Vegyesen, de stabilan teljesítettek tavalyi ötleteink

Nem volt egyszerű év a 2020-as, a részvénypiacok komoly ingadozásokat mutattak, és valamennyi eszközosztályban tapasztalható volt a volatilitás. A befektetők számára komoly kihívást jelentett a változékony környezet menedzselése, ráadásul az amerikai részvények nélkül a világ részvénypiacai sem tudtak acélos teljesítményt mutatni.

A BUX például közel 10 százalékos visszaesést mutatott, így valóban volt értelme a hazai piacon kívül is diverzifikálni a portfóliókat, ráadásul így a forint gyengülése sem jött rosszul a befektetőknek. Feltehetően a következő időszakban is maradhat a nagyobb változékonyság és volatilitás, így a kockázatok menedzselése, a szigorú kockázatkezelés továbbra is fókuszban maradhat.

Ebben a környezetben nyitott ötleteink vegyesen szerepeltek tavaly, a magyar tőzsde teljesítményét ugyanakkor érezhetően felülmúlva. Összességében minimális mínuszt mutattak az átlagos teljesítmények, ami az előző erős évek után egy ilyen változékony és kockázatokkal teli évben nem számít rossz eredménynek.

A negyedik negyedévben kis pluszban zárult a Richterre vonatkozó elképzelésünk, ugyanakkor azóta valósággal szárnyal az árfolyam, az eredeti meglátások tehát alighanem igaznak bizonyultak, ezekről többször is írtunk a korábbi jelentések kapcsán. Ezzel együtt a stop-loss egy ilyen környezetben nagyon fontos, így bánkódni nem feltétlenül érdemes, ha valaki konzervatív szemléletben gondolkozik.

Az aranybányákra vonatkozó elképzelés viszont nem sikerült erősre, és azóta sem tudtak érdemben javulni az arannyal kapcsolatos várakozások, ami jelenlegi ötletünk szempontjából sem kedvező. Ettől függetlenül a nemesfémek árfolyam-emelkedésére számítottunk már tavaly ilyenkor, összességében pedig valóban ezt az irányt vették az árfolyamok, amiről többször is írtunk az utóbbi negyedévekben.

Ahogyan azt már az évindító nagyobb elemzésünkben kiemeltük, egyelőre a változékony és volatilis környezet az, ami a leginkább valószínűnek tűnik az idei évre is. Emiatt a kockázatkezelés és a diverzifikáció továbbra is nélkülözhetetlen marad. Az sem tűnik egyszerű kihívásnak a befektetők számára, hogy a rövid távon nagy emelkedéssel kecsegtető sztoriknál óvatosabbak legyenek, és a pozícióméretezésből adódóan ne vállaljanak túlzott kockázatot. Ugyanakkor ez hosszú távon nélkülözhetetlen egy sikeres befektető és kereskedő számára, ráadásul a fák általában nem szoktak az égig nőni, ezt a például a GameStop kapcsán is lehet már látni.

Eredmény a lezárt ötleteknél Plusz Mínusz Hitráta Átlagos eredmény Átlagos hossz (nap) Évesített átlagos eredmény
2013 12 14 46,2% 6,9% 57 44,0%
2014 14 24 36,8% 1,1% 98 4,1%
2015 27 31 46,6% 2,8% 87 11,9%
2016 10 17 37,0% -0,5% 56 -3,2%
2017 13 10 56,5% 6,7% 152 16,1%
2018 14 8 63,6% 7,4% 295 9,2%
2019 5 6 45,5% 4,7% 141 12,2%
2020 6 10 37,5% -0,4% 106 -1,5%
Összesen (2013-2020) 101 120 45,7% 3,3% 113 10,7%

Frissítve: 2021.02.19

Elemzés lezárása: 2021-02-19 10:02
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.