KBC Equitas
2020. március 5. 8:28

10 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Tegnap komoly rali bontakozott ki a nemzetközi piacokon, a piaci szereplők a Fed keddi váratlan kamatvágása után most a többi ország jegybankjaitól is további lazító intézkedéseket várnak, ez pedig javította a hangulatot a piacokon. Főleg a tengerentúlon szárnyaltak a tőzsdék, ahol 4 százalék feletti pluszokat láthattunk, míg Európában mérsékeltebb volt a jó teljesítmény. Azért a múlt heti nagyobb visszaesés után inkább az amerikai tőzsdék kezdenek erőteljesebben visszaemelkedni. A szektorok teljesítményét megvizsgálva viszont érdekes, hogy inkább a defenzív szektorok voltak felülteljesítők az emelkedésben. Európában a határidős indexek alapján folytatódhat az emelkedés a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek 1 százalék körüli pluszban járnak.

Demokrata előválasztás: A Szuperkedden elszenvedett vereség után Michael Bloomberg visszalépett a demokrata előválasztásokban és a továbbiakban Joe Bident fogja támogatni, Elizabeth Warren viszont annak ellenére, hogy szintén kevesebb esélye van már az elnökjelöltségre, még nem lépett vissza. A Szuperkeddet viszont Biden nyerte, így a jelenlegi állás szerint ő a legesélyesebb az elnökjelöltségre. A vetélytárs Sandersnél piacbarátabbnak tartott politikus sikerének az amerikai piacok is örültek, az emelkedés részben neki köszönhető.

Koronavírus: Megjelent Magyarországon is a koronavírus, Orbán Viktor miniszterelnök tegnap este jelentette be, hogy két fertőzött beteget találtak. Világszerte is tovább emelkedik a fertőzöttek száma, jelenleg 95425-nél jár a hivatalos szám, és eddig 3286 ember vesztette életét a betegségben. Az IMF 50 milliárd dolláros segélycsomaggal fogja támogatni a koronavírus elleni harcot, az alacsonyabb jövedelmű országok számára pedig kamatmentesen biztosít hitelt.

Olaj: A tegnapi amerikai olajkészlet adatok után, amelyet 785 ezer hordós növekedést mutattak, a ma kezdődő OPEC ülésre figyelhetünk, amelyen az előzetes várakozások szerint újabb kitermelés csökkentésről dönthetnek. Előzetes értesülések szerint Szaúd-Arábia napi 1 millió hordós csökkentést is tervezhet. Az olajárak a ma reggeli órákban enyhe 1 százalék körüli emelkedésben tartózkodnak a Brent 51,8 dollár, a WTI 47,3 dollár.

OTP: Újabb rekordévre számítunk az OTP-től a szintén erősre sikerült harmadik negyedéves gyorsjelentés után. A vállalat gyorsjelentése holnap hajnalban fog érkezni, és előzetes várakozásaink szerint a továbbra is erős hitelezési trendeknek köszönhetően a negyedik negyedévben is 100 milliárd forint körüli adózott eredménnyel zárhatott a vállalat. Célárat emelt az OTP részvényére az Erste, a korábbi 14250 forintos becslésüket módosították 15500 forintra felhalmozási ajánlás mellett. A tegnapi záróárfolyamtól a célár 8 százalékkal magasabb, míg jelenleg az elemzői konszenzus az OTP-re 15000 forint.

Richter: A JP Morgan felülsúlyozásról semlegesre módosította a Richterre vonatkozó ajánlását, fenntartva a korábbi 7900 forintos célárat.

Airbus: A koronavírus hatásai miatt az Airbus visszavágta az A330-as modelljeinek tervezett gyártási mennyiségét, amit azzal indokolt, hogy a légitársaságok felől kevesebb megrendelés érkezik.

United Airlines:  A légitársaságok közül a szektortársakhoz hasonlóan United Airlines is csökkentette járatainak számát. A cég dolgozói létszámstopot is hirdetett, a részvény árfolyama pedig 2017 óta nem látott mélységbe süllyedt.

Vonovia: Ma reggel közzétett gyorsjelentésében enyhén sikerült felülmúlnia a bevételi várakozásokat Németország legnagyobb lakóingatlan-fejlesztőjének, valamint a 2020-as évre vonatkozó előrejelzését megerősítette a cég. A részvényárfolyam várhatóan pluszban nyithat.

EURHUF: A Fed kamatvágása után a feltörekvő piaci devizák kifejezetten jól teljesítettek a dollárral szemben, a régiós devizák közül pedig kiemelkedett a forint, amely az elmúlt 5 nap alapján 4 százalékkal erősödött a forint a dollárral szemben, így jelenleg a 301-es szinten jár az árfolyam. Az euróval szemben pedig a 336 forintos szinten jár az árfolyam.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.