Izgalmasan néz ki a legnagyobb amerikai biotechnológiai cégek közé tartozó Abbott Laboratories és a Thermo Fisher technikai képe is, miután az árfolyamok a héten áttörték az 50 napos mozgóátlagot, és célba vették a történelmi csúcsokat. A kilátások a valószínűsíthető szenátusbeli demokrata többség esetén sem feltétlenül romolnak, sőt akár többletberuházások is irányulhatnak az ágazatba, az egészségügy fejlesztése pedig a koronajárvány megfékezése után is prioritás maradhat.

Továbbra is izgalmasak lehetnek a biotech cégek

Fontos szenátorválasztásokat tartottak tegnap Georgia államban, a nem végleges eredmények alapján pedig úgy tűnik, hogy a demokraták megszerezhetik a szenátusbeli többséget is, ezzel pedig Joe Biden várhatóan komolyabb kompromisszumok nélkül kormányozhat a demokrata többségű Kongresszussal. Ez azt jelenti, hogy még nagyobb gazdasági mentőcsomag kerülhet majd elfogadásra, és az állami költekezések is nagyobb méreteket ölthetnek. A zöld szektorok és az infrastruktúra nagy eséllyel nyertesei lehetnek ennek.

Az egészségügy is érdekes azonban, amelyen belül nagyobb állami szerepvállalás jöhet, megjelenhet egy új állami biztosító, és tervezik a drágább gyógyszerek árainak maximálását is. Ezzel kapcsolatban pedig lehetnek negatívan érintett vállalatok is. A biotechnológia viszont akár jól is járhat, ebbe a szektorba is irányulhatnak nagy állami beruházások, a gyógyszerárak tervezett maximálása pedig csak közvetve érinti ezt a szegmenst. A külföldi elemzők jó része is úgy véli, hogy az egészségügyet prioritásként kezelő Biden alatt inkább jól járhat ez a terület. A várhatóan liberálisabbá váló bevándorlási politikának is a kedvezményezettjei lehetnek a biotech cégek, ugyanis ebben a körben nagyon magas a bevándorló munkavállalók aránya, jelentős a külföldről való „agyelszívás” mértéke.

A koronajárvány is okozott növekedést a szektorban, az egészségiparban emelkedhettek az egyik legnagyobb mértékben a bevételek tavaly. A járvány esetleges megfékezése után is azonban fókuszban maradhat a szektor, a koronavírusból a megfelelő tanulságokat levonva pedig az egészségügy fejlesztése szerte a világon prioritássá válhat.

Thermo Fisher

A Thermo Fisher 189 milliárd dolláros piaci kapitalizációval az egyik legnagyobb biotechnológiai vállalat. Laboratóriumi és kórházi eszközöket, gépeket, kémiai anyagokat és szoftvereket tartalmaz a cég termékportfóliója. A koronajárvány miatt megnövekvő egészségügyi kiadások a céges számokra is pozitívan hatottak, tavaly a becslések szerint 21 százalékkal emelkedhetett a bevétel, a profit pedig duplázódhatott.

A részvény is jól teljesített tavaly, egy év alatt közel 50 százalékkal emelkedett az árfolyam. Igaz, novembertől kezdve azonban már alulteljesítővé vált. A héten azonban újból megindult az árfolyam, hétfőn megszakadt a rövidtávú csökkenő trend, tegnap pedig az 50 napos mozgóátlag is határozott áttörésre került. A technikai képet erősítette, hogy eközben az MACD indikátor is vételi jelzést adott.

A kitörés után új távlatok nyílhatnak meg az árfolyam előtt, a novemberi csúcsig már nem áll nagyobb ellenállás az útban, annak elérése pedig több mint 10 százalékos felértékelődést jelentene. Lefelé az 50 napos mozgóátlag képezi az első támaszt, alatta pedig még a tavasz óta húzódó emelkedő trendvonal is védelmet nyújthat. Tartósan elromló hangulat esetén elképzelhető viszont a 440 dolláros támasz tesztelése is. A részvényt követő elemzők többsége optimista, a célárak átlaga 518 dollár.

A Thermo Fisher napi grafikonja (2021.01.06. nyitás előtt)

Abbott Laboratories

A Thermo Fisher szektortársa az Abbott Laboratories is, amelyről tavaly több alkalommal is írtunk. A vállalat a koronavírus-gyorstesztjei miatt is az érdeklődés középpontjába került, persze ez a bevételeinek csak egy kisebb hányadát teszi ki. A fertőzési esetszámok az Egyesült Államokban és globálisan továbbra is nagyon magasak, és a járvány esetleges csitulása után is magas lehet még a tesztelési igény, így a kereslet hosszabb távon is fennmaradhat.

A Thermo Fisher napi grafikonjához hasonlóan az Abbott napi grafikonján is nagy kitörés látható az 50 napos mozgóátlag alól, tegnap 1,2 százalékot emelkedett az árfolyam. A heti grafikon viszont még érdekesebb. Az árfolyam közel 4 éven keresztül egy emelkedő trendcsatornában mozgott, amelyből szeptemberben kitört felfelé.

Azóta a korábbi trendcsatorna felső szárát többször is visszatesztelte, és egy újabb csatorna kiépítésébe kezdhetett az árfolyam. További emelkedés esetén a korábbi sáv szélességéből kiindulva a 120 dollár fölötti szinteket is bőven megcélozhatná az árfolyam, rövid távon pedig a történelmi csúcs szintje lehet még egy ellenállás. Lefelé a korábbi csatorna visszatesztje valósulhatna meg, az alatt pedig a 100 dolláros, lélektanilag is fontos szint jelenthet támaszt. Az elemzői ajánlások többsége vételi, a konszenzus pedig 118 dollár a részvényre.

Az Abbott Laboratories heti grafikonja (2021.01.06. nyitás előtt)

Elemzés lezárása: 2021.01.06 15:05
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.30 08:40
Amerikai gazdaság, Kína, infláció, kötvényhozamok

Indulásra kész a Wizz Air?

Varga Dániel | 2023.11.29 14:01
Izgalmasan fest a technikai kép

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.29 08:38
Dollár, nemesfémek, kriptodevizák, gyorsjelentések

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.