Izgalmasan alakulhat a hét második fele Európában, ugyanis ma az Egyesült Királyságban tartanak választást, míg vasárnap Franciaországban tartanak parlamenti választásokat. Ez a részvénypiacok számára is fontos lehet, nézzük meg, hogy mik lehetnek a lehetséges kimenetelei a két eseménynek.

Mit hozhat az Egyesült Királyságbeli választás?

Hét héttel ezelőtt a brit miniszterelnök asszony Theresa May bejelentette, hogy az Európai Unióval történő kilépési tárgyalások előtt előrehozott választásokat szeretne tartani. Ezt azzal indokolta, hogy a tárgyalások hatékonyabbá tétele érdekében nagyobb parlamenti támogatottságot akar elérni.

A választás bejelentése után, a kampány kezdetekor szinte biztosra vehető volt, hogy gond nélkül hozni fogja a várt eredményt, ugyanis az akkori közvélemény kutatások 20 százalékra tették May előnyét. Közben viszont úgy tűnik igen jelentősen csökkent May támogatottsága

A Kantar tegnap közzétett közvélemény kutatása szerint May már csak 5 százalék ponttal vezet a Jeremy Corbyn által irányított Munkáspárt előtt, így a Konzervatív Párt 43 százalék, míg a Munkáspárt 38 százalékos népszerűségnek örvend. Ahhoz, hogy a Theresa May pártja többséget tudjon szerezni, minimum 326 széket kell, hogy elnyerjenek a 650 fős parlamentből.

Vannak azonban olyan felmérések is, amik szerint akár nemhogy plusz széket nem tud szerezni a parlamentben, de még csökkenni is fog az előnye. A YouGov felmérése alapján azt állítja, hogy a May akár 20 széket is elveszíthet, amivel a többsége is veszélybe kerülne. Ebben az esetben ahhoz, hogy sikeresesen tudják folytatni a Brexit tárgyalásokat egy másik párttal koalícióra kellene lépnie.

Hogyan hathat ez a Brexit tárgyalásokra?

Tulajdonképpen az egyik legfontosabb kérdés most az, hogy melyik párt fogja végigvezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból való kilépés folyamatán. Ha a miniszterelnök asszony eredeti szándéka szerint emelkedne a parlamenti többsége, akkor erősebb kezet kapna a tárgyalásoknál. Viszont ha jelentős mértékben növekedne a konzervatívok részesedése, akkor az úgynevezett „hard-Brexitnek” is nagyobb lenne az esélye, ami azt jelentené, hogy az ország elveszíthetné a közös európai piachoz való hozzáférését.

A Munkáspárt győzelmével viszont a közös piac és a vámunióhoz való jelenlegi kapcsolat megóvásán lenne a hangsúly. Ez a „soft-Brexit” megoldás az EU-s kapcsolatok megóvása cserében viszont az Egyesült Királyságnak engedékenyebb hozzáállást kellene tanúsítania a bevándorlás politikában.

Hogyan hathat a választás kimenetele a fontra?

A Bloomberg által gyűjtött elemzői konszenzusok alapján, a Konzervatív Párt fölényes győzelme esetén:

 • 1,3100 dollárig erősödhet a font

A Konzervatív párt szorosabb győzelme esetén:

 • 1,3025 dollárig erősödhet a font

Ha nincs többség, koalíciós megoldás esetén:

 • 1,2350 dollárig gyengülhet a font

A Munkáspárt győzelme esetén:

 • 1,2484 dollárig gyengülhet, azonban hosszabb távon erősödni tudna a „soft-Brexit” valamint a költségvetési lazítás hatásai miatt.

A GBP/USD napi grafikonja

Hogyan hathat a választás kimenetele a vállalatokra?

A, Theresa May pártja nagyobb fölénnyel nyeri a választást

Az elemzők szerint alapvetően a választás kimenetelének inkább csak lokális hatása lehet. Amennyiben Theresa May pártja nyerne, annak az olyan kiskereskedelmi láncok, mint a

 • Tesco,
 • Marks & Spancer, vagy a
 • Next is nyertesei lehetnek,

de egyébként az easyJet is profitálhat.  Azonban az exportorientált vállalatok rosszabbul jöhetnek ki a font erősödése miatt.

