KBC Equitas
2020. március 18. 8:25

11 fontos hír ma reggel

    

Koronavírus: A WHO legfrissebb adatai szerint már 185 ezer ember fertőződött meg világszerte, és közel 8000 ember vesztette életét a koronajárványban. Az európai gócpontban, Olaszországban már a 30 ezret is átlépte tegnapra a fertőzési szám, a halálozási arány pedig nagyon magas, 7 százalék körüli. Az Egyesült Államokban is gyorsan terjed a fertőzés, az 5000 esetszámot is átlépte mára. Továbbra is ez a legnagyobb kihívás most globálisan, és a tőkepiacokat is a koronajárvánnyal kapcsolatos hírek mozgatják.

Piacok: Tegnap azért emelkedtek a vezető indexek, Európában 2-3 százalék közötti, Amerikában pedig 5-6 százalék körüli pluszban zártak a tőzsdeindexek. A BUX 2,4 százalékos mínuszban zárta a napot, bár napközben ennél jóval nagyobb csökkenésben is volt az index. Ma reggel az ázsiai indexek 1,5-4 százalékos mínuszban vannak, a határidős DAX is közel 4 százalékos esésben van, a javuló hangulat tehát nem tartott sokáig, és a volatilitás is továbbra is igen magas.

Fiskális lépések: Az emelkedést tegnap segítette annak híre, hogy az USA óriási fiskális csomaggal készül támogatni a rászoruló vállalkozásokat és magánszemélyeket. Ezt egyrészt az adófizetési kötelezettség halasztásával, másrészt konkrét kifizetésekkel hajtaná végre a kormány, az összeg pedig elérheti az 1200 milliárd dollárt, ami az amerikai GDP 6 százalékát jelenti. A tegnapi emelkedés után mára mínuszba kerültek az amerikai határidős indexek is.

Fed: Emellett a Fed is bejelentette, hogy újra létrehozza a 2008-ban is használt „Commercial Paper Funding Facility”-t, ami közvetlenül nyújthat rövid lejáratú hitelt az előírásoknak megfelelő vállalatoknak. A lépés a vállalatok likviditási gondjait, és az emiatt felmerülő feszültségeket igyekszik oldani a hitelpiacokon. Emellett piaczárás után a Fed a „Primary Dealer Credit Facility” intézményének újbóli alkalmazását is bejelentette március 20-tól kezdődően. Nagy lépés, hogy kiterjesztik a rövid lejáratú hitelért fedezetként elfogadható értékpapírok körét, a jegybank ezentúl többféle befektetési kategóriájú kötvényt, sőt részvényeket is elfogadhat.

EU lezárás: Az Európai Tanács döntése szerint 30 napra lezárják az Európai Uniót a külföldiek előtt, hogy ezzel is lassítsák a vírus terjedését. Emellett az EU-n belüli áruforgalmat támogatni szeretnék, emiatt gyorsforgalmi utakat jelölhetnek ki. A lépés újabb csapás a légitársaságok számára, bár feltehetően azért árazták már ezt a piaci szereplők.

Előválasztás: Tegnap folytatódott a demokrata előválasztás, habár Ohio államban a vírus miatt a voksolást elhalasztották, Ariozonában, Illinoisban és Floridában megrendezték. Az előzetes eredmények szerint mindhárom államban a mérsékelt piacbarát Joe Biden lett a győztes, aki így egy újabb nagy lépést tehetett az elnökjelöltség felé, szemben a szocialista Bernie Sanders-szel.

Autóipar: A járvány miatt jelentősen megcsappant a kereslet és a beszállítói láncokban is problémák adódnak, így több nagy autógyártó is a kapacitások átmeneti csökkentése mellett döntött. Kényszerszabadságra küldi fontosabb európai gyáraiban a dolgozókat a Ford, valamint a Daimler és a Volkswagen is több üzemet leállít (utóbbi például a győrit is). Az Egyesült Államokban a nagy autógyártók (Ford, General Motors, Fiat-Chrysler) az autóipari szakszervezettel tárgyalnak egy részleges leállásról. Ma reggel egyébként egy kedvezőtlen adat is érkezett az európai piacokról, az újautó-regisztrációk száma februárban 7 százalékkal csökkent, hasonlóan a januári adathoz, így 2013 óta a leggyengébb évkezdését produkálja az európai autópiac.

Sport: Tegnap az Európai Labdarugó Szövetség (UEFA) a koronajárvány miatt 2021-re halasztotta az eredeti terv szerint idén júniusban kezdődő, több országban is megrendezésre kerülő Európa-bajnokságot. A csúszás több ágazat idei üzleti évét is negatívan érintheti, például a turizmus, a sportszergyártók vagy akár a sörgyártók is pótlólagos bevételkiesést szenvedhetnek el a járvány egyéb negatív következményei mellett is. Pozitívum viszont, hogy az EB elhalasztása miatt maradt még némi idő az európai kupasorozatok és a nemzeti szintű bajnokságok befejezésére június 30-ig. Az EB melletti másik nagy, idén nyárra tervezett sporteseményt, a tokiói olimpiát egyelőre nem tervezik elhalasztani, jelenlegi állás szerint júliusban elkezdődhetnek a Játékok.

Olaj, arany: Ma reggelre a kedvezőtlen gazdasági kilátások és a folytatódó szaúdi-orosz árháború miatt tovább süllyedtek az olajárak, a Brent ezzel már nagyon megközelítette a 2016 elején ütött 27 dolláros lokális mélypontot. Amennyiben az a szint is elesik, akkor 2003 óta nem látott mélységekbe kerülne az árfolyam. Az arany viszont tegnap emelkedett, áttörte az 1500 dolláros ellenállást is, igaz ma reggelre lezajlott egy kisebb negatív korrekció. Az arany ezzel együtt idén így is az egyik legerősebb eszköznek számít, mivel csak fél százalékos a mínusz az év eleje óta.

Mol: A Mol az Északi-tenger norvégiai részén olajat és gázt talált, az előzetes becslések alapján pedig 12 és 70 millió hordó olajegyenérték lehet a terület szénhidrogén vagyona. A jelenlegi mezőben a Mol 40 százalékos érdekeltséggel rendelkezik, azonban a kitermelés megkezdéséig még a gazdaságossági értékelési fázis hátra van.

Makroadatok: Tegnap a vártnál gyengébb kiskereskedelmi adatok érkeztek az amerikai piacról, februárban fél százalékkal visszaesett januárhoz képest a forgalom, az elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak. Az ipari termelés viszont 0,6 százalékkal ugrott meg havi szinten, amely erősebb a várt 0,4 százaléknál. Ma délután az amerikai lakáspiaci statisztikákra érdemes figyelni, délelőtt pedig az Eurózóna végleges februári inflációs adata érkezik.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.