Hamar ledolgozta a koronavírus okozta visszaesést a társaság, így tavaly már rekordokat döntött a védettségi igazolványok gyártásának köszönhetően. Idén is jó formában maradhat a Nyomda, kedvezőek a kilátások, a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok tömeges megújítása jelentős bevételt generálhat a cégnek. A következő években is szép osztalékhozamokra számíthatnak a befektetők, a korábbi fair érték becslésünket 1635 forintra emeljük.

Kiemelkedő év után a Nyomda

Kiemelkedően teljesített az elmúlt évben az ANY Biztonsági Nyomda. Várakozásaink szerint idén nem tudja megismételni a tavalyi eredményeit a vállalat, hiszen az oltási igazolványok nyomtatása nagyban hozzájárult a kiemelkedő 2021-es eredményekhez. Ennek köszönhetően rekordmértékű, 40 milliárd forint feletti árbevételt realizált tavaly a társaság.

Idén is vannak események, amelyek extra bevételt generálhatnak a Nyomda számára. A Biztonsági termékek és megoldások szegmens bevételnövekedéséhez hozzájárulhat az idei áprilisi választás, hiszen a vállalat biztosította a választási lapok nyomtatását. Ennek kapcsán 1,88 milliárd forintos keretmegállapodást kötött a cég, az első negyedévben sikerült is 65 százalékos éves bevételnövekedést felmutatnia ebben az üzletágban.

A Kártyagyártás és megszemélyesítés szegmensben visszaesést várunk idénre, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a jelenlegi információk alapján nincs szükség a védettségi igazolványok megújítására, így ezek egyszeri extra bevételként szolgáltak tavaly a vállalat számára. Azonban hatalmas mennyiségű okmány járt le az elmúlt két évben, és mivel a veszélyhelyzet fennállása alatt nem volt kötelező megújítani ezeket az okmányokat, így rengeteg új kártya kibocsátása várható még idén is. Számításaink szerint a védettségi igazolványok kiesését nem fogja tudni pótolni társaság, azonban így is csupán mérsékelt visszaesést várunk összbevétel tekintetében.

A következő években folytatódhat a növekedés a Nyomda kapcsán, továbbá a kialakult háborús helyzet sincs közvetlen hatással a vállalatra. Természetesen a lassuló gazdasági növekedés, a növekvő infláció okozhat gondokat, hiszen akár az utazások visszaszorulását és ezzel együtt az útlevek kibocsátásának lassulását is eredményezheti egy negatív gazdasági helyzet kialakulása. Az inflációnak köszönhetően emelkedhetnek a vállalat költségei, azonban akár áremeléssel tovább háríthatná ezt a cég.

Tovább nőhetnek majd a bevételek

Biztonsági termékek és megoldások: Tavaly már sikerült a koronavírus előtti eredményeket elérnie ebben a szegmensben a vállalatnak, emellett a választási okmányok jelentősen megemelték a szegmens bevételeit. Hosszabb távon 4 százalékos bevételnövekedéssel számolunk, míg a választási években jelentősebb mértékű növekedést realizálhat a társaság.

Kártyagyártás, megszemélyesítés: A védettségi igazolványok gyártásának köszönhetően tavaly szignifikáns növekedést láthattunk, míg idén a járványhelyzet alatt lejárt igazolványok tömeges megújítása járulhat hozzá az erős bevételekhez. A következő években is stabil bővülést prognosztizálunk. Kockázatot a digitalizáció térnyerése jelentheti, hiszen egyre több eszköz támogatja már a virtuális betéti- vagy hitelkártyák használatát, ezzel akár visszaszorítva a kártyakibocsátás ütemét.

Nyomtatványok gyártása: Tovább folytatódhat az exportértékesítés dinamikus növekedése, ezzel együtt a legnagyobb exporthányaddal rendelkező szegmens is profitálhat. A romániai bővülés, illetve a különböző országokban való terjeszkedés is hozzájárulhat az exportbevételek emelkedéséhez. A forint hosszabb távú leértékelődése a román lejjel szemben további pozitív hatással járhat az exportbevételekre nézve.

Hagyományos nyomdatermékek: Ebben az üzletágban hosszabb távon enyhe növekedést, esetleg stagnálást várunk, az elmúlt év nagyobb mértékű növekedése a könyvforgalom emelkedésének volt köszönhető.

Egyéb: Az egyéb termékek kapcsán minimális növekedési ütemmel számoltunk.

Az iparágat vizsgálva láthatjuk, hogy 4 százalék körüli éves bevételnövekedés van kilátásban az elkövetkezendő időszakban. Hosszabb távon a digitalizáció jelenthet veszélyt az iparágra nézve elsősorban.

Jó eredményeket hozott az első negyedév is

Erősen indította az idei évet is a társaság, az áprilisban tartott választások, valamint a lejáró okmányok megújítása is hozzájárult az eredmények nagy ütemű bővüléséhez. Már az első negyedév során 1 milliárd forint feletti adózott eredményt ért el a társaság, továbbá csak a tavalyi második negyedév sikerült ennél jobban a Nyomda számára. A jelentésről korábban bővebben is írtunk az elemzésünkben.

Van még potenciál az iparágban

A szakértők további növekedést várnak globálisan az iparágban, a biztonsági megoldásokkal ellátott nyomtatványok, illetve kártyák a jövőben is elengedhetetlenek maradhatnak. A digitalizáció folyamatos és gyors fejlődése rejt némi kockázatot az iparágra nézve, hiszen egyre több mindent tárolunk elektronikus eszközökön, így akár a kártyák használata is eltűnhet majd fokozatosan.