B, Konzervatív párt szoros győzelme, esetleg koalíció szükségessége esetén

Amennyiben kevés előnnyel nyernének, vagy egyáltalán nem lenne meg a többiségi kormányzás, akkor annak az Egyesült Királyságbeli fogyasztási szektor vállalatai, valamint az építőipari vállalatok lennének a vesztesei a font gyengülése miatt. Így például:

 • Next,
 • Marks & Spencer
 • Kingfisher
 • Hammerson,
 • Intu Properties

A helyi piacra fókuszáló bankok is a vesztes oldalon állnának a politikai bizonytalanság miatt, mint például:

 • Lloyds,
 • Royal Bank of Scotland

C, Amennyiben a Munkáspárt győzedelmeskedik

A Munkáspárt győzelme jelentősebb változásokat hozna a gazdasági életben, ugyanis programjukban a vállalati adók emelése, valamint a posta, vasúti szállítás, és az energia szektorban történő államosítások is szerepelnek. A közműszektorban árplafont hozna létre, hogy a mostani átlagosan 1290 fontos éves energiaszámlát 1000 font alá csökkentsék. Egyébként a konzervatívok is árplafon bevezetését tervezik, tehát a közmű szektor mindenképpen érintve lesz. A Munkáspárt győzelmének az építőipar lenne a legnagyobb nyertese, hiszen legalább 100 ezer önkormányzati és lakásszövetkezeti otthont építtetnének. Ennek a legnagyobb nyertesei a következők lehetnek:

 • Bovis Homes
 • Crest Nicholson
 • Taylor Wimpey
 • Persimmon
 • Barratt Developments

A végleges eredményeket péntek reggelre tudjuk meg, ami fokozottabb piaci aktivitást is hozhat. Azonban mielőtt azt gondolnánk, hogy az eredmények kihirdetése után fellélegezhetünk a politikai izgalmakból, akkor már is elkezdhetünk izgulni a francia parlamenti választásokat illetően.

Mit hozhat a francia parlamenti választás?

A francia elnöki választások Emmanuel Macron győzelmével zárultak. Most viszont parlamenti választások következnek, ahol tulajdonképpen az a kérdés, hogy Macron pártja, az En Marche tud-e akkora többséget szerezni, hogy a jelentős reformterveket át tudják vinni a törvényhozáson. A mostani választás is kétfordulós lesz, az első vasárnap, a második forduló pedig június 18-i dátummal lesz megtartva.

A legutóbbi közvélemény kutatások szerint Macron centralista pártja, Charles De Gaulle 1968-as fölényes győzelme óta nem látott többséget szerezhet. Az Ipsos felmérése szerint 395 és 425 közötti széket nyerhet az En Marche, a republikánusok 95 és 155, a szocialisták pedig 25 és 35 közötti helyet szerezhetnek az 577 fős parlamentben. Az elnöki választásokkor Macron vetélytársa, Marine Le Pen pártja valószínűleg csak 22 helyet nyerhet.

Az elnökválasztás nyertesének programjában erős gazdaságélénkítő intézkedésekkel találkozhatunk, mint például a vállalati nyereségadó 33 százalékról 25 százalékra csökkentése, bér után fizetendő járulékok csökkentése, valamint az elkövetkezendő 5 év során 50 milliárd eurónyi befektetés a munkaerő továbbképzésébe és a megújuló energiába.

Az elnökválasztást követően Macron győzelme megkönnyebbülést jelentett a piacok számára. Bár az elnöki választás első körét követően nagyot ugrott a francia részvényindex (CAC 40), majd a kezdeti optimizmust követően visszacsorgott az árfolyam. Ez azzal indokolható, hogy ahhoz, hogy Macron véghez tudja vinni nagyszabású reformterveit, szüksége van a parlament nagyarányú támogatására, amit viszont a vasárnapi választásokat követően kaphat meg. Amennyiben valóban nagy fölénnyel nyer az En Marche, alapvetően pozitív piaci reakció valószínűsíthető.

A CAC 40 napi grafikonja

A bankszektor egyértelműen a választások nyertese volt, így a bankpapírokra különösen érdemes figyelni. Továbbá, az elnök programjából adódóan (az erős szakszervezetekkel megvívott harc után) az alábbi vállalatok profitálhatnak a leginkább:

 • Sodexo
 • Carrefour
 • Arcelor Mittal
 • Societe Generale
 • Orange
 • Bouygues
 • Michelin

A francia elnöki választások második köre előtt írt anyagunkban részletesen taglaltuk Macron programját, illetve a vállalkozásokra történő hatását, amit itt olvashat.

Elemzés lezárása: 2017.06.08 11:53
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.