Hosszú évek óta nem tud magára találni az arany, 2011-es csúcsa óta a részvénypiacok valósággal szárnyaltak, miközben a nemesfém egyre veszített népszerűségéből, és persze árfolyamából is. Az idei évben azonban könnyen fordulat jöhet, a részvénypiaci bizonytalanságok növekedésével, a protekcionista irányzatok erősödésével, és a monetáris szigorítás csúszásával kedvező helyzetbe kerülhet az arany. A fentiek miatt kereskedési ötletet fogalmazunk meg a nemesfémre.

Az arany lehet az idei év egyik nagy nyertese, a háttérben lévő folyamatok alapján jó esély van most rá, hogy hosszú idő után így ismét reflektorfénybe kerülhet a nemesfém. Akár a technikai képből, akár a pozícionáltságból, akár a globális hangulatból indulunk ki, a folyamatok egy irányba mutatnak. Persze ilyenkor bőven benne van a pakliban az is, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az végül az is marad.

Ami viszont tény (bárhogyan is alakuljon a következő hónapok, illetve 2019 ármozgása) az arany változatlanul fedezeti eszköz, nem pedig elsődleges befektetés a mi felfogásunk alapján. Változatlanul sokszor inkább portfólióban érdemes gondolkozni, és például az aranybefektetések arányát változtatni szükség esetén (ami egy egészséges portfóliónak alapvetően részét kell, hogy képezzék).

Ettől függetlenül persze konkrét eszközzel rövid távra vonatkozó mozgásokat is megjátszhatnak a befektetők, de ehhez változatlanul szükséges a termékek alapos ismerete és a kockázatkezelés szigorú szabályainak betartása.

Van honnan feltámadni

Talán a befektetők számára nem nagy újdonság, hogy az arany elmúlt évei nem a nagy szárnyalásról szóltak. Az elmúlt évtizedeken végignézve több, évekig uralkodó ciklus is látható, de talán a 2000-es évek elejétől kezdődő, nagyjából 2011-2012-ig tartó szárnyalás az, ami a legtöbb emberben a leginkább élénken él még. Ebben az időszakban nagyon sokszor a csapból is az aranybefektetések folytak, főleg a 2008-2009-es válság után, mikor más eszközosztályok (pl. részvények) nagyon sokat estek. Nem csoda utólag, hogy innen már nem nagyon volt hova tovább az aranynak.

2013 elején aztán új korszak vette végérvényesen kezdetét az arany kapcsán, és az 1600-1800 dollár közötti sávból csúnyán letört az arany. Ezt egyébként anno a KBC Equitas elemzőcsapataként remekül éreztük meg, és többször is short típusú kereskedési ötletet küldtünk a nemesfémre, melyek közül több is 10 százalék feletti pluszokkal záródott. A mélyrepülés végül 1100 dollár alá lökte az árfolyamot, melyet 2016 elején ért el.

A 2013 közepe óta eltelt 5,5 évben az arany alapvetően az 1100 és 1400 dollár közötti sávban oldalazott, és az előző évi záróártól függően hol kisebb pluszban, hol kisebb mínuszban zárta az évet. Az alábbi ábrán is látható, hogy 2017-et leszámítva nem igazán volt jó éve az aranynak, de ekkor a részvénypiacok is igen erősek voltak, nem kavart nagy port (legalábbis annyira) az arany.

Nem lehet azonban nem észrevenni, hogy az arany az elmúlt negyedévekben már inkább felfelé araszol a sávon belül, teszi mindent meglehetősen konzisztensen, magasabb mélypontokkal. Ez alapján kezd szépen megnövekedni az esélye annak, hogy hamarosan áttörheti a makacs ellenállást 1400 dollár közelében, és új távlatokat is megcélozhat az elmúlt évek stagnálása után. Persze adott a kérdés, hogy miért pont most?

Változó globális hangulat

Az arany kapcsán sosem szabad elfelejteni, hogy alapvetően menedékeszköz a befektetők egy nagy részének. Emiatt, látva az elmúlt 8-9 év részvénypiaci folyamatait, de főleg a 2013-as új S&P 500 csúcs utáni időszakot (az aranypiac nagy mélyrepülésének kezdete is ide esett) azért nem meglepő, hogy idővel a félelmek nem voltak annyira jelentősek, és így az arany sem tudott nagyon erős lenni.

A mostani piaci környezetben azonban mintha lenne némi változás. Már 2018 eleje óta tarthat az új piaci korszak, ami nem a nagy növekedéssel, sokkal inkább a fokozódó bizonytalansággal, gyengébb globális gazdasággal, kereskedelmi háborúzással, erősebb volatilitással magyarázható. Egy ilyen környezetben – ha az tartósabban fennmarad – akkor az arany szerepe felértékelődhet, noha hangsúlyozzuk, az összeomlás-forgatókönyveket azért kategorikusan elvetjük.

