Az idei év eddig nem a gyógyszerszektorról szól, több részvényt is talán méltatlanul ütöttek túl a befektetők, így akár lehet még tér a fordulat előtt. Az AbbVie is fontos támaszszintekhez került, ahonnan a múltban már sikerült javulást produkálnia, így ezt a mutatványt ismételné meg újból a részvény. Az indikátorok is régen látott alacsony szintekre kerültek, így akár megpróbálkozhatna az emelkedéssel az árfolyam.

Nem a legjobb időszakán van túl a gyógyszeripar, hiszen a tőzsdei raliból idén egyelőre kimaradni látszó szektor egyes komponensei komolyabb eséseket produkáltak az utóbbi időben. Már-már túladottá válhattak ezek a részvények, ezzel újból izgalmas szintekre kerültek, többek között az AbbVie árfolyama is egy nagyobb esést próbálna kiheverni, és újból indulásnak indulni.

Ha az egyik legnagyobb egészségügyi papírokat tömörítő Health Care Select Sector SPDR Fund ETF teljesítményét vetjük vizsgálat alá, akkor is láthatjuk, hogy idén igencsak lemaradónak számít a piacon a szektor, de tavaly sem tudott pozitív teljesítményt produkálni. Az idei év kiemelkedő teljesítményeit inkább a magasabb értékeltségű, technológiai vállalatok nyújtják, így egyelőre az egészségügyi részvények kissé háttérbe szorultak.

A szektoron belül azért vegyes teljesítmény mutatkozik már a részvények között, hiszen tavaly azért több gyógyszergyártó vállalat is komolyabb emelkedést tudott produkálni, hiszen a gyengülő gazdasági állapot mellett is elengedhetetlennek számítanak egyes gyógyszerkészítmények. Ugyan több vállalat is a covid-vakcináknak, vagy egyéb a vírushoz kapcsolódó termékeinek köszönhette az elmúlt időben látott emelkedését, így akár a Pfizer, a Moderna, vagy a CVS is komolyabb ralit tudott produkálni.

Az AbbVie is a tavalyi év egyik nagy nyertese volt, hiszen az év elején néhány hónap leforgása alatt 30 százalék körüli hozamot termelt a részvényeseknek a papír, míg egy kisebb visszacsúszást követően év végére is 20 százalék körüli pluszt tudott felmutatni. A részvény grafikonján azonban az éles emelkedést követően inkább oldalazó trend alakult ki, így ennek a sávnak az aljáról próbálna meg most fordulni a részvény.

A 134 dolláros szint többször támaszként szolgált már a múltban, így jelenleg is ennek a szintnek a környékéről próbálna meg lendületet venni a részvény, és indulna meg a lokális csúcsok irányába. Első komolyabb ellenállást talán a 154 dolláros szint képezhetne, míg feljebb a 166-168 dolláros zóna többször is megakasztotta az árfolyam menetelését. Ha nem sikerülne javulnia a piaci hangulatnak, így az árfolyam is lefordulna és letörné a 134 dolláros szintet, az sokat rontana az összképen, kicsit lejjebb még a 128 dolláros szint nyújthatna menedéket a papír számára.

Ami némi támaszt jelenthet a befektetők számára, hogy az indikátorok is rég nem látott szintekre csúsztak vissza, ezzel együtt az MACD is egyre közelebb kerülhet a vételi jelzés beadására. Továbbá az RSI már a 20-as szinteket közelítette a napokban, amely már erősen túladott szinteket jelez a befektetők felé, így az indikátorok alapján lehet tér a fordulat előtt.

Az AbbVie napi grafikonja (2023. 06. 06. nyitás előtt)

A heti grafikonon jól látható, hogy kissé megakadt a korábbi időszakokat jellemző stabil emelkedő trend. Hiába próbálkozott tavaly év végén, illetve idén áprilisban az árfolyam, a 166 dolláros szintek áttörése túl nagy falatnak bizonyult, így új történelmi csúcsok elérésére sem volt már képes a részvény. A 128-134 dolláros tartomány szolgáltathat kellő védelmet az AbbVie számára, míg lejjebb a 200 hetes mozgóátlagot lehet érdemes még figyelni.

Az AbbVie heti grafikonja (2023. 06. 06. nyitás előtt)

Ugyan a 12,4-es előretekintő P/E ráta magasabb szintet jelez az 5 éves historikus átlaghoz képest, de azért túlárazottnak merész kijelentés lenne nevezni a papírt. A versenytársakhoz képest így is érdemi diszkont mutatkozik, bár a múltban is jellemzően nagyobb diszkonton forgott a részvény, de az utóbbi hetekben az olló is tágabbra nyílt a kompozit indexhez képest. Emellett az elemzők többsége is vételre vagy tartásra ajánlja a részvényt, így többek között a Morgan Stanley, a JP Morgan vagy a Wells Fargo elemzője is 180 dollár feletti célárat adott meg, sőt utóbbi 195 dollárra várja az AbbVie-t. Így a konszenzusos célár 163 dollár felett jár, amely 19 százaléknál is magasabb felértékelődési potenciált jelent a tegnapi záróárfolyamhoz képest.

Elemzés lezárása: 2023.06.06 13:56
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.