyik gyógyszere is érintett lehet a sajtóértesülések szerint.

Olaj: Nagyot pattantak tegnap az olajárak a tovább mélyülő szaúdi-orosz árháború ellenére, miután szerdán 18 éves mélypontra került a Brent és a WTI árfolyama is. A WTI 30 százalékot, míg a Brent 20 százalékot emelkedett a lokális mélypontról szűk két nap alatt. A befektetők egyrészt a gazdasági stimulusok hatékonyságában bizakodhatnak, másrészt pedig Donald Trumpban, aki azt ígérte, hogy kellő időben beavatkozik az olajárháborúba. Az amerikaiak egyébként feltöltik a készleteiket, méghozzá amerikai kőolajból, így megsegítve az alacsony árakat nyögő helyi szektort.

Bitcoin: Egy nap alatt 17 százalékot ralizott a Bitcoin is, amely tegnap így áttörte a 6000 dolláros határt is. A részvénypiacokon mintha normalizálódni látszana a hangulat (a volatilitást mutató VIX index is csökkent), így a befektetők újra megtalálták a kockázatosabb eszközöket, mint a Bitcoint is.

Devizapiac: Tegnap új történelmi mélypontra került az euróval szemben a hazai deviza. Az EURHUF napközben a 359,6-ot is elérte. Eközben az USDHUF a 336-ot is átlépte, ami szintén csúcsnak számít. A forint gyengülése egyébként nem egyedi, hasonló mozgásokat produkálnak a régiós devizák is, mint a cseh korona vagy a lengyel zloty. A dollár az euróval szemben is folytatta az elmúlt két hétben tapasztalható erősödő tendenciát, ma reggel az EURUSD 1,07 alá is benézett.

Makroadatok: Ma délután az Egyesült Államokból fognak érkezni lakáspiaci adatok, előzetesen viszont még nem várható januárhoz képest nagy változás az eladott lakások számában, a Bloomberg konszenzusa 5,5 millió eladott lakásra számít.

Graphisoft Park: A koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel a Park visszavonja a a tervezett részvény-visszavásárlási tranzakciót, és helyette a tavalyi évi adózott eredményből és a visszavont tranzakcióra elkülönített összeg egy részéből összesen több mint 30 millió eurónyi osztalékot kíván kifizetni. Ez törzsrészvényenként 2,98 eurót jelent, a forintban kifejezett összeg viszont a közgyűlés előtti munkanapon érvényes MNB középárfolyam alapján fog meghatározódni. A Graphisoft Park a közgyűlését április 30-ára tervezi összehívni, azonban a közgyűlésen való részvételre a vállalat javasolja a részvényeseknek, hogy meghatalmazott útján vegyenek részt a közgyűlésen, a társaság állandó jogi képviselőjét meghatalmazva.

Gazdasági kilátások: A magyar kormány több százezres munkanélküliséggel és várhatóan recesszióval számol, erről tájékoztatott Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón. A kormány előrejelzése alapján a gazdaság recesszióba fordulásáig 2 és fél hónap lehet hátra. A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány fel fog lépni azon bankok ellen, akik például felfüggesztették a babaváró hitelek folyósítását. A hazai turizmus szerinte teljesen leállt, és több mint 1000 szálloda fog bezárni. Gulyás kiemelte, hogy nagyjából heti 140 milliárd forint kiesést jelent a gazdaságnak a vírushelyzet.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.