Minden soron a vártnál jobb számokat tett közzé a Telekom, a növekedési ütem jól látható, bár a nettó profit enyhén visszaesett. A háttérben lévő folyamatok viszont így is nagyon erősek, az előrejelzés is egyre jobb lehet majd idővel, a részvényesek tehát csupa jó híreket kaptak. Hosszú távon így továbbra is erősnek tűnik a sztori, de az már kérdéses, hogy a jelentés rövid távon mennyire képes átírni az aktuális erőviszonyokat a piacon.

Bőven hozta a várakozásokat harmadik negyedéves gyorsjelentésével a Magyar Telekom, a bevételek folytatták a viszonylag dinamikus növekedési ütemet, és a profitszámok is alapvetően erősödtek. A nettó eredmény ugyan visszaesett, de ez főleg számviteli hatásokkal magyarázható, a háttérben zajló folyamatok alapvetően erősnek tekinthetőek.

A Telekom bevételei végül 178,1 milliárd forintot tettek ki, ami 6,2 százalékkal haladta meg az előző évet. Elmondható, hogy ez a konszenzusban lévő várakozást, és saját becslésünket is meghaladta, ami piaci szempontból is pozitív, ekkora bővülésre nem készültek az elemzők, noha azért nem nagy a különbség. A növekedési ütem ráadásul a második negyedéves számot is meghaladta, és az elmúlt negyedévek egyik legszebb bővülését jelenti.

A mobilos bevételek továbbra is nagyon erősek itthon, a 10,4 milliárd forintos céges bővülésből több mint 5 milliárdot köszönhet ennek a szegmensnek a vállalat. Az adat iránti igény változatlanul erős a nagyobb kijelzős telefonok miatt, továbbá az előfizetéses ügyfelek aránya is egyre javul, ami segíti a bevételeket. A hangalapú bevételeknél fordulatra nem került sor, miközben a készülékértékesítések ezúttal is stagnálást mutattak csak.

A vezetékes szegmensnél a korábbi trendek szintén többé-kevésbé érvényesültek, és újfent növekedésről számolt be a vállalat. Az 2 százalékos javulást ismét a TV-s és internetes bevételek okozták, ahol már évről évre egyre szebb eredményeket ér el a cég, ugyanakkor a lemorzsolódás a hang alapú bevételeknél tovább folytatódott. Emiatt a csomagajánlatok tekintetében nagy változás nincsen, a bevételek összességében javulnak.

Erősebb szereplést ért viszont el a macedón leányvállalat, bár az elmúlt két évben is ezt láthatták már a befektetők. Végül közel 9 százalékkal tudott javulni a teljesítmény az országban, és egységesen a mobilos és vezetékes láb is jól szerepelt, bár utóbbi továbbra is inkább lemaradónak számít a növekedési ütem és az abszolút szám kapcsán is.

Az SI/IT szegmensnél az előrejelzés változatlanul nem könnyű, a Telekom most viszont képes volt a növekedésre, majdnem 3 milliárd forintos lett a többlet. Ez különösen kedvező az elmúlt 6 negyedév visszaesése után, és a jelenség a magyarországi projektbevételek kedvezőbb szezonális alakulásával magyarázható. A pozitív meglepetést saját várakozásunkhoz képest alapvetően itt okozta a cég.

Összességében a korábban látott trendek érvényesültek, a Telekom bevételei stabil növekedést mutatnak valamennyi szegmensben, miközben egyre magasabb szintet érnek el az összbevételek is. Az eddigi előrejelzésekkel ez nagyjából összhangban van, bár látszólag annál kicsit kedvezőbbek, mivel csak minimális növekedést jósolt a cégvezetés az előttünk álló évekre. Ezt egyébként már láthatják egy ideje a befektetők, emiatt inkább tűnik konzervatívabbnak a vezetés a bevétel tekintetében, amit a tényszámok általában azért túlteljesítenek. Talán ennek is köszönhető, hogy akár 1 százalék feletti éves átlagos bevételnövekedést is reálisnak lát már a menedzsment a frissített előrejelzés alapján.

Erős szinteken maradt a profit

A profitszámok kapcsán elsőre vegyes kép látható, mivel a nettó soron összességében visszaesést ért el a cég. Ugyanakkor ez csak elsőre tűnik problémának, a háttérben zajló folyamatok kedvezőek. A közvetlen kiadások például nagyjából a bevételekhez hasonló mértékben növekedtek, így a profitaiblitás alapvetően nem változott a bruttó soron, ha a különadókat nem számoljuk bele.

