KBC Equitas
2020. március 13. 8:33

10 fontos hír ma reggel

   

Piacok: 1987 Fekete Hétfőjéig kell visszamennünk az időben, hogy a Dow Jones indexben a tegnapi napnál nagyobb esést láthassunk, akkor egy alatt több mint 20 százalékkal esett vissza az index. Tegnap a visszaesés ugyan 10 százalékos volt, azonban ezzel is minden idők ötödik legnagyobb nap visszaesése az indexnek. Hasonló mértékű visszaesések még a Nagy Gazdasági Világválság idején voltak, 1929-ben és 1931-ben. A történelmi mértékben is jelentős eladási pánik a többi amerikai indexet is több mint 9 százalékos mínuszba taszította le, azonban Európában még ennél is nagyobb, 10-12 százalékos esést könyvelhettek el a vezető indexek. Az olasz tőzsdeindex pedig közel 17 százalékkal zuhant tegnap. Az elmúlt napok piaci mozgásával már minden piacon a medvepiacot jelentő 20 százalékos visszaesés alá süllyedtek le az indexek, sőt az Egyesült Államokban közelítenek az indexek a 30 százalékos visszaeséshez, míg Európában már e szint feletti visszaesésben járnak az indexek. A magyar tőzsde sem volt kivétel a BUX index 11,5 százalékkal zuhant, és különösen nagy esést szenvedett el az OTP részvénye.

Ázsia: A zuhanás az ázsiai piacokon sem állt meg, sőt annak ellenére, hogy a jegybankok ott is extra likviditást próbálnak biztosítani, 3-6 százalék körüli mínuszban járnak ma reggel az indexek. A japán jegybank például rendkívüli ülést fog tartani a tőzsdei visszaesés miatt.

Határidős indexek: A volatilis zárás utáni kereskedést követően az amerikai határidős indexek jelenleg 3 százalék körüli pluszban járnak, míg Európában enyhe pluszban járnak a vezető indexek, kivéve az FTSE 100, amely közel 3 százalékos pluszban tartózkodik. Ez enyhe visszapattanás lehet csak a tegnapi nagy esés után.

EKB: Európában nem tudott segíteni az EKB kamatdöntő ülése sem a hangulaton. A jegybank nem változatott az irányadó kamatokon, azonban az eszközvásárlási program keretösszegét megemelte az év végéig 120 milliárd euróval. Ez hozzávetőlegesen a havi keretösszeget 50 százalékkal emeli meg, ám előzetesen ennél nagyobb eszközvásárlási programra, illetve kamatvágásra is számított a piac. Az EKB az utóbbi lépést azzal indokolta, hogy azért nem vágtak még kamatot, hogy maradjon még eszközük. A hangulat délutánra a piacokon még rosszabbra fordult, és az európai tőzsdék az EKB sajtótájékoztatója után még nagyobb mínuszba kerültek. Ugyan Christine Lagarde hangsúlyozta, hogy habár a bankrendszerben nem látnak likviditási problémákat, enyhítik a bankok számára előírt tőkekövetelményeket, valamint kedvezőbb feltételeket biztosítanak a bankok hosszú lejáratú finanszírozására. Ezen kívül a monetáris lazítás mellett sokkal fontosabb lenne egy jelentősebb fiskális stimulus is az Eurózónában az EKB-elnöke szerint.

Fed: Tegnap a Fed is próbált segíteni a piacokon, miután tegnap és ma 500-500 milliárd dollár értékben nyújt értékpapír fedezet mellett rövidtávú likviditást a bankrendszernek. Az EKB kamatdöntő ülése után megnőtt a dollárkereslet, emiatt pedig az esetleges dolláralapú finanszírozási nehézségek kezelésére döntött így a Fed. A lépés csak rövid ideig tudott kis emelkedést okozni napon belül a tőzsdéken. A Fed emellett viszont 5000 milliárd dolláros eszközvásárlásba is fog kezdeni a következő hónapban.

Koronavírus: Olaszországban egyharmadával növekedett a koronavírusban elhunyt betegek száma, Franciaországban is bejelentették, hogy bezárnak minden iskolát. A britek pedig jelezték, hogy a következő 14 hétben még nem számítanak a vírus kicsúcsosodására.

EURHUF: A mai tegnapi napon a negatív piaci hangulatban a forint sem tudott erős maradni, egészen a 340-es szintig gyengült az euróval szemben, ami márciusi mélypontot jelent. Ma reggelre viszont enyhe megnyugvás látszik, és a forint 338,5-ig tudott visszajönni a mélypontról.

Arany: Az arany sem teljesített jól tegnap, az 1640 dolláros szintről 1560-ig esett az árfolyam, ez napon belüli elmozdulásként jelentősnek számít a nemesfém árfolyamában, a ma reggeli órákban pedig 1588 dollár környékén tartózkodik. Arra, hogy egy nagyobb piaci esés következtében az arany miért teljesít szintén rosszul egyfajta magyarázat, hogy a piaci szereplők körében a más eszközökben levő fedezet biztosítására likvidálhatják az arany pozíciókat. Például 2008-ban is hasonló teljesítményt lehetett látni az aranytól, akkor szintén visszaesett az árfolyam, majd csak később vált felülteljesítő eszközzé.

Bitcoin: A pánikhangulat a kriptotőzsdéket is elérte, tegnap a fontosabb kriptodevizák mindegyike komoly esést szenvedett el. A Bitcoin árfolyama tegnap reggel óta közel feleződött, 8000 dollárról 4000 dollárig csökkent átmenetileg, így egyéves mélypontot is ütött. Az utóbbi órákban azonban kissé felpattant, és jelenleg újra az 5000 dolláros lélektani szint fölött áll az árfolyam. A Bitcoint három hete még 10000 dolláron is kereskedték, azóta tehát a részvénypiacoknál is meredekebben esett, így megdőlni látszik a „digitális arany” menedékszerepe.

Kötvénypiac: Jelentősen megugrottak a kötvényhozamok tegnap, amit nem feltétlenül a gazdasági kilátások javulása, inkább a kockázati felárak növekedése okozott. Bár a 10 éves hozamok közül Európában még sok helyen mínuszt lehet látni, a francia hozam közel 20 bázisponttal ugrott meg, miközben a görög és olasz hozamok 50-60 bázispontos ugrást mutattak. A magyar hozamokban is jelentős változások következtek be tegnap, a 10 éves kötvényhozam 67 bázisponttal ugrott meg 2,44 százalékra, míg a három hónapos BUBOR enyhén, 66 bázispontig csökkent.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.