Erős támaszokról fordulna a Ford, ebben az indikátorok is segítséget nyújthatnak, így a mozgóátlagokat venné célba ismét az árfolyam. A héten friss eladási adatok érkeztek a cég kapcsán, továbbá áremelést is végrehajtanak a nemsokára debütáló új modellük esetében. Továbbra sem látható magas értékeltségi mutató, így a jelenlegi szinteken nem tűnik túlárazottnak a papír.

Több érdekes adatot tett közzé a héten a Ford, így láthattuk, hogy annak ellenére, hogy szeptemberben a vártnál kissé lassabb ütemben emlkedett az értékesített autók száma tavalyhoz képest, az mindenképpen pozitívum, hogy az elektromos autók szegmensében egyre nagyobb szeletet hasíthat ki magának a Ford a piacból. Így egyre nagyobb hangsúlyt fektetne a jövőben is az új elektromos autókra a vállalat, tervek szerint egy újfajta elektromos egyterű autó gyártása jövő ősszel indulhat el Európában.

A harmadik negyedév során összességében 464 ezer járművet értékesített a csoport az Egyesült Államokban, ez közel 16 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Szeptemberben kisebb visszaesést figyelhetünk meg az értékesítési számok kapcsán, de az elektromos szegmensben 197 százalékos gyarapodás látható. A Mustang Mach-e, valamint F-150 Lightning pickup eladási számai bizakodásra adnak okot, mivel az őszi hónap során már több mint 4 ezer darabot értékesített a cég ezekből a modellekből összesen. Az október 26-án érkező jelentést is érdemes lesz figyelni, hiszen pontosabb képet kaphatunk az eredményekről.

Azért az továbbra is jól látható, hogy az autóipar komoly nehézségekkel küzd jelenleg is, hiszen az inflációs nyomás egyre nagyobb terhet rak a vállalatok vállára, így kénytelenek áremelésekkel áthárítani ezeket a terheket a cégek. Emellett az ellátási gondok miatt a készletek szintje is rendre növekedést mutat, mivel egy-egy elem hiánya miatt nem tudják befejezni az autók gyártását a cégek. A Ford esetében 40-45 ezer ilyen jármű várakozik éppen egy-egy alkatrész miatt. Szerdán bejelentette a társaság, hogy a jövő évben startoló F-150 Lightning Pro árcéduláján ismét módosítottak, a vevők szomorúságára nem lefelé, hanem felfelé változott a termék ára. Így a 52 ezer dollár körüli ár már 10 ezer dolláros emelést jelent az áprilisi kezdő árazáshoz képest. Ezzel is javítana az eredményein a társaság, hiszen az emelkedő költségek érzékenyen érintik a vállalatok profitabilitását.

Van hova javulnia a részvénynek az idei gyenge teljesítményét követően, a napokban egy erős visszapattanásnak lehettünk tanúi a 11 dolláros támaszról, amely már 2021 január óta tartja magát. Utoljára a júliusi lokális minimumoknál tesztelte az árfolyam a támaszt, az akkori visszapattanást egy több, mint 45 százalékos rali követte, mielőtt az megakadt volna a 16,5 dolláros ellenállásnál. Egyébként ez a visszapattanás vetett véget a február óta tartó csökkenő trendnek is. A mostani emelkedés erősnek tűnik, a héten eddig jelentős pluszban áll a részvény, az árfolyam pedig ismét a 16,5 dolláros szintet tesztelhetné akár.

Az indikátorok is bizakodó képet festenek a részvény technikai képéről. Az elmúlt egy hét emelkedését megelőzően az RSI egy ideig a 30-as szint alatt oldalazott, jelezve, hogy túladott volt részvény. Most, a 40 körüli szinten sem tűnik rossz döntésnek a vétel, főleg egy ilyen meggyőző emelkedés után, mint ami a héten volt. A MACD-nél is érik a vételi jelzés, tegnap majdnem keresztezte a MACD vonal a szignál vonalat, ez a mai nap várhatóan be is fog következni.

A Ford napi grafikonja (2022. 10. 07. nyitás előtt)

A heti grafikonon szépen kirajzolódik, hogy 200 napos mozgóátlagnál pattant vissza az árfolyam már másodjára, az 50 naposnál pedig ellenállásba ütközött. Érdemes tehát a jövőben is figyelembe venni ezeket a lélektani határokat. Emellett egy emelkedő trendvonal képe is megfigyelhető, amelynek kiindulása a 2020-as márciusi mélypontokra tehető. Az RSI ezen grafikonon sem mutat magas értéket, igazán alacsonyabb szinten csak a pandémia kitörésekor volt, nem tűnik túlvásároltnak részvény.

A Ford heti grafikonja (2022. 10. 07. nyitás előtt)

A 2020-as koronaválság alaposan keresztülhúzta a vállalat terveit, hiszen nagyobb visszaesést láthattunk az eredmények kapcsán, valamint a gazdasági környezet megváltozása azóta is kihívások elé állítja az egész iparágat. Azonban javulás útjára lépett azóta a Ford, így az EBITDA-marzs is 10 százalék felett jár már, emellett az értékeltséget tekintve sem beszélhetünk egy túlárazott részvényről. Jelenleg 6 alatti előretekintő P/E rátát figyelhetünk meg, ennek köszönhetően az alacsony értékeltségű részvények közé sorolhatjuk a Fordot az S&P 500 indexen belül.

Az elemzők között vegyes ajánlásokat láthatunk, azonban többségük továbbra is vételre, esetleg tartásra ajánlja a részvényt. Az elemzői konszenzus által meghatározott célár 16 dollár körül mozog, ez 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Sok befektető számára fontos ebben a piaci környezetben a vállalat által kiosztott osztalék mértéke, ugyan a koronavírus okozta visszaesés következtében közel 2 évig szüneteltette az osztalékkifizetést a Ford, azonban az elmúlt évben negyedévenkénti kifizetésre állt vissza. A 15 centes negyedévenként kiosztásra kerülő osztalék 4,8 százalékos évesített hozamot jelent a befektetők számára.

Elemzés lezárása: 2022.10.07 13:31
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.