Az operatív kiadások menedzselése is jól halad, a bérköltségek ugyan emelkednek, de erre a piaci trendek miatt nem sok ráhatása van a cégnek. Közben az egyéb működési költségek még csökkentek is, és az operatív kiadásokon látható többlet inkább az értékcsökkenés bővüléséből akadt.

Emiatt viszont az EBITDA termelés sokat javult, és a Telekom 66,4 milliárd forintra tudott növekedni. Az előző negyedévekhez ez nagyon hasonló bővülést jelent, és már akkor is sikerülne elérni a 2020-as szinteket az év végén, ha végül a negyedik negyedévben 20 százalékos visszaesés jönne. Így vélhetően a korábbi terveknél magasabb tényszámot kapnak majd a befektetők, a vezetés eleinte 1-2, majd 3 százalék javulással kalkulált, jó eséllyel túl is teljesíthet a vállalat.

Az üzemi eredménynél még ennél is nagyobb növekedés jött össze, több mint 15 százalékkal sikerült javítani, ráadásul az elemzői várakozásokat is bőven meghaladta a tényszám, a Telekom ezen a soron is pozitív meglepetést okozott. Az is kedvező, hogy az üzemi eredményhányad szépen javult a 2020-as harmadik negyedévhez képest.

A nettó pénzügyi sor viszont ezúttal nem alakult kedvezően, holott egy éve pont kimondottan jól sikerült ezen a soron az eredmény. Így majdnem 4,5 milliárd forintos különbség adódik az összehasonlítás során, holott ez főleg a számviteli hatások miatt van. A spektrumdíj fizetési kötelezettségekhez kapcsolódóan elszámolt kamatköltségek növekedése, valamint a származékos ügyletek valós értéken történő szerepeltetése kedvezőtlen volt.

A fundamentumok viszont alapvetően ezektől függetlenül erősek a cégnél. A nettó eredmény végül 17,8 milliárd forintra csökkent vissza, ami 4 százalékos elmaradás 2020-hoz képest. Az elemzők várakozását ráadásul így is bőven meghaladta a Telekom, és 17 forint felett alakult a részvényenkénti eredmény. Az elmúlt 12 hónap alapján így már 54 forintra javult a Telekom gördülő EPS eredménye.

A verdikt

A jelentés során a 2021-es előrejelzésen nem változtatott a cégvezetés, de már 2 hónap sincs hátra az évből, így sokat ez aligha számít majd. Ami fentebb is olvasható, a Telekom inkább konzervatívan áll az előrejelzéshez, amit a tényszámok egyelőre meghaladtak az elmúlt időszakban. A piac akár nagyobb bizalmat is szavazhat a cégnek, ha tartós marad a pozitív csalódás, ráadásul a 2021-2024 közötti időszakra vonatkozó 1 százalékos növekedési célt enyhén felfelé módosította a vezetés.

Az viszont legalább ennyire fontos, hogy a lassan közelgő éves számok után a részvényesi juttatások tekintetében milyen üzenet hangzik majd el néhány hónap múlva, erről viszont sok új információt nem kapott most a piac. Alighanem a saját részvény vásárlások továbbra is domináns elemet jelentenek majd, de az osztalék mértéke elég fontos lesz. A piac egyelőre 25 forint körüli számra számít a Bloomberg alapján, de vélhetően a saját részvény vásárlások hatásával együtt lehet ennek csak realitása, legalábbis a múltbeli tapasztalatok alapján. A vezetés szerint várható növekedés, de kérdés hogy ez konkrétan milyen osztalékot és milyen saját részvény vásárlásokat jelent majd.

Emiatt a gyorsjelentést enyhén pozitívan lehet értékelni, de átütő változtatásokat aligha jelent majd a grafikonon a holnapi kereskedés során. 440 forint közelében van egy ellenállás is az árfolyam előtt, ezt követően pedig a 460 forintos szinteket lehetne csak érdemes figyelni. Támaszként ezzel párhuzamosan a 420 forintos 200 napos mozgóátlag lehetne a fontosabb szint.

Mivel az indikátorok markáns jelzést nem küldenek, ezért a jelentés lehet majd a fontos, ugyanakkor az kérdéses hogy ettől látványos lendületbe kerül-e a részvény, és sikerül-e átvinni a fentebb említett ellenállásokat. Akárhogyan is legyen ez rövid távon, hosszabb távon továbbra is pozitív lehet a részvény megítélése a jelenlegi árazás alapján. A piaci hangulat egyelőre inkább támogatónak tűnik, a fő kérdés az lehet majd, hogy a következő hetekben is segíti-e a papír lassú emelkedését.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2021.11.09 zárás után)

Elemzés lezárása: 2021-11-09 18:19
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.