Már csak négy hónapot kell várni a Magyar Telekom soron következő osztalékára, így óhatatlanul megnőtt az osztalékrali esélye. Számításaink szerint ennek van is alapja, ugyanakkor sok múlhat az időzítésen is. Ráadásul a Digi közelgő indulását komoly kockázatnak véljük, a részvény pedig már most is szép menetelésen van túl, nincs tehát könnyű dolga az osztalékraliban bízó befektetőknek. A közel 20 százalékos pluszban lévő kereskedési ötletünkön viszont egyelőre nem változtatunk. 

pro
 • Az osztalék leesése előtt hagyományosan erős a részvény
 • Az 5 százalékos várható osztalékhozam jónak mondható
 • Továbbra sem drága a papír
contra
 • Közeleg a Digi érkezése
 • Messze még az MSCI bekerülés
 • 20 százalékos rali után van az árfolyam

Újabb év kezdődött el a tőzsdéken, ami sokszor jelent vételi lehetőséget az osztalékpapíroknál. A Magyar Telekom a tavalyi 15 forintos kifizetéssel visszatért ezen részvények közé, ráadásul tavaly február végétől igen látványos menetelést is mutatott az árfolyam, egészen az osztalékszelvény leeséséig. Adódik tehát a kérdés, idén is számíthatunk hasonló osztalékralira?

Tényleg van osztalékrali?

Összességében elmondható, hogy a Magyar Telekomnál nagyon is létezik osztalékrali, a részvény az osztalék kifizetését megelőző időszakban az esetek többségében igen jól szerepel. Mi a 2004 és 2013 közötti időszakot, illetve a 2016-os osztalékfizetés előtti időszakot vizsgáltuk meg, és azt találtuk, hogy a 11 esetből 8-szor is emelkedni tudott a részvény az osztalékszelvény leesése előtti három hónapban. Igaz viszont az is, hogy az utóbbi három osztalékfizetésnél kétszer is elmaradt az osztalékrali.

Nem csak a 73 százalékos beválási esély, hanem az ezen időszak alatt elérhető átlagos hozam is figyelemre méltó, ami 6,6 százalékos. Az is látható a lenti ábrából, hogy még a három rosszabb évben is csak pár százalékos volt a mínusz, rosszul tehát nem járt az a befektető, aki ilyenkor szállt be a részvénybe.

Az elmúlt több, mint 10 éves időtáv alapján úgy tűnik, hogy a részvénynél ez az egyik legjobb szezonális időszak. Ezt az alábbi gondolatmenettel lehet látni:

 • A 2004-es osztalék leesése előtt három hónappal 812 forint volt az árfolyam.
 • A 2016-os osztalék leesése előtt közvetlenül 467 forint volt a Telekom.
 • Ez elvileg 345 forintos mínuszt jelentene Buy and Hold stratégia esetén, de valami árnyalja a képet.
 • Mégpedig az osztalék, a vállalat az időszak alatt összesen 670 forintos osztalékot fizetett ki.
 • Ez így elméletileg 1137 forintot jelentene, vagyis 40 százalékos hozamot a teljes időszak alatt.
 • Az éves hozam ez alapján 2,85 százalékos a részvénynél.
 • Ez pedig még a felét sem éri el a fentebb említett 6,6 százaléknak, ami az osztalék előtti három hónapos periódusok átlagos teljesítménye.
 • Vagyis a teljes éves hozam kétszeresét is el lehetett érni, ráadásul csak alig 3 hónap alatt.

Hogyan kell időzíteni?

Nem ennyire egyszerű viszont az időzítés kérdése, nevezetesen hogy mikor számíthatunk az esetleges osztalékrali elindulására. Bár a három hónapos periódus a 11 elemű minta alapján azért egyértelműen mutatja a felülteljesítést, ha csak az osztalék leesése előtti 1 hónapot nézzük, akkor már árnyaltabb a kép.

Összességében persze itt is pozitív teljesítményt látunk, a 2004 és 2016 közötti 11 esetből 7-szer tudott emelkedést mutatni a Magyar Telekom az osztalék előtti közvetlen egy hónapban. Az átlagos teljesítmény is pozitív, 1,9 százalékos a vizsgált időszakban.

Az előző két hónaphoz képest viszont látható az alulteljesítés, 15 százaléknál nagyobb pluszt egyetlen esetben sem lehet látni. Közben a mínuszok azért háromszor is meghaladták az 5 százalékot.