Az állami megrendelések nem csak a magyar ANY Biztonsági Nyomda szempontjából lényeges, hanem több más ország vállalatánál is jelentősen hozzájárulhatnak a bevételek növekedéséhez. Továbbá hazai viszonylatban a bankkártyák használata is egyre jobban elterjed, így a folyamatos kártyakibocsátásoknak köszönhetően tovább javíthatja akár az eredményeit a Nyomda.

A hazai piacon nem igazán van versenytársa a Nyomdának, míg Európában is kevés biztonsági nyomtatással foglalkozó céggel találkozhatunk. Az előretekintő P/E mutatója a Nyomdának 11,6 körül alakul (saját becslésünk alapján), ez emelkedést jelent a korábbi szintekhez képest. Azonban várakozásaink szerint stabil profitabilitás jellemezheti a jövőben is a vállalatot, valamint EPS terén is szép eredményekre van kilátás.

Értékelés

Ugyan várakozásaink szerint a 2021-es év eredményeit nem fogja tudni egyelőre megismételni a társaság, ennek hatására a cash flow termelés is valamelyest alacsonyabb lehet, de így is túlszárnyalhatja a koronavírus előtti időket. Számításaink szerint 2,2-2,8 milliárd forint közötti alakulhat a szabad cash flow mértéke a következő években. Modellünkben számoltunk a választási időszakokban befolyó nagyobb bevételekkel, illetve az idei évben a tömeges kártyamegújítás is egyszeri hatásnak minősülhet. Tovább növekedhet a Nyomda a következő évek folyamán is, a hosszabb távú iparági növekedés is várakozások alapján 4 százalék feletti lehet.

Vannak ugyan kockázatok, amelyek hátráltathatják a vállalatot, elsősorban a digitalizáció térnyerését lehetne kiemelni ebből a szempontból. Emellett a jelenlegi makrokörnyezetnek köszönhetően növekedhetnek a társaság költségei is, azonban véleményünk továbbra is stabil profitabilitás és bevételnövekedés jellemezheti a céget. Az ukrán-orosz háború nem jár közvetlen hatással, illetve kockázattal a társaságra nézve.

Az utóbbi időben megnőtt a tőkeköltség mértéke, elsősorban a kockázatmentes hozamok jelentős növekedésének tudható ez be, azonban az országkockázat, illetve a részvényprémium mértéke is emelkedett Magyarországra vonatkozóan. A kockázatmentes ráta meghatározásánál figyelembe vettük mind a magyar, mind a román mutató alakulását. Így összességében 9,3 százalékos WACC mutatóval számoltunk az elemzésünk során, valamint a piaci átlagnál valamelyest konzervatívabb növekedést becsültünk.

A fair érték meghatározásakor 2 százalékos hosszú távú növekedési ütemet feltételeztünk, továbbá 9,3 százalékos súlyozott átlagos tőkeköltséggel kalkuláltunk. Így 5 százalékos likviditási diszkont mellett 1635 forintos fair értéket határoztunk meg a Nyomdára vonatkozólag. Ez 6,5 százalékos emelkedést jelent a tavalyi fair érték becslésünkhöz képest. Hozzátéve ehhez az egy éves részvényesi elvárt hozamot (12,8 százalék) 1845 forintos fair értéket kapunk az idei osztalék után. Ennek köszönhetően a 12 havi fair érték 1845 forintnak felel meg.

A különböző növekedési ütemek, illetve súlyozott átlagos tőkeköltségek mellett látható, hogyan alakulnának a fair értékek. Látni kell, hogy minél nagyobb a növekedési ütem, annál nagyobb értéket kapunk azonos WACC érték mellett. Ebből adódik, hogy minél alacsonyabb a súlyozott átlagos tőkeköltség mértéke, annál nagyobb fair értéket kaphatunk eredményként.

A Nyomda a defenzívebb részvények sorát bővíti, így a befektetők számára az osztalék mértéke is igencsak fontos lehet. Várakozásaink szerint az EPS a következő évek során 130-170 forint között mozoghat, így a magas osztalékkifizetési rátának köszönhetően a következő években is szép hozamokban reménykedhetnek a tulajdonosok. Idén részvényenként 163 forintos osztalékkal gazdagodhattak a befektetők, így a következő években is 100 forint feletti osztalékkifizetések vannak kilátásban. Ez akár 6-7 százalékos osztalékhozamot jelenthet a jövőben is a tulajdonosok számára.

Technikai kép

Felülteljesítő idén a magyar piacon a Nyomda, ugyan, ha csupán az árfolyam változását figyeljük, akkor stagnálást láthatunk az év eleji szintekhez képest. Azonban a jelentős mértékű osztaléknak köszönhetően 10 százalékos teljes hozamot érhetett el a befektető, aki év elején részvényeket vett.

A grafikonon is jól látható, hogy szép emelkedést produkált a Nyomda májusig a turbulens piaci környezet ellenére is. Az osztalékszelvény leesését megelőzően már a 1850 forintos szinteket érintette az árfolyam. Látható, hogy az 1523 forintos szint már hosszabb ideje megfelelő támaszt nyújt az árfolyam számára, továbbá tovább javulhatna a technikai kép, ha sikerülne ismét a mozgóátlagok fölé mozdulnia az árfolyamnak. Összességében pedig a piaci felülteljesítés is látható, vagyis a Nyomda valóban defenzívebb papírként viselkedik ebben a környezetben.

Az ANY Biztonsági Nyomda napi grafikonja (2022. 06. 23. 12:45)

Elemzés lezárása: 2022-06-23 17:13
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.