Azt is látni kell, hogy az eszközosztályok között allokáló és súlyozó befektetők természetesen a hozamvárakozásaikat is belekalkulálják döntéseikbe. A menedékszerep mellett tehát a hozamra játszó spekulálók is gondolhatnak az aranyra úgy, hogy az elmúlt években alulteljesítő eszköz várhatóan magasabb hozamot ér majd el a jövőben (mean reversion), míg az utóbbi közel 10 évben szárnyaló részvénybefektetések hozama inkább alacsonyabb lehet. Mivel az aranybefektetések azért a portfóliókban nem olyan jelentősek, ezért nem kellene nagy változásnak történnie a várakozásokban ahhoz, hogy az arany grafikonján ez hatványozottan látszódjon.

Monetáris fordulat?

Ez mondhatni erős fejezetcím, ugyanakkor könnyen lehet, hogy valós jelenség lesz. Az elmúlt években ugyanis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed alapvetően a szigorítás útjára lépett, és az EKB is inkább abba az irányba kanyarodott. Az utóbbi hónapok alapján viszont könnyen lehet, hogy ebben a szigorítási pályában korrekcióra kényszerülnek majd a globális vezető jegybankok, ami a kamatkörnyezetre is hatással van.

Érdemes megnézni, hogy a német vagy amerikai kötvényhozamok nem is igazán tudnak már emelkedni, sőt, az elmúlt hónapok inkább a hosszú hozamok csökkenéséről szóltak. A recesszió elkerülése így jó eséllyel a korábbi szigorítási pálya kiigazitásával valósítható csak meg, de legalábbis nagy esély van rá, hogy a jegybankok bebiztosítanák magukat a problémával szemben, és jóval engedékenyebbek lesznek majd a jövőben.

Ez viszont a rövid hozamoknál aligha hoz majd így olyan pályát, mint amire sokan számíthattak, ez pedig pont az arany szempontjából lehet fontos. Az arany tartása ugyanis némi költséggel jár, és sokszor a rövid hozamokat is viszonyítják annak eldöntésére, hogy mennyire bizonyul jó lehetőségnek az arany. Egy látványosan emelkedő hozamkörnyezetben annyira nem, viszont ha ebben elbizonytalanodnak a befektetők is, akkor már mindjárt más a helyzet.

Ráadásul az infláció is egy igen komoly szempont lehet az arany kapcsán, és itt mintha szintén megint „kedvezőbb” jelenség lenne látható. Trump színrelépésével ugyanis sok esetben új irányt vettek a kereskedelem politikai viták, és a protekcionista irányzatok térhódításával az igazán hosszú távú inflációs kilátások azért jó eséllyel felfelé mozdultak el. Ha ezt a lazábbá váló monetáris politikai kommunikációval ötvözzük, akkor valószínűleg az arany malmára hajthatják a vizet.

Számít a Bitcoin is?

A kérdés költői, mert nyilvánvalóan nem szentelnénk pár mondatot a kriptodevizáknak, ha szerintünk nem lenne semmilyen szerepe sem az arany árfolyamának alakulására. Mi ugyanis úgy véljük, hogy a 2017 második felében látványosan megjelenő, és 2018 elején nagy csinnadrattával kidurranó kriptománia igen is számít az arany szempontjából.

Sok-sok elemzés készült ugyanis az elmúlt időszakban arról, hogy a kriptodevizák alapvetően nem csak befektetési (spekulációs), hanem menedékeszköz szerepet is betölthetnek, és alighanem sokan gondolhatták úgy, erre valóban képes is lesz majd, például a Bitcoin. Persze a 21. századi technológiát nem említenénk egy lapon az évezredes múlttal rendelkező arannyal, de azért a keresleti oldal alapján lehetnek hasonlóságok.

Összességében úgy véljük, hogy a Bitcoin és kriptománia 2018 elején történő lecsengése idővel arra ébresztheti majd rá a befektetőket, hogy egyelőre az arany menedékszerepe még mindig erős, a stabilitása pedig lényegesen magasabb más erre a célra vélt, vagy valós eszközöknél. A Bitcoin és a kriptodevizák mélyrepülésének tehát közvetve azért nyertese lehet az arany. Mivel sokszor 4 éves ciklusokról beszélnek a Bitcoin kapcsán, ezért jó eséllyel van még ideje az aranynak addig erőre kapni, amíg esetleg újra elkezdődik egy hasonló mánia (ha egyáltalán lesz ilyen).

Mit mutat a szentiment?

