KBC Equitas
2020. március 17. 8:29

10 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Tegnap tovább folytatódott az esés a piacokon a Fed és több jegybank agresszív lépéseinek ellenére is. Az európai vezető indexek és a BUX 4-6 százalékos mínusszal fejezték be a napot, míg az amerikai fő indexek 12-13 százalék közötti eséseket produkáltak. Ezzel az S&P 500 már 30 százalékos mínuszban van a 18 kereskedési nappal korábbi csúcsához képest. Az ázsiai indexek ma reggel már inkább stagnálnak, a határidős DAX pedig 3-4 százalék közötti pluszban van nyitás előtt.

Koronavírus: Világszerte már közel 180 ezer lehet a koronavírussal fertőzöttek száma, a halálesetek száma pedig a 7000-et is meghaladja. Az egyes országok egyre szigorúbb korlátozásokat vezetnek be, Franciaországban már a családi összejöveteleket is betiltották, több helyen kijárási tilalom is életbe lépett. A járvány jelenlegi legnagyobb európai gócpontja Olaszország, ahol már átlépte a 27000 főt a fertőzöttek száma, és Spanyolország van a második legrosszabb helyzetben.

Gazdasági következmények: Több állami vezető is figyelmeztetett a járvány gazdasági következményei miatt. Donald Trump már az amerikai gazdaság recesszióba fordulására figyelmeztetett, és Boris Johnson is súlyos csapásról beszélt. Tegnap a G7 vezetői tartottak videokonferenciát, ahol gazdasági mentőövekről is beszéltek. Franciaország például 300 milliárd euró hitelt nyújthat a vállalati szektornak, korábban pedig a németek is jelezték, hogy korlátlan hitelt kaphatnak a helyi vállalatok. Az Európai Beruházási Bank is 40 milliárd eurót különített el a válság leküzdésére.

Légiközlekedés: A légiközlekedés korlátozása is egyre szigorúbb, amely a légitársaságokat nagyon súlyosan érintheti. Több ország már teljesen lezárta a reptereit (például Szlovákia, Lengyelország, Spanyolország, Norvégia), Magyarországra is már csak magyar állampolgárok érkezhetnek. Sok helyen pedig kötelező kéthetes karanténnal szembesülnek a beutazók, ami szintén csökkenti az utazási kedvet. Több amerikai légitársaság (Delta Airlines, American Airlines) hitelfelvételt is tervez a kialakult helyzet miatt, ugyanakkor a kedvezőbb likviditási pozícióban lévő társaságok könnyebben átvészelhetik a helyzetet. Utóbbi körbe tartozhat a Wizz Air is, a cég vezérigazgatója szerint a társaság három évig is tudná finanszírozni magát repülés nélkül is. Váradi egyébként 40-60 milliárd dolláros kieséssel számol a szektor egészét nézve, illetve bizakodik, hogy nyárra normalizálódik a helyzet.

Volkswagen: Közzétette ma reggelre 2019-es jelentését a német autógyártó. A vezérigazgató szavai szerint tavaly sikeres évet zárt a cég, a negyedik negyedéves számok az elemzői konszenzust is némileg felülmúlták. A koronavírus miatt idén viszont nagyon nehéz évre készülnek, a járvány működési és pénzügyi téren is nehézségeket okoz, azonban a pontos hatását a menedzsment lehetetlennek tartja felmérni. A társaság egyébként globálisan stagnáló autópiacra számít idén, Nyugat-Európában viszont visszaesés jöhet.

Amazon: Egyes szektorokban azonban átmeneti forgalomnövekedéssel járhat a járvány. Ilyen például a kiskereskedelmi szektor, illetve a házhozszállítással foglalkozó cégek. Az Amazonnál nagymértékben megemelkedett az elmúlt időszakban az online forgalom, ezért 100 ezer új alkalmazottat terveznek felvenni, és az órabéreket is megemelik. Európában pedig többek között a Tesco és a Delivery Hero (itthon Netpincér) is a foglalkoztatotti létszám növelésével próbálja kielégíteni az élénkülő keresletet.

Arany: Hatalmas napon belüli mozgással reagált az arany is a Fed kamatvágására, ám nap végére szinte alig volt elmozdulás az előző napi záráshoz képest. Az 1700-as szint megérintése óta már ötödik napja esik a nemesfém árfolyama is, ma reggel 1488 dollárnál van az árfolyam.

Olaj: Az olajat sem kímélték, tegnap nap végére 29 dollár alá csökkent a WTI közel 14 százalékos esést követően, miután további határzárokat és utazási korlátozásokat jelentettek be a vírus megfékezésére. Ma reggel már kisebb pluszban van az olaj árfolyam, 30 dollár felett a WTI.

Forint: A forint történelmi mélypontra gyengült tegnap az euróval szemben miután az MNB a bankrendszeri likviditást segítő lépéseket jelentett be. Emellett a jegybank az összes vállalati hitelnél törlesztési moratóriumot kezdeményezett az év végéig, ezzel segítve a vállalati szektort. Az EURHUF 348-ig ugrott a hírekre, ma reggel pedig 344 közelében van.

Makroadatok: A mai nap során izgalmas makroadatok érkeznek Európából és az Egyesült Államokból is. Az amerikai piacon leginkább a kora délután érkező februári kiskereskedelmi adatokra, valamint az ipari termelési adatokra érdemes figyelni. Az Eurózónából pedig a márciusi ZEW hangulatindex alakulására derül fény 11 órakor, amely már teljes mértékben tartalmazni fogja a koronavírus megjelenését. Németországban mínusz 30 a várakozás az index alakulására, amely hatalmas csökkenést jelez előre.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.