Hab a tortán, hogy 2012 óta csak mínuszok születtek ebben a periódusban, és 2010 óta konstans az alulteljesítés. Ha csak 2010 óta néznénk az osztalék előtti egy hónapot, akkor átlagosan 2 százalékos lenne a veszteség. A három hónapos teljesítmények közben 8 százalék felett hoztak átlagosan.

Aki tehát az utolsó hónapra várja az osztalékralit, az a tapasztalatok alapján vélhetően el fog késni. Bár a Magyar Telekom az osztalék leesése előtti három hónapban átlagosan elég jól teljesít, ezt nem az utolsó hónap okozza. Ilyenkor az utóbbi 6 évben már csak oldalazást, sőt, enyhe lecsorgást lehetett látni, ami akár a korábban látott osztalékralik utáni természetes korrekcióként is felfoghatóak.

Közbeszól a Digi érkezése?

Természetesen semmi sem garantálja, hogy most is láthatunk majd osztalékralit, a múltbeli adatok ugyan adnak indikációt, de összességében ez csak statisztika. Fontos kiemelni azt is, hogy a részvény az elmúlt 4 hónapban már majdnem 20 százalékot emelkedett, ami elég jónak számít, az elmúlt 12 évben osztalékkal együtt is éves szinten csak 3 százalékos hozamot hozó Telekomnál. Ez alapján nem biztos, hogy túl nagy tér van most felfelé, legalábbis rövid távon.

Tavasszal, vélhetően márciusban ráadásul elindul a Digi mobilszolgáltatása, amit komoly kockázatnak tartunk. Erről részletesen már kétszer is írtunk, kiemelve, hogy árversenyt hozhat a román cég, és sok előfizetőt vihet el a többi szolgáltatótól. Ahogy közeleg az indulás, és a konkrét tervek is ismertté válnak, úgy a hírfolyamot is dominálhatják ezek az információk, ami főleg egy ilyen menetelés után azért profitrealizáláshoz, korrekcióhoz vezethet. Ez szintén az osztalékrali esélyét csökkenti.

MSCI álmok?

Többször is felmerült az utóbbi években az MSCI Indexbe való visszakerülés, ami természetszerűleg jelent meg a pénzügyi sajtóban is egy-egy nagyobb menetelés után. Most is láthattunk a tavalyi év második felében egy szép ralit, így akár lehetnek is olyan befektetők, akik arra spekulálnak, hogy hamarosan visszakerül a részvény az MSCI Hungary Indexbe.

Számukra viszont rossz hírünk van, a Magyar Telekom még messze van attól, hogy visszakerüljön a 2013-ban elhagyott indexbe. A főbb számítás a következő:

 • A novemberi adatok alapján 2,33 milliárd dolláros piaci kapitalizációra van szükség a küszöbérték eléréséhez.
 • Azóta a fejlődő piaci index közel 4 százalékot drágult, így a küszöbérték is magasabb lehetett, mi így 2,37 milliárd dollárral számolunk.
 • A Telekom piaci kapitalizációja viszont csak 1,8 milliárd dollár közelében jár.
 • Ahhoz, hogy elérje a küszöböt, 670 forintos árfolyamra lenne szükség, ez viszont egyelőre nem tartjuk reálisnak.

Leginkább a dollár erősödése az, ami nehézzé tette a visszakerülést, most ugyanis közel 300-nál áll a forinttal szemben, míg a kikerüléskor csak 220 közelében jártunk. Hasonló dollárárfolyam esetén egyébként már teljesülne is a kritérium, ettől viszont most eléggé messze vagyunk. A részvénynek tehát úgy kellene felülteljesítenie a nemzetközi piacokat, hogy közben a dollár sem erősödik, sőt, inkább gyengül a forinthoz képest. Ezt egyelőre nem tartjuk reálisnak.

Korábban megfogalmazott, és többször is kiküldött kereskedési ötletünket viszont egyelőre nem változtatjuk meg. Az 520 forintos szinteket reálisnak tartjuk, ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez már alig pár forintra van a jelenlegi árfolyamtól. Emiatt újabb beszállást a mostani szinteken nem javaslunk, viszont a 20 százalékos pluszban lévő pozíciókat érdemes lehet tartani, már csak az osztalékrali esélye miatt is.

Elemzés lezárása: 2017-01-10 09:45
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.