A fentiek után nem árt közelebbről ránézni a keresleti viszonyokra, ezt pedig például a CFTC adatai is segítenek jobban megérteni. Az látszik az adatokból, hogy a nettó pozicionáltság meglehetősen alacsony (még az elmúlt pár hét után is). Hosszabb távon (10 év) szintén látható, hogy amikor ennyire alacsony volt a nettó pozicionáltság a piacon, az mindig egy gyengébb periódus után fordult elő, és egy jó kis emelkedő szakaszt előzött meg. Ezek ebből a szempontból tehát kedvező jelek az arany árfolyamát illetően.

Közben az ETF-ekben tartott arany nagysága meglehetősen magas szinteken van, és nem sokkal marad azért el a 2012-es szintektől. Az alábbi ábrán jól látható, hogy az arany árfolyama, és az ETF-ekben tartott arany mennyisége hosszútávon igencsak együtt mozog, ez utóbbi emelkedése tehát megint csak olyan tényező, ami inkább a további emelkedés irányába mutat.

Mik a realitások az árfolyamot illetően?

Bármekkora szárnyalás is vegye esetlegesen kezdetét az aranynál, az elsődleges megálló mindenképpen a 1350-1370 dollár körüli szint lehet, ahol a többéves ellenállás húzódik. Mi úgy véljük, hogy amennyiben sikerül erőt mutatnia az aranynak, akkor viszont aligha tudja majd ez a szint megállítani a nemesfémet, és bőven van tér arra, hogy távolabbra tekintsünk. Erre alapvetően két okunk is van.

Az arany heti grafikonja (2019.01.24 14:00)

1. Aranykereszt a napi grafikonon.

Ez már önmagában is beszédes pont az arany kapcsán, arról van szó, hogy az 50 napos mozgóátlag keresztezi alulról a 200 napos mozgóátlagot, miközben az árfolyam ennél magasabb szinten áll. A múltban ez legutoljára 2016 elején fordul elő, nem sokkal az többéves mélypont után. Az is beszédes, hogy miközben a jelzés már kisebb emelkedés után jött (mint most), még ettől függetlenül is több mint 10 százalékos pluszt láthattak a befektetők.

2 Hamarosan MACD vételi jelzés a havi grafikonon

Ez sem mostanában fordult elő utoljára, 2015 végén-2016 elején láttunk hasonló jelzést. Akkor az árfolyam 30 százalékot emelkedett a jelzés után, és ez most is igen kedvező lenne. Még akkor is 1500 dollár fölé tudna erősödni az arany, ha a tavaly mélyponthoz húzunk be 30 százalékos emelkedéseket, tehát a fenti jelzések azért nem a kis mozgással járó mozgások során szoktak előfordulni az arany kapcsán.

Az arany havi grafikonja (2019.01.24 14:00)

Lássuk a stratégiát!

A fentiek összegzéseként vételi ötletet fogalmazunk meg az aranyra. A fenti portfólióban való gondolkozás mellett konkrét stratégiát is megfogalmazunk.

  • vételi ötlet a jelenlegi szinteken, 1280 dollár körül,
  • célszint: 1550 dollár, ami a következő markáns ellenállás lehet az 1360 dolláros szint után,
  • stop-loss: 1150 dollár, ami a tavalyi mélypontot jelenti,
  • hozam-kockázat arány: 2 közelében, ami a kockázatkezelés szempontjából elvárható.

A fentiekből látható, hogy alapvetően hosszú távon gondolkozunk, és nem pár százalékos rövid távú lehetőségként tekintünk az aranyra. Emiatt tágabb stop-loss szintet is határozunk meg, viszont hangsúlyozzuk, a pozícióméretezést ennek függvényében célszerű meghatározni. Alapesetben igaz, hogy a tágabb stoppot engedő pozíciókat alapvetően célszerűbb alacsonyabbra méretezni, például betartva a kockáztatott összegre vonatkozó 1, vagy 2 százalékos szabályt. Persze ezzel nem mindenki komfortos, így a portfólión belüli súlyokat is lehet alakítani, nem biztos, hogy az arany rosszul teljesítő eszközosztály marad a jövőben majd.

Az arany havi grafikonja (2019.01.24 14:00)

Milyen eszközök jöhetnek számításba?

  • Frankfurti certifikátok, több mint 5 000 darab, tőkeáttételtől függően.
  • Certifikátok a Budapesti Értéktőzsdén: EBGOLDTL001, EBGOLDTL003, EBGOLDTL004
  • Európai ETF-ek: 4GLD (EUR, 1-szeres long), ISHARES PHY MET GOLD (USD, 1-szeres long), ZKB Gold (CHF, 1-szeres long)
Elemzés lezárása: 2019-01-25 09:55
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.